Πρόσκαιρη αποδεικνύεται η βελτίωση του καιρού μετά την πρόσφατη κακοκαιρία, καθώς από την Κυριακή 1 Νοεμβρίου αναμένεται νέα μεταβολή με περισσότερες βροχές. Παράλληλα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία προβλέπεται να ακολουθήσει πτωτική πορεία, με το κρύο να γίνεται πιο αισθητό στις αρχές του νέου μήνα. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά, τα φαινόμενα περιορίζονται αρχικά κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Η υποχώρησή τους, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν παντού χωρίς βροχές, καθώς η εικόνα θα διαφέρει ανά περιοχή. Συνεπώς μια ομπρέλα και ένα ελαφρύ παλτό θα πρέπει να βρίσκονται στη διάθεσή μας.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ σήμερα Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στην Εύβοια αναμένονται κατά τόπους αξιόλογα φαινόμενα, ενώ πιθανότητα τοπικών βροχών υπάρχει και στη βόρεια Αττική. Στην Αθήνα, ο υδράργυρος εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα διατηρηθούν οι τοπικές βροχοπτώσεις, πριν από την προσέγγιση ενός νέου βαρομετρικού συστήματος.

Καιρός: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει το νέο βαρομετρικό χαμηλό

Η επόμενη αλλαγή θα είναι εμφανής την Κυριακή, όταν βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά αναμένεται να πλησιάσει τη χώρα. Με βάση την εκτίμηση του μετεωρολόγου, περισσότερες βροχές προβλέπονται στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Βέβαια, η εξέλιξη του συστήματος θα καθορίσει την κατανομή των φαινομένων, σε μια περίοδο κατά την οποία το φθινοπωρινό σκηνικό αναμένεται να ενισχυθεί. Οι άνεμοι και η σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας συμπληρώνουν την εικόνα για το πέρασμα από τον Οκτώβριο στον Νοέμβριο.

Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα, μετά την πρόσκαιρη άνοδο της Πέμπτης, τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι μέγιστες τιμές φαίνεται να διαμορφώνονται κοντά στους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου. Αντίστοιχη τάση καταγράφεται για τη Θεσσαλονίκη, όπου ο υδράργυρος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στους 12 με 13 βαθμούς. Και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, η Κυριακή και η Δευτέρα εμφανίζονται ως ημέρες με αρκετές βροχές, σύμφωνα με τη δεκαήμερη εκτίμηση του Θοδωρή Κολυδά.

Στο βίντεο της ανάρτησής του παρουσιάζονται χάρτες για τις βροχοπτώσεις, τους ανέμους και τη θερμοκρασία, με την ανάλυση να καλύπτει και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Για το διάστημα αυτό αξιοποιούνται πολλαπλά προγνωστικά σενάρια, τα λεγόμενα ensembles. Μέσα από τη σύγκρισή τους προκύπτουν οι πιθανότερες τάσεις, ενώ αποτυπώνεται και η αβεβαιότητα της πρόγνωσης, η οποία μεγαλώνει όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τις επόμενες ημέρες.

Η εικόνα για σήμερα Πέμπτη και οι άνεμοι στο Αιγαίο

Συμπληρωματικά, η πρόγνωση για την Πέμπτη προβλέπει τοπικές βροχοπτώσεις κυρίως στα βορειοανατολικά και ανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά και από το απόγευμα να περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη. Στο Αιγαίο, οι άνεμοι προβλέπεται να φτάσουν έως τα 6 μποφόρ, ενώ σχετικά αυξημένες αναμένονται οι συγκεντρώσεις σκόνης στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας.