Υπόθεση Άλκη Καμπάνου: «Ήθελαν να σκοτώσουν» - Τα συγκινητικά λόγια του πατέρα

Σε κακή κατάσταση η μητέρα του θύματος!

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
Υπόθεση Άλκη Καμπάνου: «Ήθελαν να σκοτώσουν» - Τα συγκινητικά λόγια του πατέρα

Η κατάθεση των γονέων του νεαρού Άλκη Καμπανού, του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, που έπεσε νεκρός στη Θεσσαλονίκη πριν από έναν χρόνο, οποιός δέχτηκε φονικά χτυπήματα, ήταν συγκλονιστική και «πάγωσε» τη δικαστική αίθουσα, το πρωί της Τρίτης (24/1), που πριν από λίγο καιρό είχε διακοπεί (δείτε εδώ τον λόγο). Οι άνθρωποι που έχασαν το παιδί τους και μίλησαν για τις κινήσεις των δραστών και την εύλογη απορία για τη συγγνώμη που του ζήτησαν.

Χωρίς να γυρίσει να κοιτάξει ούτε στιγμή τους 12 κατηγορούμενους, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον γιο του και στον τρόπο δράσης εκείνων που τη νύχτα του εγκλήματος ξεκίνησαν οργανωμένα για να κάνουν κακό.

Η μητέρα του 19χρονου Άλκη Καμπανού, απευθύνθηκε από το βήμα του μάρτυρα προς τους δώδεκα κατηγορούμενους για τη δολοφονία του γιου της, γυρνώντας προς το μέρος τους ώστε να τους κοιτάξει στα μάτια. «Είμαι η μητέρα του Άλκη. Κοιτάξτε με, σηκώστε το κεφάλι!».

Οι λεπτομέρειες από την δίκη για την υπόθεση του Άλκη Καμπάνου η κατάθεση του πατέρα του

«Οι κατηγορούμενοι ενήργησαν οργανωμένα και ψυχρά. Αν ήταν άλλη διάθεση, την ώρα που χτυπούσαν συνεχώς τον Άλκη και αυτός φώναζε, θα συμπεριφέρονταν ανθρώπινα. Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Αριστείδης Καμπανός, πατέρας του 19χρονου, κατά την διάρκεια της συγκλονιστικής κατάθεσής του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, για την δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο γιος του, το μοιραίο βράδυ της 31ης Ιανουαρίου το 2022.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου, για πρώτη φορά επικρατούσε απόλυτη σιωπή, σαν να πάγωσε ο χρόνος, και τον λόγο είχε μόνο ο πατέρας του Άλκη. Στην αρχή της κατάθεσής του, αναφέρθηκε στην ποιότητα του χαρακτήρα του Άλκη, λέγοντας πως ήταν ένα ήσυχο και ήρεμο παιδί, που δεν δημιουργούσε ποτέ φασαρίες.

«Η τελευταία φορά που μίλησα με τον γιο μου ήταν στις 31/1 το βράδυ. Δεν είχαμε ποτέ κάποιο πρόβλημα με το παιδί. Αντιθέτως δεχόμασταν πολλά μηνύματα για την ποιότητα του χαρακτήρα του. Θα ήθελα να πω πως ο Άλκης ήταν ο πνευματικός μου πατέρας, ήταν η φωνή της συνείδησής μου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μου έλεγε να συμπεριφέρομαι ευγενικά και να αγαπάω τα ζώα. Τον γνώρισα κυρίως μέσα από τα γράμματα, και από τα μηνύματα που άφησαν όλοι οι φίλοι και συμμαθητές. Εγώ δεν έχω πάει ακόμα στο σημείο της επίθεσης».

Στη συνέχεια επεσήμανε πως δεν γνώριζε κανέναν από τους κατηγορούμενους, ενώ από τους φίλους του Άλκη, γνώριζε τον Άγγελο, και τον Δημήτρη τον έμαθε κατόπιν του περιστατικού. «Ο γιος μου ήταν ένας απλός φίλαθλος του Άρη που αγαπούσε την ομάδα του, δεν πήγαινε καν τακτικά στους αγώνες. Ζήτημα να έχει πάει 5-8 φορές. Δεν ήταν σε κανέναν σύνδεσμο, δεν ήταν οπαδός».

Όπως κατέθεσε ο πατέρας του Άλκη, θεωρεί πως οι κατηγορούμενοι ενήργησαν οργανωμένα και ψυχρά. «Θα επικαλεστώ την στρατιωτική μου εμπειρία. Ήταν οργανωμένοι καθώς ήταν γραμμένοι στον σύνδεσμο “Θύρα 4”, στην οποία υπάρχει ένας αρχηγός και μέλη, υπάρχει μία οργάνωση. Κάποιοι κρατούσαν φονικά όπλα. Φαίνεται ότι ήταν προσχεδιασμένο καθώς απενεργοποίησαν τα κινητά τους, πριν φτάσουν στην Χαριλάου. Αυτό, στο στρατό, ονομάζεται “σιγή ασυρμάτου”, προκειμένου να μην εντοπιστούν από την αστυνομία».

Σχετικά με την “συγγνώμη” που ζήτησαν κάποιοι από τους κατηγορουμένους, ο κ. Καμπανός σχολίασε «εφόσον θεωρούν ότι δεν έκαναν τίποτα, γιατί ζητάνε συγγνώμη; Καταστρέψανε μαζί με τον Άλκη, την ζωή όλης της οικογένειας».

Σχετικά με τα αιχμηρά αντικείμενα που ήταν μαζί τους, το κάραμπιτ για παράδειγμα είναι ένα φονικό όπλο. Το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη φθορά. Συνήθως το έχουν για να σκοτώσουν, για να κάνουν φονικό, γιατί με αυτό, πολύ απλά, κόβεις ανθρώπους. Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν».

Η κατάθεση της μητέρας του Άλκη Καμπάνου

Η κ. Μελίνα Κακουλίδου απευθύνθηκε στους 12 κατηγορούμενους για την άγρια δολοφονία του γιου της, ζητώντας τους να την κοιτάξουν στα μάτια.

«Εάν είχαν μια σταγόνα αλήθειας θα με κοιτούσαν στα μάτια γιατί στα μάτια μου θα βλέπανε και τον Άλκη», τόνισε η κ. Κακουλίδου, στην κατάθεσή της, στη δίκη που διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Καταθέτοντας αμέσως μετά τον σύζυγό της, μίλησε για «κτηνωδία την οποία έζησε το παιδί μου» και απηύθυνε ένα τεράστιο «γιατί» προς τους κατηγορούμενους. «Τι σας έφταιξε ο λεβέντης μου; Ήταν 1,90…», ανέφερε χαρακτηριστικά και σχολιάζοντας τα ιατροδικαστικά ευρήματα, που περιγράφουν αναλυτικά τα χτυπήματα που δέχθηκε ο 19χρονος, τόνισε: «Τριάντα χτυπήματα πολτοποίησαν το κρανίο του. Και δεν το έκανε κανένας; Αυτό με ξεπερνάει από μόνο του».

Αναφερόμενη στους κατηγορούμενους, τους οποίους κατονόμασε έναν προς έναν, η μάνα του δολοφονημένου φοιτητή είπε ότι κανείς δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη, ενώ περιγράφοντας τον χαρακτήρα του γιου της, είπε ότι «από πολύ μικρός αποδεχόταν τους πάντες, είχε διαμορφωμένη προσωπικότητα, γνώριζε τα όρια του».

Ήταν, όπως τόνισε, «ένα παιδί γεμάτο χαρίσματα, χαμόγελο, ειλικρίνεια, έλλειψη εγωισμού. Δεν υπήρχε περίπτωση στο σπίτι να υπάρξει καβγάς ανάμεσα σε μένα και στο σύζυγό μου και να μην πει (ο Άλκης): «Βρείτε τρόπο να λύσετε τα προβλήματά σας στην ηλικία που είστε».

«Ένα γιατί. Γιατί τον σκότωναν; Τι τους έκανε; Για ποιο λόγο;». Αυτή ήταν η φράση της κ. Κακουλίδου έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ήταν τα μόνα λόγια που είπε η μητέρα του 19χρονου Άλκη, η οποία δε θέλησε να πει τίποτα άλλο, όντας συντετριμμένη.