Τα μερομήνια βγήκαν αληθινά: «Καμίνι όλη η χώρα» - Τι λένε για Ιούλιο και Αύγουστο 2023

Σοκαριστικό!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κι ενώ η ΕΜΥ εκδίδει έκτακτα δελτία καιρού για τους υψηλούς βαθμούς που πλησιάζουν την χώρα μας τα μερομήνια βγαίνουν αληθινά όταν μήνες πριν, με τις προβλέψεις τους, είχα προειδοποιήσει για όλα αυτά που περνάει η χώρα μας αυτή τη στιγμή.

Οι προβλέψεις τους ανέφεραν πολύ συγκεκριμένα υψηλές θερμοκρασίες αλλά και φωτιές!

Τα μερομήνια μέχρι και τον Αύγουστο 2023

Ιούλιος

  • Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2023 ο καιρός αναμένεται να είναι ασταθής με σποραδικές κατά τόπους μπόρες και έντονο μελτέμι. Θερμοκρασία έως 32°C.
  • Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2023 αναμένεται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και καύσωνας. Τα πρώτα κλιματιστικά παίρνουν μπροστά.
  • Έντονη ζέστη – καύσωνας το τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη (καμίνι όλη η χώρα). Μελτέμια στο Αιγαίο βελτιώνουν ελαφρώς την κατάσταση. Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 °C. Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω του καιρού (ζέστη & αέρας).

Αύγουστος

  • Για τα «μπάνια του λαού», ο καιρός προβλέπεται να είναι φυσιολογικός για την εποχή. Αρκετή ζέστη με τα αυγουστιάτικα μελτέμια στο Αιγαίο να δροσίζουν και να βελτιώνουν το αίσθημα ζέστης.
  • Το δεύτερο δεκαήμερο τον Αύγουστο του 2023 αναμένεται να έχει αρκετή ζέστη (καύσωνας). Τοπικές μπόρες και ξαφνικά μπουρίνια ενδεχομένως να «χτυπήσουν» την Βόρεια Ελλάδα (στα παραθαλλάσια μέρη)! Την ημέρα της Παναγίας (15.08.2023) θα έχουμε αρκετή ζέστη και απουσία ανέμων.
  • Η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων στα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να γίνει με αίθρια καιρικά φαινόμενα, λίγους ανέμους στα πελάγη και φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή (έως 31°C).

Εκκενώνονται οικισμοί σε Λουτράκι και Δερβενοχώρι

Αναζωπυρώθηκε το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια, όπως όλα δείχνουν με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Πανόραμα και Πουρνάρι. Η φωτιά κινείται προς τα τα δυτικά και κατευθύνεται προς τα Βίλια και την Οινόη, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση.

Τις τελευταίες πληροφορίες για δύσκολο, όπως έχει χαρακτηριστεί, μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια μετέφερε λίγο μετά τις 9:30 στην ΕΡΤ και ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, κάνοντας λόγο για μέτωπο που έχει λάβει διαστάσεις.

«Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες να περιοριστεί» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης εξηγώντας ότι έχει γίνει προγραμματισμός για τα εναέρια μέσα «ώστε να γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού» μέχρι τη δύση του ηλίου που μπορούν να πετάνε τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που συμμετέχουν σε πυρόσβεση.

Οι επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων εστιάζουν στην ανατολική και στη δυτική πλευρά της περιμέτρου της φωτιάς στα Δερβενοχώρια, καθώς εκεί υπάρχει πυκνό δάσος. Την ίδια ώρα οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν έχουν ενισχυθεί, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη δυσκολία λόγω της πυκνότητας του δάσους και του δύσβατου της περιοχής.

Λίγο πριν τις 11 διεκόπη η κυκλοφορία και στην Παλαία Ε.Ο. Ελευσίνας - Θηβών.

Συναγερμός για νέες φωτιές από βδομάδα

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, από Παρασκευή έως Κυριακή θα δούμε το ίδιο μοτίβο καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θα ακολουθήσει ισχυρός βοριάς σε Εύβοια και Αττική με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.