Μονή Πετράκη: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την επίθεση - «Ελιωναν τα ρούχα μας από το βιτριόλι»

«Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Μονή Πετράκη: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την επίθεση - «Ελιωναν τα ρούχα μας από το βιτριόλι»

Στον εισαγγελέα πρόκειται να οδηγηθεί σήμερα ο ιερέας που έριξε καυστικό υγρό σε επτά μητροπολίτες και σε έναν αστυνομικό, κατά την διάρκεια του Συνοδικού Δικαστηρίου, χθες 23/6, στη Μονή Πετράκη.

Ο δράστης, που ανήκει στη Μητρόπολη Βεροίας και έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών το 2018, όταν κατάλαβε ότι το Συνοδικό Δικαστήριο είχε λάβει απόφαση να τον καθαιρέσει, έβγαλε δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό και άρχισε να το ρίχνει στους μητροπολίτες που ήταν στην αίθουσα.

Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος περιγράφει καρέ-καρέ την επίθεση με βιτριόλι

Μονή Πετράκη επίθεση βιτριόλι

Για την επίθεση με βιτριόλι της, μίλησε ο Μητροπολίτης Άρτης, Καλλίνικος, της οποίας ήταν ένα από τα θύματα,

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, «καθόμασταν στη σειρά, στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων λόγω κορωνοϊού. Είχαμε φτιάξει μία σειρά με αποστάσεις μεταξύ μας. Ήταν μεγάλη η γραμμή από τη μία άκρη στην άλλη. Στα έδρανα από τη μια πλευρά ήταν ο δράστης με τους τρεις λαϊκούς συνηγόρους του».

Περιγράφοντας καρέ καρέ τα γεγονότα σημείωσε πως κάποια στιγμή ο δράστης σηκώθηκε για να ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου. «Του είπαμε πως η αίτησή του δεν γίνεται δεκτή για τυπικούς λόγους, καθώς ήταν εκπρόθεσμη».

«Όταν το άκουσε, έκανε μία κίνηση στα πόδια του και έβγαλε ένα μπουκάλι καφέ γυάλινο. Στα δύο λίτρα ήταν, μπουκάλι με λαιμό. Το κράταγε με τα δύο χέρια και ράντιζε όλο το προεδρείο με κυκλικές κινήσεις. Φοράγαμε μάσκες, μόνο τα μάτια μας ήταν ακάλυπτα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν αγιασμός. Όταν είδα όμως ότι το υγρό έγινε κόκκινο, κατάλαβα. Άρχισαν να με τσούζουν τα μάτια μου. Έβαλα τα χέρια για προφύλαξη και άρχισα να τρέχω. Έριξα νερό σε μια βρύση έξω», είπε ο μητροπολίτης Καλλίνικος περιγράφοντας τις σκηνές τρόμου.

Όπως είπε, δεν είχε σημαντικά τραύματα στο πρόσωπο καθώς είχε χρησιμοποιήσει τα χέρια του για προφύλαξη. Αμέσως μετά ο ίδιος μπήκε στο αυτοκίνητο και πήγε μόνος του με τον οδηγό του στον Ευαγγελισμό. Εκεί στα επείγοντα τον ανέλαβαν και τον ενημέρωσαν πως δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά στα μάτια, παραπέμποντάς τον στον ΚΑΤ προκειμένου να κάνει περαιτέρω έλεγχο ένας χειρουργός.

«Τραυματίστηκα στο πρόσωπο, στα αυτιά, στα ράσα. Κάηκαν όλα, τα γυαλιά, τα πουκάμισα» πρόσθεσε από την άλλη ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας και έκανε γνωστό ότι η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή.

Τι είπε ο Μητροπολήτης Σταγών και Μετεώρων

Για «φρικιαστικές στιγμές» έκανε λόγο από πλευράς του ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος. «Ήταν τρομερό αυτό που ζήσαμε. Ο ιερέας δεν δέχθηκε την καθαίρεσή του και γι αυτό αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Και μόνο που τον βλέπεις καταλαβαίνεις…» δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Καθόμασταν απ΄έξω και άνοιξε η πόρτα, βγήκαν οι ιερείς σχεδόν χωρίς ράσα, είχαν λιώσει. Δεν υπήρχε περίπτωση να γλιτώσει κανένας αν δεν φορούσε ράσα. Εδώ και το καλυμμαύκι που είναι σκληρό, είχε τρυπήσει».

Η υπόθεση για την οποία καθαιρέθηκε ο δράστης

Ο 37χρονος ιερέας, που λειτουργούσε σε χωριό της Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2018 όταν βρέθηκε να κρύβει κάτω από το ράσο του ποσότητα κοκαΐνης. Συγκεκριμένα συνελήφθη καθώς εντοπίστηκε να έχει κρυμμένο ένα «φιξάκι» με 1,8 γραμμάρια κοκαΐνης. Τότε είχε υποστηρίξει ότι ήταν μια στιγμή αδυναμίας, ενώ μετά την άσκηση δίωξης για κατοχή ναρκωτικών, είχε αφεθεί ελεύθερος.

Είχε απασχολήσει και πάλι, όμως, τις Αρχές κατά τη διάρκεια επεισοδιακής λειτουργίας σε χωριό της Βέροιας. Είχαν μάλιστα ξεσπάσει επεισόδια που επεκτάθηκαν από τον ναό στο προαύλιο ανάμεσα στον ίδιο και ενορίτες που τον κατηγόρησαν για οικονομικές παρατυπίες.