Αρκετές φορές όταν τα πράγματα δεν γίνονται όπως τα θέλει ένα παιδί και αρχίζει να κλαίει ξεκινά και η γκρίνια, μια συμπεριφορά, που «παιδεύει» πολλούς γονείς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές υποκύπτουν στα αιτήματα των μικρών τους θησαυρών κάνοντάς τους όλα τα χατίρια. (δες και 5 επώνυμους γονείς της TV που περηφανεύονται για τα κορίτσια τους)
Πόσο σωστό όμως είναι αυτό; Μήπως έτσι τα παιδιά γίνονται πιο χειριστικά; Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, MSc του YOU Weekly μας εξηγεί περισσότερα δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις.
Μάθε γιατί το παιδί σου γκρινιάζει διαρκώς αλλά & πως να το διαχειριστείς με συμβουλές από τον ειδικό
Είναι απολύτως λογικό οι γονείς που αντιμετωπίζουν συχνά αυτή τη συμπεριφορά να προβληματίζονται αρκετά.
Γι’ αυτό και είναι απολύτως απαραίτητο να δουν την κατάσταση από πολλές πλευρές για να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Καταρχάς, τα περισσότερα παιδιά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα «παντοδυναμίας». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι κυριαρχούνται από έναν «εγωισμό» ότι όλοι περιστρέφονται γύρω από εκείνα, ότι είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ότι όλες οι ανάγκες τους πρέπει να ικανοποιούνται. Αυτό επεκτείνεται και στις σχέσεις με τα άλλα παιδιά όπου νομίζουν ότι έχουν πάντα δίκιο και την προτεραιότητα να κάνουν τα πράγματα που επιθυμούν.
Επίσης, πολύ συχνά τα παιδιά έχουν την τάση να γίνονται χειριστικά, να γκρινιάζουν, να κλαίνε και να απειλούν όταν κάτι δεν γίνεται όπως το θέλουν. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις, όπου ένα παιδί είναι μοναχοπαίδι η κατάσταση αυτή φαίνεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς έχει βιώσει και απολαμβάνει ότι το κέντρο της οικογένειας και του ενδιαφέροντος είναι μόνο εκείνο.
Οπότε, εσείς ως γονείς είναι απαραίτητο να αρχίσετε να βάζετε πιο συχνά όρια στα παιδιά σας και αυτό γιατί όταν τα ίδια βλέπουν ότι με το κλάμα καταφέρνουν τελικά να γίνονται τα πράγματα όπως τα επιθυμούν, τότε τόσο πιο συχνά θα το επαναλαμβάνουν αυτό. Το να καταφέρετε στην περίπτωση αυτή να βάλετε όρια δεν είναι εύκολο καθώς στην αρχή τα παιδιά σας θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά και αντιδραστικά. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί και σιγά σιγά και με σταθερότητα η συμπεριφορά τους θα αρχίσει να βελτιώνεται.