Κυριάκος Μητσοτάκης για την επέτειο των Τεμπών: «Ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας»

«Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε»

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Κυριάκος Μητσοτάκης για την επέτειο των Τεμπών: «Ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας»

Με αφορμή την επέτειο 1 χρόνου από την ημέρα που δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στα Τέμπη, αφήνοντας πίσω τους 57 νεκρούς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία σύντομη δήλωση, τονίζοντας πως θα υπάρξει δικαιοσύνη για τους συγγενείς των θυμάτων, και ότι πρέπει να διορθωθούν χρόνιες παθογένειες του κράτους.

Δείτε επίσης: Τέμπη - Γονείς αδελφών Πλακιά: «Ο Καραμανλής μάς κούνησε το δάχτυλο στην εξεταστική, με θράσος»

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέτειο των Τεμπών

Ένα χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές. Με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε την ώρα εκείνη που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες του, λυγίζοντας από το βάρος μίας κρυφής πραγματικότητας. Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό, και ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση.

Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος, ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί όμως να προσφέρει κάποια ανακούφιση, όταν αναδυθούν όλες οι αιτίες του κακού, όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία, όταν διαψευστούν ακόμα και οι πιο παράλογες φήμες και κυρίως όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει.

Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά κι αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός, γι' αυτό και μόνο η δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους απ' όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η αλήθεια δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις. Υποδεχόμαστε συνεπώς τη θλιβερή επέτειο σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε, και στη δοκιμασία των τραυματιών, με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία.

Ωστόσο πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της, και με τόλμη να την ξεριζώσουμε. Όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι. Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις, ώστε οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό, το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας που καθυστερεί κρίσιμα έργα, και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.

Ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Κι επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου, αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα, χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα, και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το “ποτέ ξανά” από σύνθημα να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.