Κορωνοϊός: Τα κρούσματα της χώρας μας για την εβδομάδα 15/8 - 21/8

Δείτε αναλυτικά την έκθεση του ΕΟΔΥ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Τα κρούσματα της χώρας μας για την εβδομάδα 15/8 - 21/8

Η εβδομαδιαία καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ, στην οποία δεν καταγράφει τα κρούσματα ανά ημέρα, αλλά ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν, την εβδομάδα 15/8 με 21/8 τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 55.679, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 258, ενώ 132 είναι οι διασωληνωμένοι, παρουσιάζοντας μείωση σε σύγκριση με την τελευταία έκθεση.

Τα εβδομαδιαία κρούσματα κορωνοϊού από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου στην Ελλάδα

Στην καταγραφή 55.769 κρουσμάτων COVID-19 (5.346 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -25% εβδομαδιαία μεταβολή) προχώρησε ο ΕΟΔΥ την εβδομάδα 15-21 Αυγούστου, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.712.025 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες.

To ???????? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.92 (95% ΔΕ: 0.79 - 1.08).

Από γεωγραφικής πλευράς, εντοπίστηκαν 10.528 κρούσματα στην Αττική, 6.267 στη Θεσσαλονίκη, 1.255 στην Αιτωλοακαρνανία, 1.341 στο Ηράκλειο, 1.202 στην Ηλεία, 1.225 στα Ιωάννινα, 1.003 στην Καβάλα, 1.061 στην Κορινθία, 1.548 στη Λάρισα, 1.046 στη Μαγνησία, 1.752 στη Μεσσηνία, 1.304 στην Πιερία, 1.287 στις Σέρρες, 1.234 στη Χαλκιδική και 1.032 στα Χανιά.

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 11,35% σε σύνολο 491.401 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 70.200 δείγματα (-19% εβδομαδιαία μεταβολή).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.527 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 218, -22% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.474 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 211, -29% εβδομαδιαία μεταβολή).

Κρούσματα κορωνοϊού

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 132 (65.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 95.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών COVID-19 (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -11% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.335 θάνατοι, με το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Κεντρική και εσωτερική φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Νέο κύμα πανδημίας για το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Σύμφωνα με τα τελευταία κρούσματα, αλλά και τους υπόλοιπους παράγοντες, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη 23/8 για την πιθανότητα ύπαρξης νέου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται. Στην ανακοίνωση επεξηγείται, μάλιστα, πως οι εξελίξεις θα είναι ανάλογες με την μεταδοτικότητα, την μολυσματικότητα και την ανοσία στην κοινότητα.

Οι παράμετροι που αυξάνουν την μολυσματικότητα του ιού είναι:

  • κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),
  • από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,
  • άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.

«Η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Ο κορονοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να κυριαρχήσει μια νέα υποπαραλλαγή ή το ενδεχόμενο αυτή να προκαλέσει νέο κύμα κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ διευκρινίζεται ότι «εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό», αναγράφει αρχικά.

Κορωνοϊός

Όσον αφορά τη μετάλλαξη «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 από τον ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι «προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη».

«Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75. Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον» καταλήγει στην ανακοίνωση.

Τέλος για τον εμβολιασμό, επισημαίνεται: «Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν.

Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του».