Θεσσαλονίκη: Από παραδοσιακές αγορές μέχρι πολυτελή brands η πόλη είναι ο απόλυτος shopping προορισμός

Θεσσαλονίκη: Από παραδοσιακές αγορές μέχρι πολυτελή brands η πόλη είναι ο απόλυτος shopping προορισμός

Η Θεσσαλονίκη, είναι ένα ζωντανό και πολυσύχναστο μέρος με πλούσια ιστορία και ακμάζουσα εμπορική σκηνή. Είτε ψάχνετε για μοντέρνες μπουτίκ, σύγχρονα εμπορικά κέντρα ή παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα η Θεσσαλονίκη έχει κάτι να προσφέρει σε κάθε είδους αγοραστή.

Εδώ και δεκαετίες οι παραδοσιακές αγορές της Θεσσαλονίκης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής ζωής της πόλης.

Μαρτυρούν την ιστορία αλλά και την παράδοση της Θεσσαλονίκης ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πολιτιστική και γαστρονομική κουλτούρα της πόλης. Οι παραδοσιακές αγορές ακόμα και σήμερα είναι σημείο αναφοράς ενώ εκτός από καθημερινά ψώνια για τους ντόπιους αποτελούν δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες. Οι αγορές αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της πόλης, παραδοσιακή με αέρα άλλης εποχή ενώ λόγω των αγαθών που βρίσκει κανείς στις αγορές προσφέρουν μια πολυπολιτισμική εμπειρία με έντονο άρωμα Ανατολής.

Αγορά Μοδιάνο

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, εκεί που άλλοτε βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά, ανάμεσα στις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου, χτίστηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 η αγορά Μοδιάνο. Αν και στην αρχή σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ερνέστ Εμπράρ είχε προγραμματιστεί να δημιουργηθούν παζάρια, τελικά επικράτησε η πρόταση του μηχανικού Ελί Μοδιάνο, ο οποίος οραματίστηκε μια κεντρική αγορά η οποία θα αποτελούσε σημείο αναφοράς της εμπορικής κίνησης της πόλης.

Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε το 1922 και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το 1930. Σαφώς αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης για πάνω από 80 χρόνια, αφού ήταν σταθερή επιλογή για τις αγορές των Θεσσαλονικιών. Στη Μοδιάνο συναντούσε κάποιος καταστήματα με τρόφιμα, μπαχαρικά, τυριά, κρέατα, ψάρια, ενώ υπήρχαν και αρκετά μικρά μπαρ και ταβερνούλες, που πρόσφεραν ένα νοητό «ταξίδι» στο λαμπρό παρελθόν του ιστορικού κέντρου. Οι ένδοξες εποχές της, βέβαια, παρήλθαν και πολλοί αναζητήσαν έναν τρόπο για να αναγεννηθεί αυτό το μικρό «κομμάτι» ιστορίας της πόλης, που ευτυχώς συνέβη.

Θεσσαλονίκη

Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ κι ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού διότι «είναι χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά».

Η αγορά σταδιακά εγκαταλείφθηκε την δεκαετία του 1990, με καταστήματα να κλείνουν, καθώς δεν μπορούσαν να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας για υγειονομικούς λόγους. Το κτίριο κρίθηκε το 2017 ως δομικά ακατάλληλο επικίνδυνο από την πολεοδομία Θεσσαλονίκης, απόρροια της έλλειψης συντήρησης του κτιρίου, με αποτέλεσμα να κλείσει. Το καλοκαίρι του 2017 ο όμιλος Φάις αγόρασε το 43,6% από το ΤΑΙΠΕΔ και σταδιακά εξαγόρασε το 57%. Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022. Η ανακαινισμένη πλέον αγορά άνοιξε και πάλι για το κοινό στις 5 Δεκεμβρίου 2022.

Η Νέα Αγορά Μοδιάνο

Η ιστορική λοιπόν Αγορά Μοδιάνο μετά από 6 χρόνια άνοιξε στο τέλος του 2022, και συγκεκριμένα την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, ξανά τις πύλες της σε ντόπιους και επισκέπτες, ανακαινισμένη και από τότε είναι στη διάθεση του κοινού.

Το εμβληματικό κτήριο που ανακαινίστηκε από τον όμιλο Φάις, άνοιξε τις πύλες του με πάνω από το 80% των διαθέσιμων καταστημάτων να έχει ηδη ενοικιαστεί. Σε αρκετά καταστήματα δεν είχε ολοκληρωθεί ο επαγγελματικός εξοπλισμός ή η προμήθεια όλων των προϊόντων, αλλά πλέον είναι κι αυτά πλήρως λειτουργικά.

Θεσσαλονίκη

Η Αγορά Μοδιάνο αναγεννήθηκε και αναδεικνύεται σε μία σύγχρονη αγορά τροφίμων, διατηρεί την παλιά της αίγλη και την κάνει διαχρονική.

Ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις του φαγητού, μία πολυπολιτισμική αγορά, που στεγάζει υψηλής ποιότητας τρόφιμα, και συγκεντρώνει μοναδικές γεύσεις και προϊόντα από όλο τον κόσμο: από είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα και από τοπικά ελληνικά προϊόντα, μέχρι προϊόντα fair trade και παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες χώρες του κόσμου.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση του μνημείου της Αγοράς Μοδιάνο, με τη χρήση σύγχρονης οικοδομικής τεχνολογίας. Η μεγαλύτερη και ομορφότερη σκεπαστή αγορά της πόλης αναβιώνει και προσφέρει σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία της γαστρονομικής κουλτούρας της Θεσσαλονίκης.
Η τελική εικόνα συνδυάζει σύγχρονα καταστήματα με λαχανικά, κρέατα, θαλασσινά και ψάρια από ντόπιους και διεθνείς παραγωγούς, μαζί με μια ποικιλία από ιδέες για έτοιμα γεύματα.

Η Αγορά Μοδιάνο γίνεται ξανά το ζωντανό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της, Έλι Μοδιάνο, το 1930 και συνεχίζει σήμερα ο Όμιλος Fais.

Θεσσαλονίκη

Αποστολή της Αγοράς Μοδιάνο είναι να προσφέρει στους επισκέπτες εκλεκτές ελληνικές και πολυπολιτισμικές γεύσεις, σε ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και ιστορικής σημασίας, που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο και αντανακλά τον γαστρονομικό πλούτο και τον πολιτιστικό δυναμισμό της Θεσσαλονίκης.

Μάθετε περισσότερα για την αγορά εδώ: agoramodiano.com

Θεσσαλονίκη

Καπάνι – Αγορά Βλάλη

Μια αγορά με πλούσια ιστορία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ανάμεσα στις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου, και δεν είναι άλλη από την Αγορά Καπάνι (ή Αγορά Βλάλη).

Το όνομά της, σε πλήρη αρμονία με τη μυρωδιά των μπαχαρικών που την κατακλύζει, έχει κι αυτό κάτι «ανατολίτικο», καθώς προέρχεται από την τουρκική φράση «Ουν-Καπάν», που σημαίνει αγορά αλεύρων (αλευροπάζαρο). Δημιουργήθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Θεσσαλονίκη πριν από 100 χρόνια περίπου, οι οποίοι πολύ γρήγορα κατάφεραν να φτιάξουν τη δική τους εμπορική πιάτσα, που έγινε σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους.

Θεσσαλονίκη

Εδώ θα βρείτε φρέσκα ψάρια, λαχανικά, φρούτα, τυροκομικά αλλά και πολλά άλλα είδη σε πολύ καλές τιμές και ποικιλία, πάντα με φιλική εξυπηρέτηση, ενώ δύσκολα θα αντισταθείτε στα γραφικά καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία για έναν καφέ ή ουζάκι, φυσικά συνοδεία του κατάλληλου μεζέ.

Θεσσαλονίκη

Ακόμα και μέχρι το 2000 εδώ «χτυπούσε» η καρδιά της πόλης, αφού αποτελούσε την ιδανική επιλογή για τις αγορές των κατοίκων οι οποίοι στριμώχνονταν στα στενοσόκακα της αγοράς για τα ψώνια τους. Σήμερα, η εικόνα είναι ωστόσο διαφορετική, αφού ο ανταγωνισμός των μεγάλων εμπορικών κέντρων είχε συνέπεια τη μείωση της καταναλωτικής κίνησης που επέφερε και το κλείσιμο πολλών παραδοσιακών καταστημάτων. Σταθεροί πάντως θαμώνες παραμένουν οι πιο ηλικιωμένοι, οι πιο «ρομαντικοί» που συνδυάζουν τις αγορές τους με μια βόλτα στα στενά της αγοράς και φυσικά οι επισκέπτες που μέσα στο κέντρο της πόλης μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να έρθουν σε άμεση επαφή με το παρελθόν και τη γαστρονομική κουλτούρα της πόλης.

Θεσσαλονίκη

Μπιτ Παζάρ

Το λεγόμενο «Μοναστηράκι» της Θεσσαλονίκης έχει πολλά κοινά με αυτό της Αθήνας και είναι ιδανικό για τους λάτρεις του vintage. Εδώ θα ανακαλύψετε καλογυαλισμένες αντίκες και διάφορα όμορφα αντικείμενα που αποπνέουν αρχοντιά.

Κρατήστε και λίγο χρόνο για τα ταβερνάκια και τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία της περιοχής, όπου συνωστίζονται και πολλοί φοιτητές. Το Μπιτ Παζάρ πρέπει να το ψάξετε, αφού κρύβεται σε μια «μυστική» open-air στοά, μεταξύ των οδών Ολύμπου και Ελ. Βενιζέλου.

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Άθωνος

Ένα στενό κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους μάς επιφυλάσσει μια καλά κρυμμένη έκπληξη! Μόλις πλησιάζουμε τη γραφική υπαίθρια αγορά, λίγο οι μυρωδιές από τα ταβερνεία λίγο τα γέλια από τις ανέμελες παρέες φίλων αλλά και οι «κράχτες» της διεγείρουν την περιέργειά μας.

Μας κρατάνε για ένα «διάλειμμα» στη δημοφιλή αυτήν πλατεία, που κάποτε στέγαζε ξυλουργεία, τσαγκαράδικα, μηχανουργεία, εξ ου και η παλαιότερη ονομασία «Ξυλάδικα» ή «Καρεκλάδικα».

Θεσσαλονίκη

Λουλουδάδικα

Δίπλα στο τουρκικό λουτρό Γιαχουντί Χαμάμ, στη συμβολή των οδών Κομνηνών, Βασιλέως Ηρακλείου και Φαγκίνη, από τα τέλη του 19ου αιώνα άνοιξαν τα ανθοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Στις αρχές του περασμένου αιώνα υπήρχαν πάνω από 50 πάγκοι, αλλά σήμερα έχουν μείνει ελάχιστοι. Παρ’ όλα αυτά, με το πέρασμά σας από εκεί θα ικανοποιήσετε τις αισθήσεις σας με… χρώματα και αρώματα!

Θεσσαλονίκη

Μπεζεστένι

Προέρχεται από την τουρκική λέξη «bezesten», σημαίνει «αρχαιοπωλείο». Η ετυμολογία, ωστόσο, έγκειται στην αραβική «bez», που σημαίνει «ύφασμα»! Το εμβληματικό οθωμανικό αρχιτεκτόνημα, που βρίσκεται εκεί όπου η οδός Ελ. Βενιζέλου συναντά τη Σολωμού, συνεχίζει να στεγάζει διάφορων ειδών -ελάχιστα μεν- οld fashioned μικρομάγαζα.

Ωστόσο κάποτε ήταν καθοριστικό σημείο για την οικονομία, αφού εδώ ελεγχόταν η ποιότητα των εμπορευμάτων, φυλάσσονταν τα έγγραφα της αγοράς, καθορίζονταν ισοτιμίες των νομισμάτων και πωλούνταν -ανάμεσα σε άλλα- ασήμι ή και πολυτελή υφάσματα!

Θεσσαλονίκη

Εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις παραδοσιακές αγορές της πόλης

Η σύγχρονη αγορά της πόλης – Brand Shopping

Μια μεγάλη και σύγχρονη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη έχει επίσης μια πλήρως ενημερωμένη αγορά, ιδανική για shopping.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα αγαπήσετε το shopping στη Θεσσαλονίκη. H αγορά της Θεσσαλονίκης αποτελεί πραγματικά ένα ξεχωριστό κεφάλαιο… Από παγκόσµιας φήµης brands µέχρι ιδιαίτερα design spots και μικρές boutique, και απόfast forward fashion spots μέχρι ατελιέ Ελλήνων σχεδιαστών η πόλη προσφέρει αμέτρητες επιλογές για ψώνια!

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι ένας παράδεισος του shopping με εκατοντάδες μαγαζιά, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα. Οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι μικρές, έτσι έχετε χρόνο να εξερευνήσετε το μεγαλύτερο μέρος του, να συγκρίνετε, να ανακαλύψετε τις επιλογές και να βρείτε το καλύτερο για σας.

Θεσσαλονίκη

Ξεκινήστε από την οδό Τσιμισκή, τον πιο σημαντικό εμπορικό δρόμο της πόλης. Ποιοτικά καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, είδη σπιτιού, ηλεκτρονικά, αθλητικά είδη, κοσμήματα, εμπορικά κέντρα, γνωστές ξένες αλυσίδες ρούχων, θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Συνεχίστε στους παράλληλους δρόμους στην οδό Τσιμισκή, την οδό Μητροπόλεως, Προξένου Κορομηλά και τις καθέτους τους όπου θα βρείτε τις τελευταίες δημιουργίες σε ρούχα και παπούτσια επώνυμων οίκων και σχεδιαστών, και όχι μόνο.

Θεσσαλονίκη

Πάνω από την Τσιμισκή, στις παράλληλες Ερμού και Εγνατία υπάρχει μια εξίσου τεράστια ποικιλία ρούχων, παπουτσιών, αξεσουάρ, αθλητικών ειδών κλπ. συνήθως σε πιο προσιτές τιμές.

Στην οδό Αγίας Σοφίας – η οποία έχει πεζοδρομηθεί από το ύψος της οδού Ερμού μέχρι την οδό Τσιμισκή – θα βρείτε μοντέρνα ρούχα, οπτικά κλπ. αλλά και πολλά καφέ, για να κάνετε ένα διάλειμμα μέχρι την επόμενη καταναλωτική σας αναζήτηση!

Θεσσαλονίκη

Φυσικά υπάρχουν και αρκετά εμπορικά κέντρα όπου συγκεντρώνουν πληθώρα επιλογών από μικρά fashion spots μέχρι γνωστά brands του εξωτερικού (εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα εμπορικά κέντρα της πόλης) . Εδώ εκτός από τα ψώνια σας θα κάνετε βόλτα, θα πιείτε τον καφέ σας αλλά και θα απολαύσετε το φαγητό σας.

Θεσσαλονίκη

Ξεναγηθείτε στην πόλη με τον καλύτερο τρόπο από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης