«Πρόσφατα έμαθα ότι είμαι υιοθετημένη & δεν μπορώ να το διαχειριστώ - Τι να κάνω;»

Δες τις συμβουλεύει ο ψυχολόγος του YOU Weekly

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Είσαι αναστατωμένη γιατί πρόσφατα έμαθες, ως ενήλικας πια, ότι είσαι υιοθετημένη; Αυτό σε έχει θυμώσει, ενώ ακόμη δεν μπορείς να διαχειριστείς καθόλου; Έχεις μπλοκάρει και δεν ξέρεις πως να αντιμετωπίσεις την κατάσταση αλλά και τους ίδιους τους γονείς σου;

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας απάντησε σε όλα αυτά εξηγώντας μας περισσότερα για το θέμα.(δες και για την αγχώδης διαταραχή, τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματά της & πώς αντιμετωπίζεται;)

Μάθε περισσότερα για το θέμα & τι λέει ο ειδικός

Είναι απολύτως κατανοητά τα δυσάρεστα συναισθήματα που επικρατούν στην παρούσα φάση. Αισθάνεσαι σοκαρισμένη με αυτό που έμαθες και είναι πιθανό να έχεις άρνηση να το πιστέψεις. Είναι μια καινούρια πληροφορία που «εισβάλλει» στη ζωή σου και σου βάζει πολλά ερωτηματικά. Απορείς και στεναχωριέσαι γιατί οι γονείς σου έκρυβαν αυτήν την αλήθεια και γιατί δεν σου είχαν μιλήσει νωρίτερα..

adaption
Unsplash

Παράλληλα, αναρωτιέσαι τι ακόμη δεν γνωρίζεις και τι πρέπει να τους ρωτήσεις. Η απόκρυψη της αλήθειας σου προκαλεί θυμό και νιώθεις αδικία που σου συμβαίνει αυτό. Προβληματίζεσαι γιατί δεν έμαθες ότι είσαι υιοθετημένη από την παιδική σου ηλικία, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Πότε πρέπει να μαθαίνει ένα παιδί ότι είναι υιοθετημένο;

Πράγματι, οι ειδικοί της ψυχικής υγείας θεωρούν σημαντικό ένα παιδί να μαθαίνει ότι είναι υιοθετημένο από τα πρώτα του χρόνια ώστε να μπορεί να «αφομοιώσει» καλύτερα αυτήν την πληροφορία. Είναι γεγονός ότι αν αυτή η πληροφορία μαθευτεί αργότερα στην ενήλικη ζωή προκαλεί έντονη αναστάτωση στο άτομο.

Είναι αναμενόμενο λοιπόν να δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου σε αυτή τη φάση που βρίσκεσαι. Είναι σημαντικό να μην λειτουργήσεις και μιλήσεις παρορμητικά, ξεσπώντας ή κατηγορώντας τους γονείς σου. Σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση είναι ωφέλιμο να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο.