Τραγωδία Πάτρα: "Θα υπάρξουν πολλές καταθέσεις" - Οι δηλώσεις του Γιώργου Καλλιακμάνη

Πως έφτασε η αστυνομία στη σύλληψη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τραγωδία Πάτρα:

Ο πρόεδρος Αστυνομικών ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μίλησε στην εκπομπή Πάμε Δανάη, το πρωί της Παρασκευής 1/4, για την υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα και τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία έχει ένα απίστευτο παρελθόν.

Οι δηλώσεις του Γιώργου Καλλιακμάνη τις εξελίξεις στην τραγωδία της Πάτρας

«Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να έχει δικηγόρο, καθόλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας και οι δικηγόροι έχουν το δικαίωμα να παραιτηθούν για τους δικούς τους λόγους. Σε περίπτωση που δεν θα βρεθεί κάποιος δικηγόρος να υπερασπιστεί τη Ρούλα Πισπιρίγκου, τότε ο Ανακριτής ή ο Εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να ορίσει κάποιον», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Είχαμε δύο διαδικασίες. Η μία ήταν η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο Εισαγγελέας Πατρών και η δεύτερη ήταν μία αυτεπάγγελτη προανάκριση της Αστυνομίας για το τρίτο παιδί. Αυτό που περίμενε η Αστυνομία ήταν οι ιατροδικαστικές γνωματεύσεις.

Έπειτα ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών ζητά να πάρουν καταθέσεις από τους ιατροδικαστές που εξέτασαν το πρώτο και το δεύτερο παιδί και να διευκρινιστούν κάποια πράγματα για τις αιτίες θανάτου, και επίσης και τον παθολογοανατόμο. Η δεύτερη περίπτωση που είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης, ήταν κάποιες διευκρινίσεις από τις τοξικολογικές εξετάσεις.

Είχε βρεθεί αυτή η ουσία και έπρεπε να εξεταστεί κατά πόσο ήταν η ουσία που σκότωσε το τρίτο παιδί. Όταν διευκρινίστηκε αυτό, τότε ο Ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης».

«Επειδή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, κρατώ μία σοβαρή στάση, ξέρετε ποιο είναι το προφανές. Δεν θα πω τίποτα, μέχρι να δικάσει το δικαστήριο. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλές καταθέσεις. Θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν είναι έγκλημα, ποιος το τέλεσε ή εάν υπάρχουν συνεργοί», τόνισε στο τέλος της συζήτησης.

Οι καταθέσεις "φωτιά" για την Ρούλα Πισπιρίγκου

Η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει, πλέον, συλληφθεί και όσο εξελίσσεται η έρευνα για την προμήθεια της κεταμίνης, παρουσιάζονται οι καταθέσεις που έφεραν την μητέρα των νεκρών κοριτσιών σε αυτή τη θέση.

Συγκεκριμένα, ήταν τρεις οι καταθέσεις που την "έκαψαν" και η πρώτη ήταν αυτή του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, που ανακάλυψε την ποσότητα κεταμίνης το αίμα της άτυχης Τζωρτζίνας, ενώ η δεύτερη είναι της νοσοκόμας, η οποία μίλησε για την αδιαφορία της Ρούλας ως προς την βελτίωση της υγείας της κόρης της.

Τελευταία κατάθεση είναι αυτή του γιατρού στο Ωνάσειο Νοσοκομείο που περιέγραψε την κατάσταση της καρδιάς της 9χρονης.

Η κατάθεση Μπουζιάνη

«Ο χρόνος εκδήλωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών της κεταμίνης είναι:

  • άμεσα (δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χρήση,
  • 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χρήση,
  • 5-10 λεπτά ενδορινικά και
  • 15-20 λεπτά με λήψη από του στόματος.

Η ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει άπνοια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί κ.λπ.».

Η κατάθεση της νοσοκόμας

«Λίγο πριν τις 14:30 της 29ης Ιανουαρίου 2022, ενώ ήμουν νοσηλεύτρια πρωινής βάρδιας, βρισκόμουν στη "Στάση" των νοσηλευτών. "Στάση" των νοσηλευτών ονομάζεται ένα ανοιχτό γραφείο με τζάμι και πάγκο εργασίας, στο μέσον περίπου του διαδρόμου της Κλινικής, στο οποίο στέκονται οι νοσηλευτές όταν δεν έχουν επισκέψεις στους θαλάμους των ασθενών.

Το συγκεκριμένο γραφείο βρίσκεται στη μέση της Κλινικής και είναι "ανοιχτό" προκειμένου να έχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση οποιοσδήποτε χρειάζεται τη βοήθεια νοσηλευτή. Κατάλαβα την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας, ενώ φαινόταν ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια μου έδωσαν την εντύπωση ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή.

Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια μου έδωσαν την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο υλικό (π.χ. σεντόνια) ή τη βοήθειά μου για να μετακινήσουμε το παιδί (υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία είχε εξεσημασμένη υπερτονία άνω και κάτω άκρων, εξεσημασμένα αντανακλαστικά και σπαστικότητα). Όταν με πλησίασε, μου είπε κάτι τόσο χαμηλόφωνα, που δεν κατάλαβα τι έλεγε.

Όταν κατάλαβα ότι το παιδί έκανε επεισόδιο, ενημέρωσα άμεσα την εφημερεύουσα ιατρό. Βρισκόταν στο γραφείο της, δίπλα από τη "Στάση" των νοσηλευτών και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στον θάλαμο της Γεωργίας».

Η κατάθεση του γιατρού του Ωνασείου

«Η Γεωργία υπέστη μια αναταχθείσα καρδιακή ανακοπή (στο Καραμανδάνειο), δηλαδή, ουσιαστικά, έναν αιφνίδιο θάνατο. Επειδή σε περιπτώσεις αιφνίδιου νεανικού θανάτου οι αιτίες είναι συντριπτικά καρδιολογικές, διακομίστηκε στο πλέον εξειδικευμένο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας προκειμένου να της εμφυτευθεί απινιδωτής.

Με την τοποθέτηση του απινιδωτή, το παιδί ουσιαστικά διασφαλιζόταν από ακραία αρρυθμιολογικά συμβάντα (ταχυαρρυθμία ή σοβαρή βραδυκαρδία) που θα προκαλούσαν εκ νέου καρδιακή ανακοπή. Παρ' όλα αυτά, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών "Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού" υπέστη πάλι καρδιακή ανακοπή που οδήγησε στον θάνατό της, παρά τη λειτουργία του απινιδωτή.

Η λειτουργία του απινιδωτή άφηνε ως πιθανές αιτίες της ανακοπής μόνο εξω-καρδιακές, όπως αναπνευστικές, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό, νευρολογικές ή μεταβολικές».