Mάτι: 6 ένοχοι και 15 αθώοι από τους κατηγορούμενους για την τραγωδία – Τι προβλέπεται για Ρένα Δούρου και Ηλία Ψινάκη

Οργή από τους συγγενείς των θυμάτων

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: Γιάννης Παπαργύρης
Φωτογραφία: Γιάννης Παπαργύρης

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε την ζωή σε 104 ανθρώπους το 2018. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα την απόφαση του για τους 21 κατηγορούμενους, τους τότε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, την τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τους τότε δημάρχους των δήμων που έπληξε η φωτιά, μεταξύ αυτών ο Ηλίας Ψινάκης, που μετά από εισαγγελική έρευνα βρέθηκαν στο εδώλιο για παραλείψεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φονική πυρκαγιά.

Ένοχοι κρίθηκαν έξι εξ αυτών, συγκεκριμένα οι:

  • Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγός
  • Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ
  • Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
  • Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
  • Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, κάτοικος από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά

Δείτε επίσης: Μαίρη Σταυρακέλη: "Κόλαφος" για το θάνατο της Χρύσας Σπηλιώτη από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Αθώοι οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων για το Μάτι

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Επίσης αθώοι κρίθηκαν η Ρένα Δούρου, ο Ηλίας Ψινάκης και τα στελέχη της Πυροσβεστικής: Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης και ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και ο τότε δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Δικηγόρος θυμάτων Μάτι
Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi

Οργή από τους συγγενείς των θυμάτων

«Η πόλις εάλω», ήταν το σχόλιο της Ελένης Μαρούπα, δικηγόρου οικογενειών θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι, που σε σύντομη δήλωσή της έκανε λόγο για «ντροπή». Το ίδιο σχόλιο επανέλαβαν και συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα, που άρχισαν να φωνάζουν προς το δικαστήριο. «Ντροπή σας, ούτε ένα συγγνώμη, κανείς σας δεν χάσει παιδί», έλεγαν μεταξύ άλλων οι φωνές εκτός της δικαστικής αίθουσας.