Μπορεί να είχαμε στις αρχές τον κορωνοϊό (δείτε εδώ τα κρούσματα) , ωστόσο σειρά έχει και η ευλογιά των πιθήκων καθώς όσο περνάει ο καιρός τα κρούσματα ευξάνονται ολοένα και περισσότερο.
Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 25 Αυγούστου 2022.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 54 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 18 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%). Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.
Εξωτερική φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Εσωτερική φωτογραφία: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ποια είναι τα 8 συμπτώματα
Το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων δηλώθηκε την Τετάρτη 8/6 στον ΕΟΔΥ, από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας. Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980.
Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Μετά τα κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, χθες το πρώτο κρούσμα, όπως προαναφέρθηκε, ανακοινώθηκε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν άνδρα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από κάποιες ημέρες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είχε εκδώσει έναν αναλυτικό οδηγό σχετικά με τα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ευλογιά των πιθήκων.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:
- πυρετό,
- πονοκέφαλο,
- μυαλγίες,
- οσφυαλγία,
- λεμφαδενοπάθεια,
- ρίγος,
- εξάντληση,
- ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.



">
">
">
">
">
">
">