Αίσιο τέλος για την περιπέτεια του Σταύρου Νικόλαου Νιάρχου - Αφέθηκε τελικά ελεύθερος

Απελευθέρωση για τον δημοσιογράφο που είναι εγγονός του γνωστού εφοπλιστή

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Αίσιο τέλος για την περιπέτεια του Σταύρου Νικόλαου Νιάρχου - Αφέθηκε τελικά ελεύθερος

Οι δραματικές ώρες για τον εγγονό του Σταύρου Νιάρχου, έφτασαν στο τέλος τους αφού πριν από λίγο αφέθηκε ελεύθερος από τις Μυστικές Υπηρεσίες του Κονγκό, μετά από 6 ημέρες κράτησης. Ο Ελληνοαμερικάνος δημοσιογράφος είχε συλληφθεί μαζί με έναν Κογκολέζο συνάδελφό του, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση, επειδή προσέγγισε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο Νικόλας Νιάρχος είναι πρωτότοκος γιος του Σπύρου Νιάρχου και της fashion designer Daphne Guinness, ανιψιός του Φίλιππου Νιάρχου και πρώτος ξάδελφος μεταξύ άλλων του Σταύρου και της Ευγενίας Νιάρχου. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη σύλληψη, λέγοντας ότι ο Νιάρχος κρατείται στην Κινσάσα από την υπηρεσία πληροφοριών ANR.

Η πρώτη ανάρτηση της ACAJ στο Twitter μετά την απελευθέρωσή του Νιάρχου

«Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση, χθες το βράδυ, του δημοσιογράφου Σταύρου Νιάρχου ο οποίος έφυγε από τη ΛΔΚ για τις ΗΠΑ. Αλλά απαιτούμε την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Joseph Kazadi και άλλων που κρατούνται χωρίς δικαιώματα επίσκεψης ή συμβουλευτική βοήθεια», έγραψε η ACAJ στο Twitter.

Ο Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος πήγε στο Κονγκό για να κάνει ρεπορτάζ για την προστασία της φύσης, της οικονομίας και του πολιτισμού, για λογαριασμό του περιοδικού The Nation, σύμφωνα με την επίσημη διαπίστευσή του.

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος Σταύρος Νικόλαος Νιάρχος που συνελήφθη

Είναι εγγονός του Σταύρου Νιάρχου, γιος του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίνες. Ωστόσο, εδώ και χρόνια έχει επιλέξει πολύ διαφορετική πορεία. Ασχολείται ενεργά με την ερευνητική δημοσιογραφία και ακολουθεί αξιοσημείωτη δημοσιογραφική καριέρα στο εξωτερικό. Θέματά του και ρεπορτάζ για το Κονγκό, την Υεμένη, την Ιαπωνία, τη Μπουργκίνα Φάσο έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ο Guardian, o Independent, o Observer και άλλα δημοσιογραφικά brands σε Αμερική και Βρετανία.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το περιοδικό Nation και το New Yorker. Η αποστολή του στην Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή θεωρείται από τις πιο άρτιες δημοσιογραφικά, καθώς είναι εκείνος που ανέδειξε το θέμα του αντιστασιακού ραδιοφωνικού σταθμού Kraina και ο ίδιος που ταξίδεψε μέχρι τη Λβίβ με κίνδυνο της ζωής του για να καλύψει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Τέχνη και τον πολιτισμό. Ήταν από τους πρώτους που για λογαριασμό του New Yorker κατέγραψε τις εικόνες φρίκης στη Λβιβ, αλλά και την προσπάθεια των Ουκρανών να διασώσουν τα έργα Τέχνης από τους βομβαρδισμούς, τυλίγοντας τα σε φελιζόλ.