Παιδί & κτητικότητα: Δες γιατί συμβαίνει αυτό & πώς αντιμετωπίζεται!

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Το παιδί σου έχει γίνει κτητικό με τα παιχνίδια του, δεν τα αποχωρίζεται με τίποτα και τα παίρνει παντού και πάντα μαζί του; Εάν ναι, τότε αυτό είναι μια καθαρή ένδειξη για να εκφράσει την κτητικότητά του. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, που μπορεί να ξεκινήσει από τη νηπιακή ηλικία στα παιδιά, σύμφωνα με τους ψυχολόγους έχει να κάνει με τα στάδια της ψυχο-συναισθηματικής τους εξέλιξης

Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, MSc του YOU Weekly εξηγεί περισσότερα για το θέμα δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη στάση που πρέπει να κρατήσεις. (δες και για τα παιδιά & το νυχτερινό τρόμο, πόσο ανησυχητικός είναι;)

Μάθε περισσότερα για την κτητικότητα στο παιδί & πώς να την αντιμετωπίσεις

Δεν είναι λίγα τα παιδιά τα οποία από νηπιακή ηλικία προσκολλούνται σε ένα αντικείμενο που επιθυμούν να έχουν συνέχεια μαζί τους. Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα είναι ένα παιχνίδι, ένα λούτρινο ζωάκι, μια κουβερτούλα, ένα πανί κ.ά. Δεν αποχωρίζονται ποτέ το αγαπημένο τους αντικείμενο και γίνονται ομηρικοί καβγάδες για να το αφήσουν προσωρινά ώστε να κάνουν μπάνιο ή να φάνε.

μικρό παιδί κρατά παιχνίδι
Unsplash

Πολλοί γονείς βλέποντας το παιδί τους τόσο προσκολλημένο ανησυχούν, αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβαίνει, μήπως δηλαδή αναπτύσσεται κάποιου είδους εμμονή. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Το αντικείμενο αυτό, το οποίο στην επιστήμη της ψυχολογίας ονομάζεται «μεταβατικό αντικείμενο», προσφέρει μια συναισθηματική ασφάλεια και ηρεμία. Αναπτύσσεται δηλαδή ένας δεσμός ανάμεσα στο παιδί και το αντικείμενο, που το ανακουφίζει από καταστάσεις άγχους, αβεβαιότητας και αποχωρισμού.

Πράγματι, το αντικείμενο αυτό βοηθά να νιώθει καλά όταν βρίσκεται σε κάποιο νέο, άγνωστο περιβάλλον, όταν θέλει να κοιμηθεί και φοβάται το σκοτάδι κ.ά. Δεν θα πρέπει λοιπόν να ανησυχείς για αυτή τη συμπεριφορά του. Ακόμη, δεν πρέπει να το ενοχοποιεί και το μαλώνεις ότι κάνει κάτι λάθος. Σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου θα σταματήσει να το χρειάζεται και θα το αποχωριστεί από μόνο του.