Τραγωδία Άρτα: Το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού - Πότε συμβαίνει και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Πάνω από 900 παιδιά έχουν πεθάνει με παρόμοιο τρόπο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Pexeles / Pixabay.com
Pexeles / Pixabay.com

Συγκλονισμένη είναι η Άρτα κι όχι μόνο, με την είδηση πως ένας 37χρονος πατέρας ξέχασε το 5,5 μηνών βρέφος του στο αμάξι (δείτε εδώ φωτογραφίες), το οποίο βρήκε μαρτυρικό και ασφυκτικό θάνατο, καθώς αναφέρεται ως αιτία θανάτου το πνευμονικό οίδημα που επήλθε από την συσσώρευση υγρών στον πνεύμονα, ως απόρροια της έλλειψης οξυγόνου.

Το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού

Ο τραγικός θάνατος του κοριτσιού στην Άρτα δεν αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο. Το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού (Forgotten Baby Syndrome) εμφανίζεται σε ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου, κάνοντας τον εγκέφαλο να παρουσιάζει κενά μνήμης κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στις ΗΠΑ, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία μέσα σε αυτοκίνητο πάνω από 900 παιδιά, τα τελευταία 25 χρόνια. Τo 88% των θανάτων είχε θύματα κάτω των 3 χρόνων, που είναι πολύ μικρά για να βγουν από το όχημα ή να φωνάξουν σε βοήθεια. Το 55% των παιδιών έχασαν τη ζωή τους γιατί ο άνθρωπος που τα φρόντιζε τα ξέχασε μέσα στο όχημα.

Σύμφωνα με τον φορέα NoHeatStroke.org, ένα 25% των παιδιών κλειδώθηκαν μόνα τους στο αυτοκίνητο, 15% εγκαταλείφθηκαν σε αυτό επίτηδες από τους συνοδούς τους, ενώ οι συνθήκες είναι αδιευκρίνιστες για ένα 4%.Η κύρια αιτία θανάτου είναι η θερμοπληξία, καθώς το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις ως πέντε φορές ταχύτερα από ενός ενήλικου.

Οι πρώτες δηλώσεις του 37χρονου πατέρα

Ακόμη δεν έχει καταφέρει να συνέλθει και νωρίτερα απειλούσε μέχρι και πως θα αυτοκτονήσει, ωστόσο δημοσιογράφος της εκπομπής του ALPHA, T-Live, προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, με τον συνήγορό του να αποκαλύπτει πως τα μόνα λόγια που επαναλαμβάνει εδώ και ώρες είναι πολύ συγκεκριμένα.

«Μακάρι να μπορούσα να είμαι εγώ στη θέση του παιδιού», αναφέρει διαρκώς ο πατέρας του 5,5 μηνών μωρού, ενώ ο δικηγόρος του πρόσθεσε πως το μήνυμα μοναδικό μήνυμα που στέλνει ο εντολέας του είναι το εξής: «Μη ζήσει κανένας άνθρωπος αυτή την κατάσταση».

Ενώ σύμφωνα με το Live News ο ίδιος στην κατάθεσή του υποστηρίζει: «Ξεκινήσαμε από το σπίτι στις 7 το πρωί. Στη διαδρομή, σταμάτησα να πάρω καφέ. Ξεκινώντας, αντί να στρίψω για το βρεφονηπιακό σταθμό, έστριψα δεξιά και πήγα στη δουλειά μου. Το παιδί στο πίσω κάθισμα πρέπει να κοιμόταν. Δεν έκλαιγε, δεν το άκουγα, το κάθισμα ήταν χαμηλό και δεν το έβλεπα από τον καθρέφτη».