«Αυτά τα φαινόμενα θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά τα επόμενα χρόνια» - Σοβαρή προειδοποίηση από τον Αρνιακό μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

«Το νερό της γης διεκδικεί πίσω δύο πράγματα που βίαια του πήραμε...»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
EUROKINISSI
EUROKINISSI

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη παραχώρησε ο Τάσος Αρνιακός με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1 να μιλάει για τα Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στην Θεσσαλία; - Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
και να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι και ζώα, την ώρα που πολλές κατοικίες, μαγαζιά και χωράφια καταστράφηκαν.

Οι προειδοποιήσεις του Τάσου Αρνιακού για τα ακραία φαινόμενα

«Το κύμα κακοκαιρίας Daniel ήταν ένα πρωτόγνωρο για την Ελλάδα φαινόμενο, που έφερε εξωπραγματικά ύψη βροχής, τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα από τότε που μετράμε μετεωρολογικά στοιχεία. ∆Δηλαδή από το 1890. Στη Ζαγορά του Πηλίου μετρήθηκαν 1.000 τόνοι νερό το στρέμμα, δηλαδή όσο νερό πέφτει 2,5 χρόνια στην Αθήνα», είπε αρχικά.

Για να συνεχίσει: «Στην Ελλάδα δεν έχω ξαναδεί τόσο έντονα φαινόμενα όπως αυτά των προηγούμενων ημερών. Αυτά τα φαινόμενα, ωστόσο, αν παρακολουθήσουνε προσεκτικά, συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει ο έμπειρος μετεωρολόγος σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Σχετικά με το πως εξηγούνται τόσο μεγάλες καταστροφές, είπε: «Λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης που επικράτησε, ειδικά στη Θεσσαλία, µε 400, 500 τόνους το στρέμμα. Ακόμα περισσότερο νερό έπεσε στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, µε 4-5 παραπόταμους, σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, 80 µε 90 μέτρα. Αυτό είχε ως συνέπεια να φουσκώσουν οι παραπόταμοι και ο Πηνειός και να δημιουργηθεί πλημμύρα σε επιφάνεια 720.000 στρεμμάτων

Το νερό της γης διεκδικεί πίσω δύο πράγματα που βίαια του πήραμε: τον δρόμο που αιώνες περνούσε (ρέματα και ποτάμια), αλλά και τον χώρο όπου στεκόταν (λίμνες). Όπως συνέβη στη Θεσσαλία, µε την αποστράγγιση της Κάρλας και τις αλλαγές της ροής των ποταμών».

Δείτε επίσης: Συγκλονίζει γυναίκα ηλικίας 104 ετών - «Περάσαμε πολέμους, δυστυχίες, πείνα, δεν πνιγήκαμε κιόλας»

Το πρώτο κρούσμα της κακοκαιρίας Daniel

Το χειρότερο σενάριο όσον αφορά την κακοκαιρία Daniel, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε... Το υπουργείο Υγείας έχει κάνει ήδη έκκληση στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών που επλήγησαν να χρησιμοποιούν ως πόσιμο μόνο το εμφιαλωμένο νερό, ενώ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τα κουνούπια καθώς είναι υψηλός ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από μολυσματικές ασθένειες εξαιτίας του νερού, αλλά και των ζώων που έχουν χάσει τη ζωή τους και δεν έχουν ακόμα περισυλλεχθεί.

Μία κάτοικος της Μαραθέας, μάλιστα, το πρώτο κρούσμα της μόλυνσης, μίλησε το πρωί της Δευτέρας 11/9 στην πρεμιέρα της εκπομπή «Super Κατερίνα» για την τεράστια καταστροφή από την επέλαση της κακοκαιρίας αλλά και τη μόλυνση των υδάτων, με τον σύζυγο της να έχει εμφανίσει εξανθήματα.

«Ο σύζυγός μου προσπαθούσε από το πρώτο 24ωρο να απεγκλωβίσει κόσμο από το χωριό μας, ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί που η στάθμη του νερού ήταν περίπου στο ένα μέτρο. Υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά η μεταφορά κι έτσι, με μια βάρκα που είχαμε στο διπλανό χωριό, την πήρε και βοηθούσε κόσμο», είπε αρχικά η γυναίκα και συνέχισε αναφέροντας:

«Είχαμε μιλήσει μετά από το δεύτερο 24ωρο, γιατί ήταν εκεί δύο μέρες και κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού μας, δεν μπορούσε να φύγει. Όταν τον φώναζαν ότι υπάρχει εγκλωβισμένος έμπαινε συνεχώς μέσα στο νερό, δεν μπορούσε να πλυθεί, δεν υπήρχε νερό, οπότε άρχισε να βγάζει αυτά τα εξανθήματα σε όλο του το σώμα. Ένας γιατρός μας είπε ότι είναι μόλυνση από τα νερά, καθώς τα νεκρά ζώα και τα πετρέλαια έχουν μολύνει το νερό. Στην αρχή μας είπαν λοιπόν ότι είναι μόλυνση, αλλά αυτά προχωράνε και σε άλλα σημεία του σώματος και μεγαλώνουν. Εκτός από τον σύζυγό μου, μολύνθηκε και ο ανιψιός μας που μαζί απεγκλώβιζαν κόσμο. Και ο ίδιος έχει τα ίδια σημάδια. Αυτή τη στιγμή είναι στο νοσοκομείο Τρικάλων, κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις. Ξεκίνησαν μια αγωγή, ωστόσο επειδή η μόλυνση συνεχιζόταν σε έντονο βαθμό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο».