Θεσσαλονίκη: Τη "βασίλισσα της Βόρειας Ελλάδας" την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά

Στην κορυφή της ταξιδιωτικής μας λίστας για τις ομορφιές και τις ξεχωριστές της γεύσεις

Ο Λευκός Πύργος, το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης
Ο Λευκός Πύργος, το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι μια μαγευτική πόλη, που την ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Η “βασίλισσα” της Βόρειας Ελλάδας δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο με τις ομορφιές, τις γεύσεις και τις αξέχαστες εμπειρίες που σου προσφέρει απλόχερα σε κάθε σου επίσκεψη.

Ούσα, κυριολεκτικά, ένα υπαίθριο “μουσείο”, η Θεσσαλονίκη σε προσκαλεί να ανακαλύψεις κάθε της γωνιά. Η αρχή γίνεται φυσικά με τον εμβληματικό Λευκό Πύργο, που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της πόλης και το πιο πολυφωταγραφημένο της μνημείο, όπου μπορείς να φτάσεις μέχρι την κορυφή και να θαυμάσεις την υπέροχη θέα από ψηλά. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι άλλο ένα ονομαστό αξιοθέατο, που ξεχωρίζει για τα ψηφιδωτά, τις εικόνες και τις τοιχογραφίες της, αποτελώντας ένα εξαιρετικό μνημείο της πόλης.

Η διάσημη πλατεία Αριστοτέλους σε υποδέχεται για ατελείωτο shopping, αλλά και για ρομαντικές βόλτες, απολαμβάνοντας τη μοναδική αύρα της πόλης. Αν πάλι θέλεις να ζήσεις την πόλη “by night”, τότε κάνει μια στάση στα ξακουστά Λαδάδικα, όπου θα βρεις τα πιο ονομαστά μπαρ και “φαγάδικα” για όλα τα γούστα. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα στη Θεσσαλονίκη είναι η Ρωμαϊκή Αγορά με το υπόγειο μουσείο, το μνημείο του πιο διάσημου γιου της Μακεδονίας – του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η Αψίδα του Γαλερίου και η Ροτόντα, που αποτελεί μνημείο UNESCO.

Στην όμορφη Θεσσαλονίκη
Πανοραμική θέα της πόλης

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια ειδική μνεία και στη γαστρονομική παράδοση της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί άλλωστε μεγάλο κομμάτι της ευρύτερης πολιτιστικής της κληρονομιάς. Κι αυτό, γιατί πετυχαίνει κάτι μοναδικό: Παντρεύει γευστικά τους πολιτισμούς και ενώνει μέσα στα πιάτα της τους λαούς που δημιούργησαν την ιστορία της. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, η περίφημη μπουγάτσα, αλλά και τα διάσημα τρίγωνα Πανοράματος, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της δεκαετίας του 1920!

Για όλα αυτά, αλλά και για ακόμα περισσότερα που θα ανακαλύψεις μόνος σου, η Θεσσαλονίκη είναι ένας προορισμός που θα παραμένει πάντα στην κορυφή της ταξιδιωτικής σου λίστας!

Στην όμορφη Θεσσαλονίκη
Οι «Ομπρέλες» στη Νέα Προκυμαία Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη είναι, ως γνωστόν, τόπος καταγωγής της γνωστής παρουσιάστριας Σίσσυς Χρηστίδου. Όσο πιο συχνά μπορεί, λοιπόν, ανεβαίνει στη γενέτειρά της -μόνη ή και με τα παιδιά της- για να δει τους αγαπημένους της συγγενείς, αλλά και φίλους από τα παλιά.

Η Σίσσυ Χρηστίδου στη Θεσσαλονίκη
Από το Instagram της Σίσσυς Χρηστίδου

Τη Θεσσαλονίκη, επίσης, προτιμά για τις εξορμήσεις της η Εριέττα Κούρκουλου, μαζί με τον σύζυγό της Βύρωνα Βασιλειάδη, δημιουργώντας αναμνήσεις με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πόλη!

Η πόλη της Θεσσαλονίκης
Από το Instagram της Εριέττας Κούρκουλου

Bonus info

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ένα κτήριο με ιστορία ενός αιώνα, βρίσκεται το εστιατόριο Μπακάλ, που μάς περιμένει όλους να μπούμε στον μαγικό κόσμο της φρεσκάδας και της νοστιμιάς. Εκεί, λοιπόν, που πριν εκατοντάδες χρόνια οι Θεσσαλονικείς απολάμβαναν μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα, σαν τη σημερινή, στον ίδιο πεζόδρομο πλέον οι θαμώνες του Μπακάλ βιώνουν τον σφυγμό της πόλης, απολαμβάνοντας το γεύμα ή το δείπνο τους.

Μπακάλ στη Θεσσαλονίκη
Το Μπακάλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς στο Μπακάλ, όταν όλα είναι τόσο νόστιμα και λαχταριστά; Για αρχή, θα σου προτείναμε την τηγανιά κοτόπουλου με καπνιστό Μετσόβου, το Λαχμαντζούν Ανατολής και το τηγανητό κανταΐφι τυριών. Από κυρίως, οι ραβιόλες με τα μοσχαρίσια μάγουλα "δεν υπάρχουν", ενώ αν είσαι χορτοφάγος δοκίμασε τα "χερίσια", που είναι χειροποίητα ζυμαρικά με κρέμα τυριού και κολοκυθάκι και δεν θα χάσεις! Για τους μερακλήδες, το κολασμένο μπιφτέκι Μπακάλ με μπέικον και τσένταρ, ήρθε για να αλλάξει την κοσμοθεωρία σου...

Μπακάλ στη Θεσσαλονίκη
Όλα τα πιάτα στο Μπακάλ είναι φροντισμένα στη λεπτομέρεια

Εννοείται βέβαια πως από το μενού δεν λείπουν οι σούβλες στα κάρβουνα με μαστόρικο ψήσιμο, “φορτωμένες” με κοντοσούβλια χοιρινά και κοτόπουλο, όπως επίσης και το λαχταριστό κεμπάπ πολίτικο στη σπάθα! Γιατί στον Μπακάλ βρίσκεις πραγματικά ό,τι τραβά η όρεξή σου! Φυσικά, μετά τα κρεατικά, είναι απαραίτητο κι ένα γλυκάκι. Αν θες τη γνώμη μας, ένα σουφλέ σοκολάτας, συνοδευόμενο από παγωτάκι βανίλιας, αλλά και το New York cheesecake, με σάλτσα άγριων φρούτων, θα ολοκληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο τη γευστική σου εμπειρία στο Μπακάλ.

Μπακάλ στη Θεσσαλονίκη
Ζουμερές σούβλες "φορτωμένες" με κεμπάπ χοιρινό και κοτόπουλο

Info

  • Μπακάλ: Βαλαωρίτου 38 (στον πεζόδρομο της Καποδιστρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης)
  • Τ. 2310515881
  • Site: mpakal.gr
  • Instagram: mpakal.gr