Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών...» - Η θέση του για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

«Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών...» - Η θέση του για τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, προχωρώντας σε δηλώσεις σχετικά με το πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο πέρα από το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Απάντησε, μάλιστα, και στην αρνητική αντίδραση της εκκλησίας, εξηγώντας αναλυτικά ποια είναι θέση του επάνω στο θέμα και πώς σκοπεύει να κινηθεί η Νέα Δημοκρατία. Είναι θετικός στον γάμο και στην υιοθεσία, ωστόσο στο ζήτημα της παρένθετης μητέρας υπάρχουν αντιρρήσεις.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών

«Το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο, δηλαδή την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μίας σχέσης γάμου, που ουσιαστικά είναι το επιστέγασμα την αγάπης αλλά ταυτόχρονα και νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Ο γάμος είναι από τη φύση του θα έλεγα ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια σταθερότητας και μονιμότητας. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Όσον αφορά στην αντίθετη στάση της εκκλησίας, επισήμανε: «Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις, σέβομαι και την άποψη της εκκλησίας, ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο, απέναντι στην καύση των νεκρών... Προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η πολιτεία».

Δείτε επίσης: Γρηγόρης Βαλλιανάτος: «Αν κάνετε παιδί θα ρωτήσετε τον Οικονομόπουλο;» - ''Πυρ και μανία'' ο δικηγόρος μετά τις δηλώσεις για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σχετικά με την τεκνοθεσία, ο πρωθυπουργός, δήλωσε: «Το θέμα των παιδιών είναι το πιο ευαίσθητο, οι πιο πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν αντίρρηση στο γάμο. Έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά. Τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά; Παιδιά υπάρχουν και κανείς δεν αμφισβητεί μια πραγματικότητα ότι δεν θα εξαφανιστούν αυτά τα παιδιά, αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Μια μητέρα η οποία συζεί με την σύντροφο της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα».

Και πρόσθεσε: «Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη. Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά που αφορά; Πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο bulling όταν γίνονται στα κρυφά ή όταν μιλάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά;».

«Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία – όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αυτό δεν πρόκειται να γίνει – σημαντική διαφορά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα, δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα δικαιωμάτων πχ ένας άνδρας μόνος του να μπορεί με παρένθετη μητέρα να κάνει παιδί, αυτό δεν θα γίνει».