Τέμπη: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις έναν χρόνο μετά για τις εκρηκτικές ύλες στα αντικείμενα των επιβατών

«Οι συγκεκριμένες ουσίες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στον χώρο»

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: Eurokinissi/Motionteam/Βασίλης Βερβερίδης
Φωτογραφία: Eurokinissi/Motionteam/Βασίλης Βερβερίδης

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η νέα τροπή στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 28η Φεβρουαρίου του 2023. Σύμφωνα με πόρισμα που κατατέθηκε στο Χημείο του Κράτους, στα σώματα και σε προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, εντοπίστηκαν εκρηκτικές ύλες, όπως το ξυλόλιο, το τολουόλιο, το προπάνιο και το βουτάνιο.

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, μέλος της επιτροπής οικογενειών θυμάτων στα Τέμπη μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» της Σίσσυς Χρηστίδου, για αυτή τη σημαντική εξέλιξη καθώς και για τις περίεργες πρώτες κινήσεις των πραγματογνωμόνων.

Δείτε επίσης: Ξέσπασε η Ευδοκία Τσαγκλή για τα Τέμπη: «Γίνεται ένα έγκλημα, είναι μαχαιριά πάνω στη μαχαιριά»

«Μετά την πρώτη πραγματογνωμοσύνη που πήραμε στις 19/6 από τους δύο δικαστικούς πραγματογνώμονες που όρισε ο Εφέτης ανακριτής αρκετά στοιχεία μας παραξένεψαν. Σε κάποιο σημείο, χωρίς να είναι η αρμοδιότητά τους και η ειδικότητα τους, αναφέρθηκαν στο πώς ακριβώς έγινε η έκρηξη και η φωτιά.

Περιμέναμε να βγει και το πόρισμα της Πυροσβεστικής που θα έπρεπε να αποφανθεί για τα συγκεκριμένα αίτια, αλλά δεν αποφάνθηκε ούτε για το πώς έγινε η συλλογή των τραυματιών ή των σορών ή πόσο νερό έριξαν και αν έριξαν αφρό. Ήταν πολύ ασυνεπή τα στοιχεία που πήραμε», είπε αρχικά ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, μέλος της επιτροπής οικογενειών θυμάτων στα Τέμπη.

Η κίνηση από τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη που έφερε τη νέα αποκάλυψη

Και συμπλήρωσε: «Αυτά έγιναν τέλος Ιουλίου και αναγκαστήκαμε αρχές Αυγούστου να καταθέσουμε ένα υπόμνημα στον Ανακριτή, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες από τους αρμόδιους. Με εμμονή δική μας και επιμονή για να γίνει αυτό, πάρθηκαν δείγματα από την περιοχή του Ευαγγελισμού, από το Κουλούρι και από το αστυνομικό τμήμα που βρίσκονταν τα προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων, και το Χημείο του Κράτους έστειλε τα στοιχεία στην Εισαγγελία και στον ανακριτή στα τέλη Δεκεμβρίου»

«Πήρα το αντίγραφο πριν από λίγες μέρες, και από τα στοιχεία μου φάνηκε ότι οι συγκεκριμένες ουσίες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στον χώρο. Αυτά τα στοιχεία υπήρχαν και στις πρώτες έρευνες, απλώς έπρεπε να τα δει κάποιος ειδικός. Δεν δόθηκε ενδιαφέρον και έμεινε στον αέρα, χωρίς να οριστεί κάποιος χημικός μηχανικός», μιλώντας εκ μέρους της επιτροπής οικογενειών θυμάτων στα Τέμπη.