Μεγάλο Χωριό: Το "διαμάντι” της Ευρυτανίας με τα πέτρινα σπίτια και τους πλακόστρωτους δρόµους

Στην κεντρική πλατεία του θα ρεμβάσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεµα πάνω από την κοιλάδα

Το φυσικό τοπίο της Ευρυτανίας
Το φυσικό τοπίο της Ευρυτανίας

Το Μεγάλο Χωριό του νομού Ευρυτανίας, αµφιθεατρικά χτισµένο σε υψόµετρο 750 µέτρων στους πρόποδες του όρους Καλιακούδα, κρατάει µέχρι και σήµερα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, µε τα καλοδιατηρηµένα πέτρινα σπίτια, τους πλακόστρωτους δρόµους και τις χαρακτηριστικές του βρύσες.

Ταξίδι Ευρυτανία
Η μοναδική φύση του τοπίου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα

Ανακαλύψτε το εξερευνώντας τα λιθόστρωτα καλντερίµια και κάντε µια στάση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, δίπλα στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου φιλοξενείται µια ενδιαφέρουσα συλλογή, η οποία ξετυλίγει την ιστορία του τόπου. Μετά τη βόλτα σας, αράξτε στην κεντρική πλατεία, ρεµβάζοντας το υπέροχο ηλιοβασίλεµα πάνω από την κοιλάδα. Επίσης, περάστε από τα παραδοσιακά µαγαζάκια για να προµηθευτείτε τοπικά προϊόντα.

Ταξίδι Ευρυτανία
Η κεντρική πλατεία στο Μεγάλο Χωριό

Με ορμητήριο το Μεγάλο Χωριό, μπορείτε να γνωρίσετε τα γύρω γραφικά χωριά, που έχουν να σας προσφέρουν πολλές φυσικές ομορφιές, πλούσια βλάστηση αλλά και μοναδικές εικόνες. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα και στο Καρπενήσι, την πρωτεύουσα του νομού. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Μονή Προυσού, ένα μοναστήρι λαξευμένο σε κάθετο βράχο μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, που αποτελεί προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής και συγκεντρώνει επισκέπτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Ταξίδι Ευρυτανία
Το πράσινο είναι το σήμα κατατεθέν για τα περισσότερα χωριά της Ευρυτανίας

Μην παραλείψετε και µια βόλτα έως τον Γαύρο, στις όχθες του Καρπενησιώτη (ενώνεται µε το χωριό µε ένα πέτρινο γεφύρι), για να γευτείτε τοπικές σπεσιαλιτέ –µεταξύ των οποίων και ψητή πέστροφα από το εκτροφείο της περιοχής– στις εξαιρετικές ταβέρνες του. Αξέχαστο θα σας μείνει, επίσης, και το επιβλητικό φαράγγι “Πανταβρέχει”. Ένας πανέμορφος τόπος με λίμνες, καταρράκτες, απότομα βράχια και άγρια βλάστηση. Ένα εντυπωσιακό τοπίο, που όμοιό του δεν υπάρχει!

Η Νικολέττα Ράλλη στην Ευρυτανία
Η παρουσιάστρια, Νικολέττα Ράλλη, επισκέπτεται τακτικό την μαγευτική Ευρυτανία.

Την όμορφη Ευρυτανία προτιμά για την άγρια φύση της και τα πεζοπορικά της μονοπάτια η παρουσιάστρια Νικολέττα Ράλλη, έχοντας πάντα στο πλευρό της τον σύζυγό της και την κορούλα τους.

Bonus info

Το Μεγάλο Χωριό φημίζεται για το διάσημο γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη, που απολαμβάνουμε στο γλυκοποτείο το Ρακόμελο. Ο χώρος ζεστός και φιλόξενος, ενώ η θέα από το μαγαζί είναι μαγική. Γι' αυτό κι εγώ έπιασα μια ωραία θέση μπροστά στην τζαμαρία του για να την έχω όλη... πιάτο. Εξίσου υπέροχη όμως είναι και η αυλή του, όπου τα καλοκαίρια εκεί αράζεις απολαμβάνοντας το ποτό σου, μετρώντας τ' αστέρια.

Το Ρακόμελο στο Μεγάλο Χωριό

Για αρχή, παρήγγειλα το ελληνικό μου καφεδάκι, ψημένο στη χόβολη και σερβιρισμένο στο μπρίκι, ενώ άλλοι από την παρέα επέλεξαν ρακόμελο... για τη χώνεψη. Και έρχεται η αγαπημένη ώρα του γλυκού, όπου με κλειστά μάτια παραγγέλνω το διάσημο γαλακτομπούρεκο, αλλά και το λαχταριστό εκμέκ κανταΐφι. Ό,τι και να έχεις ακούσει, δεν μπορείς να καταλάβεις αν δεν δοκιμάσεις. Μιλάμε για γεύση συγκλονιστική και τα γλυκά τόσο φρέσκα που έλιωναν στο στόμα!

Το Ρακόμελο στο Μεγάλο Χωριό

Στο Ρακόμελο στον Καρβέλη, πέρα από τα γλυκά που απολαύσαμε εμείς, μπορείς επίσης να δοκιμάσεις και μια ποικιλία χειροποίητων γλυκών του κουταλιού, αλλά και παραδοσιακούς μεζέδες με ντόπια προϊόντα και μαγειρευτά, σπιτικά φαγητά. Γι' αυτό φρόντισε όταν έρθεις, πρώτον να μην έρθεις χορτάτος, και δεύτερον να έχεις χρόνο μπροστά σου. Γιατί στο Ρακόμελο, όταν έρχεται το βράδυ και η μουσική δυναμώνει, το ένα πότο φέρνει το άλλο. Και να είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξεκολλάς με τίποτα!

Το Ρακόμελο στο Μεγάλο Χωριό

Info