Φωτιά στο Σχίνο: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Αγωνία για την αναζωπύρωση της φωτιάς

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Φωτιά στο Σχίνο: Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών

Την απομάκρυνση των πολιτών από τις οικίες τους στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου ζητά η ΓΓΠΠ, με νέο μήνυμα στο 112. Μαίνεται η φωτιά στον Σχίνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για τη φωτιά στο Σχίνο

Σε συνέχεια προηγούμενων μηνυμάτων σχετικά με την φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας και λόγω της αναμενόμενης ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, συστήνεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι εστάλη και μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Η φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας, μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να δώσουν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εντάσεων 7 μποφόρ.

Φωτιά στο Σχίνο Πολιτική προστασία

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι πυροσβέστες έχουν επικεντρωθεί στο μέτωπο από Μάζι προς Χάνι, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε μία πολύ μεγάλη έκταση και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 265 πυροσβέστες, 82 οχήματα, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 9 PZL,1 CHINOOK & 2 E/Π για συντονισμό από αέρος).

Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Τις δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ η πολιτική προστασία εξέδωσε οδηγίες και για την Αττική.

Από καύση υπολειμμάτων εντός του ελαιώνα η φωτιά στο Σχίνο

Στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε πριν από λίγη ώρα ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε όλες τις λεπτομέρειες για τη φωτιά που ξέσπασε στο Σχίνο και εξήγησε πως προήλθε μετά από την καύση υλικών στον Ελαιώνα.

Τα δεδομένα για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και πλέον μαίνεται στη Δυτική Αττική και στις περιοχές των Μεγάρων και του Αλεποχωρίου, παρουσίασε σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς:

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε το αίτιο της μεγάλης πυρκαγιάς, λέγοντας ότι ξεκίνησε από καύση υπολοίπων -δηλαδή υλικών- στον ελαιώνα και ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 7 έως και 8 μποφόρ. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και ότι αναμένεται δύσκολη νύχτα. Τόνισε, δε, πως μέχρι στιγμής έχουν καεί τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης.