57 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά την σύγκρουση των 2 τρένων στα Τέμπη, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νεαροί φοιτητές. Ανάμεσά τους βρισκόταν και η 23χρονη Ιφιγένεια Μήτσκα, η κηδεία της οποίας πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες -δείτε εδώ φωτογραφίες. 

Το πρωί της Τρίτης 7/3, ο πατέρας της 23χρονης κοπέλας, Σωτήρης Μήτσκας, μίλησε για πρώτη φορά στο Πρωινό και «ράγισε» καρδιές.

Συγκλονίζει ο πατέρας της 23χρονης Ιφιγένειας Μήτσκα που σκοτώθηκε στ;α Τέμπη 

«Πέρασαν οι ώρες και οι μέρες και είμαι καλύτερα. Η μητέρα της έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και η άλλη κόρη μου που είναι λεχώνα. Το διαχειρίζονται. Δεν έχει έρθει κανένας για βοήθεια. Ούτε ψυχολόγος. Ούτε τίποτα, κανένας. Οι μόνοι που μας βοήθησαν και τους ευχαριστούμε πολύ, ήταν κάποιες κυρίες ψυχολόγοι, όταν πήγαμε να παραλάβουμε τη σορό.

Άκουσα πολλά, άλλα αλήθεια, άλλα ψέματα. Προσπαθώ να τα ξεκαθαρίσω. Σίγουρα έφταιξαν οι άνθρωποι. Το ανθρώπινο λάθος όμως αποδείχτηκε ότι μπορούσε να διορθωθεί. Δεν έχω κινητό, δεν ήθελα να μιλάω και με κανέναν, εμένα προσωπικά δεν με ζήτησε κανείς να μου πει κάτι» είπε στη συνέχεια.

Όπως εξομολογήθηκε, η κόρη του πήρε το πτυχίο της στις αρχές Δεκεμβρίου ενώ για τον σύντροφός, που ήταν επίσης επιβάτης του φονικού τρένου, είπε ότι τραβάει τον δικό του Γολγοθά και έκανε έκκληση να μην ενοχλούν την οικογένειά του.

«Το κορίτσι μου πάει… Τώρα τι άλλο να σας πω… Μην ενοχλείτε την άλλη οικογένεια. Ό,τι βλέπετε στη φωτογραφία, αυτό ήταν η Ιφιγένεια. Μου έφαγαν το παιδί μαζί με όλα τα άλλα. Μην αποποιηθεί κανένας την ευθύνη», ήταν χατακτηριστικά τα λόγια του Σωτήρη Μήτσκα.

Αυτός είναι ο λόγος που τα τρένα δεν έχουν ζώνες ασφαλείας!

Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει έντονα τους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας τα οποία αφορούν τις χερσαίες μεταφορές και επανέρχεται με μεγάλη ένταση κάθε φορά που συμβαίνει ένα δυστύχημα πάνω σε ράγες, όπως αυτό το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τώρα, που σημάδεψε για πάντα τις καρδιές των Ελλήνων.

Στα αυτοκίνητα οι ζώνες ασφαλείας είναι υποχρεωτικές, θωρακίζοντας τους επιβάτες σε περίπτωση ενός τροχαίου ατυχήματος. Αυτός ο σωτήριος μηχανισμός είναι επίσης υποχρεωτικός στα αεροπλάνα. 

Η συντριπτική πλειονότητα, ωστόσο, των ερευνών καταλήγουν ότι σε περίπτωση σύγκρουσης ή εκτροχιασμού ενός συρμού, οι ζώνες όχι μόνο δεν θα προστάτευαν τους επιβάτες, αλλά θα αποτελούσαν και αιτία απώλειας περισσότερων ζωών.

Μία από τις πιο ενδελεχείς έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας διήρκησε πέντε χρόνια (δείτε την εδώ) και διεξήχθη από το Συμβούλιο Ασφάλειας και Προτύπων Σιδηροδρόμων της Βρετανίας (2007), το οποίο μελέτησε έξι σιδηροδρομικά ατυχήματα που σημειώθηκαν μεταξύ 1996 και 2004.

Αρχικά, μία προσομοίωση σύγκρουσης τρένου με ανδρείκελα που «φορούσαν» ζώνες που αγκαλιάζουν τη μέση (βλ. αεροπλάνα) έδειξε ότι τα ανδρείκελα περιστράφηκαν με τέτοια δύναμη που οι σοβαροί τραυματισμοί στον αυχένα ήταν αναπόφευκτοι.

Όταν χρησιμοποιήθηκαν ζώνες τριών σημείων, τα αποτελέσματα ήταν πιο ενθαρρυντικά, μιας και κατάφεραν να συγκρατήσουν τους επιβάτες στη θέση τους. Στον αντίποδα, η ενσωμάτωση τέτοιους είδους ζωνών απαιτεί αλλαγές στον σχεδιασμό των καθισμάτων ώστε να καταστούν πιο άκαμπτα. Ένα άκαμπτο κάθισμα, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο σε περίπτωση που προσκρούσει σε αυτό ένας επιβάτης ο οποίος δεν κάνει χρήση της ζώνης ασφαλείας.

Ακόμα, όμως, και αν όλοι φορούσαν ζώνες ασφαλείας, η έρευνα έδειξε ότι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα ήταν μεγαλύτερες. Ειδικότερα, στα έξι ατυχήματα που εξετάστηκαν από το Συμβούλιο Ασφάλειας και Προτύπων Σιδηροδρόμων της Βρετανίας, τη ζωή τους έχασαν συνολικά 11 άνθρωποι. Το υπολογιστικό σύστημα μοντελοποίησης, ωστόσο, έδειξε ότι αν φορούσαν ζώνες όλοι οι επιβάτες, ο αριθμός των νεκρών θα έφτανε τους 88, δηλαδή θα ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερος.

Ο λόγος έγκειται στο εξής:

Σοκαριστικό: Αυτός είναι ο λόγος που τα τρένα δεν έχουν ζώνες ασφαλείας!

Οι επιβάτες θα συγκρατούνταν στη θέση τους, αλλά η συγκράτησή τους στο κάθισμα θα μείωνε αισθητά τον χώρο επιβίωσης (Loss of survival space). Η έρευνα, λοιπόν, καταλήγει ότι οι ζώνες ασφαλείας στα τρένα όχι μόνο δεν παρέχουν δίχτυ ασφαλείας στους επιβάτες, αλλά είναι πιθανό να αποτελέσουν αιτία θανάτου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μία ακόμη αιτία της έλλειψης ζωνών ασφαλείας στα τρένα είναι ότι αυτά, λόγω της μεγάλης μάζας τους επιβραδύνουν πολύ πιο αργά απ’ ό,τι τα υπόλοιπα οδικά μέσα, και ως εκ τούτου, σε περίπτωση ενός φρεναρίσματος εκτάκτου ανάγκης, οι επιβάτες δεν θα μετακινηθούν από τη θέση τους με μεγάλη ορμή.

Τέλος, οι ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για τη βελτίωση της ασφάλειας στα τρένα, όπως είναι η αντικατάσταση των ελαττωματικών γραμμών, η ενσωμάτωση του συστήματος Θετικού Ελέγχου Αμαξοστοιχίας (PTC) που επιβραδύνει τα τρένα αν πηγαίνουν πολύ γρήγορα, αλλά και των συστημάτων σηματοτοδότησης-τηλεδιοίκησης.

Αυτό είναι το τρένο του μέλλοντος

Σύμφωνα, με τo Virgin Hyperloop το 2027 θα ξεκινήσει μια επανάσταση στις μετακινήσεις, αφού έρχεται το τρένο που θα κινείται με ασύλληπτες ταχύτητες. Προς το παρόν το πρότζεκτ βρίσκεται στην διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών ασφαλείας και τα επόμενα χρόνια το όνειρο για πολύ γρήγορες μετακινήσεις -ακόμα κι αν πρόκειται για μεγάλες αποστάσεις- αναμένεται να γίνει πραγματικότητα.

Τι είναι το Virgin Hyperloop:

Το Hyperloop της Virgin είναι ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, που μετακινείται μέσα σε ειδικούς σωλήνες, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική προώθηση και παθητική μαγνητική ανύψωση, με σκοπό να δημιουργηθεί χαμηλή πίεση εντός της σήραγγας. «Ο επιβάτης θα αισθανθεί σαν ένα αεροσκάφος την ώρα της απογείωσης. Δεν θα υπάρχει υπάρχουν αναταράξεις, καθώς το σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένος», έχει πει ο συνιδρυτής της Virgin Hyperloop, Josh Giegel.

Αναμένεται να υπάρχουν βαγόνια που θα χωρούν 28 επιβάτες και τα οποία θα μπορούν να προσαρμοστούν τσε κάθε είδους διαδρομή. Με ταχύτητα 750 μίλια την ώρα που αντιστοιχεί σε 1.200 χιλιόμετρα την ώρα, η διαδρομή από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον θα διαρκεί μόλις 30 λεπτά. Σημειώνεται ότι ο μεταλλικός σωλήνας που γίνονται τώρα οι δοκιμές βρίσκεται σε μία έρημο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας. Οι πρώτες χώρες, στις οποίες θα φιλοξενηθεί είναι η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.

https://www.youtube.com/watch?v=xKvbSboQ5_g