Τραγωδία Τέμπη: 10 μήνες μετά - Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων

«Αυτό που παρακολουθούμε να συμβαίνει ευτελίζει και τους ζωντανούς και τους νεκρούς», δήλωσε η Ευδοκία Τσαγκλή

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Τραγωδία Τέμπη: 10 μήνες μετά - Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων

Κανείς δεν ξεχνά τι συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο στα Τέμπτη, καθώς δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή της μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων. Έχουν περάσει δέκα μήνες από τότε και οι οικογένειες των θυμάτων συνεχίζουν να παλεύουν ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι ιθύνοντες να λάβουν την τιμωρία που τους αρμόζει, διότι πίσω από την τραγωδία υπάρχουν λάθη χρόνων.

Την Τρίτη 12/12 ωστόσο, το γραφείο της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας στην Αθήνα άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 23 προσώπων. Δεκαοκτώ από τα πρόσωπα είναι δημόσιοι λειτουργοί, υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ και της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής, ενώ τα πέντε από αυτά είναι ιδιώτες. Οι ποινικές ευθύνες που τους αποδίδονται αφορούν τα αδικήματα της απάτης, της απιστίας και της ψευδούς βεβαιώσεως.

Δείτε επίσης: «Περιμένω να με πάρεις τηλέφωνο, όπως κάθε βράδυ και να μου πεις...» - Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του 21χρονου Τάσου που "έφυγε" στα Τέμπη

Όλη η αλήθεια για την ποινική δίωξη στα 23 άτομα για την τραγωδία στα Τέμπη

Φαίνεται πως έχουν άμεση σχέση με την σύμβαση 717 του ΟΣΕ για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Η σύμβαση, συγκεκριμένα, αφορούσε την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και υπογράφτηκε το 2014 με συγχρηματοδότηση από το ταμείο συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ύστερα από την έρευνα της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας, όμως, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, δείχνει πως χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης, γεγονός που οδήγησε στην πλημμελή εκτέλεση του έργου.

Οι δηλώσεις της Ευδοκίας Τσαγκλή λίγο νωρίτερα

Λίγες ώρες πριν την παραπάνω ανακοίνωση, μίλησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος, η Ευδοκία Τσαγκλή, μία από τους επιβάτες του τρένου που κατάφερε να σωθεί με λίγα τραύματα μόνο, η οποία δίνει τεράστια και διαρκή μάχη για την απόδοση δικαιοσύνης.

«Δεν έχω κάποια ψυχολογική υποστήριξη προσωπικά, μάλιστα όταν νοσηλευτήκαμε στο ΑΧΕΠΑ και βγήκε η εγκύκλιος για την ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων είχα πει τότε στους ψυχιάτρους "Έχει βγει αυτή η εγκύκλιος εφ' όρου ζωής;", γέλασαν και μου είπαν "Με ποιες πλάτες;". Εννοώ ότι ήταν αστείο γιατί μου είχε πει και εμένα ο πρωθυπουργός τότε να βάλω και εγώ πλάτη. Συνέπεσε η ατυχής αυτή ατάκα. Το πρόβλημα είναι ότι αντί να θεραπευόμαστε και να προσπαθούμε να θρηνούν οι άνθρωποι ήρεμα και να έχουν χώρο και χρόνο να θρηνήσουν, πρέπει να κυνηγάμε τη Δικαιοσύνη. Δηλαδή ακόμα και η διαμαρτυρία είναι πολύ άσχημο που πρέπει να την κάνουμε», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Ποια δικαιοσύνη έχει αποδοθεί; Σε δυο εβδομάδες θα κλείσουμε 1ο μήνες και είναι προφυλακισμένοι μόνο ο σταθμάρχης και ένας επιθεωρητής. Η Δικαιοσύνη πρέπει να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Η πολιτική δεν είναι μόνο προνόμια, είναι κατά βάση ευθύνη. Το Σύνταγμά μας βασίζεται στην αξία της ανθρώπινης ζωής και την αξιοπρέπεια. Αυτό που παρακολουθούμε να συμβαίνει ευτελίζει και τους ζωντανούς και τους νεκρούς. Η διαδικασία επικεντρώνεται κυρίως σε άλλα θέματα…».

Δείτε επίσης: «Μια μάνα βρήκε ένα κομματάκι 2×3 και ταυτοποιήθηκε από την κόρη της! Ήταν η καρδιά της» - Ανατριχιάζει η Ευδοκία Τσαγκλή μήνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη