Κορωνοϊός: Ανοίγει μέσα στον Ιούνιο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 18-29

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Ανοίγει μέσα στον Ιούνιο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 18-29

Συνεχίζεται δυναμικά το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πλατφόρμα για τις ηλικίες 18-29, ανοίγει κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο.

«Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί αυτή η ομάδα θα ανοίξει κι η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 35-39 και 30-34 ετών. Αναμένεται η έναρξη για την ομάδα 18-29 μέσα στον Ιούνιο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ενώ την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44.

εμβόλια 18-29

Αναφέρθηκε και στις διαθέσιμες μέσω του gov.gr βεβαιώσεις θετικού και αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού Covid 19. Μιλώντας στον Αντέννα, ο κ. Αναγνωστόπουλος επανέλαβε ότι το πρόκειται για τη βεβαίωση που μπορεί ο πολίτης να παίρνει ψηφιακά κατόπιν του διαγνωστικού τεστ που διενεργεί σε εργαστήριο είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε ένα επίσημο έγγραφο, το οποίο πιστοποιεί το αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου. «Μόλις γίνει το τεστ θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο μητρώο ασθενών της ΗΔΙΚΑ και κατόπιν δίνεται η βεβαίωση που είναι επίσημη».

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τα στελέχη της ΕΜΑΚ

Μια απόφαση, που σίγουρα θα ξεσηκώσει αντιδράσεις, αφορά τα στελέχη που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών, την ευρέως γνωστή ως ΕΜΑΚ, καθώς ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού καθίσταται υποχρεωτικός.

Σύμφωνα με το Open, η διαταγή του αρχηγείου της Πυροσβεστικής ορίζει ότι στο εξής στην ΕΜΑΚ θα υπηρετούν υποχρεωτικά μόνο όσοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό.

Σε αντίθετη περίπτωση θα δρομολογηθεί η αντικατάσταση τους στις εν λόγω υπηρεσίες από άλλους υπάλληλους του ΠΣ που θα έχουν εμβολιαστεί. Με απλά λόγια όσοι δεν εμβολιάζονται θα απομακρύνονται από την ΕΜΑΚ και θα αντικαθίστανται.

Οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο να κάνουν το εμβόλιο έως τις 11 Ιουνίου και τρεις ημέρες περιθώριο, δηλαδή μέχρι τις 21 του μήνα, να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους. Τα ζητήματα ωστόσο που τίθενται είναι αρκετά. Το ένα αφορά την επιβολή εμβολιασμού ως προϋπόθεση εργασίας -κάτι που παρατηρείται πρώτη φορά και δεν έγινε ούτε για τους υγειονομικούς- και το δεύτερο το τι θα συμβεί σε όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν, αφού πρόκειται για άνδρες με ειδική εκπαίδευση.