Παιδιά & νυχτερινός τρόμος: Πόσο ανησυχητικός είναι; Δες τι λέει ο ειδικός & τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις!

Μάθε περισσότερα για τη συγκεκριμένη διαταραχή

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Το παιδί σου αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο του; Ξυπνάει μέσα στο βράδυ, φωνάζει πολύ αλλά όταν το πλησιάζεις δεν σε καταλαβαίνει και δείχνει σαν να κοιμάται; Εάν αυτή η κατάσταση σου είναι ιδιαίτερα γνώριμη τότε μάλλον θα πρέπει να μάθεις περισσότερα για τον νυχτερινό τρόμο, που επηρεάζει πολλά παιδιά προσχολικής, και όχι μόνο, ηλικίας.

Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής, MSc του YOU Weekly εξηγεί περισσότερα για τη συγκεκριμένη διαταραχή του ύπνου δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη στάση που πρέπει να κρατήσεις απέναντι στο παιδί σου. (δες και 5 επώνυμους γονείς της TV που περηφανεύονται για τα κορίτσια τους)

Μάθε για το νυχτερινό τρόμο στο παιδί & πως να τον διαχειριστείς με συμβουλές από τον ειδικό

Ο νυχτερινός τρόμος είναι μια κατάσταση κατά τη διάρκεια της οποίας το παιδί μπορεί να ξυπνήσει ενώ βρίσκεται σε βαθύ ύπνο, να ουρλιάζει και να φαίνεται φοβισμένο. Η συγκεκριμένη κατάσταση διαρκεί συνήθως από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και λίγα λεπτά.

sleeping_child
Unsplash

Πόσο συχνά εμφανίζεται;

Παρουσιάζεται σε ένα 5% περίπου των παιδιών και αφορά τις περισσότερες φορές παιδιά δημοτικού αλλά και νηπιακής ηλικίας. Το παιδί όταν ξυπνήσει είναι πιθανό να κάνει νευρικές κινήσεις, να κουνάει τα πόδια και τα χέρια του. Επίσης, εκείνη τη στιγμή δε φαίνεται να έχει επαφή με το περιβάλλον, για αυτό δεν μπορεί να καταλάβει τους γονείς και να δεχτεί παρηγοριά και αγκαλιά. Την επόμενη ημέρα δεν μπορεί να θυμηθεί τι συνέβη το προηγούμενο βράδυ.

Πως αντιμετωπίζεται;

Ο νυχτερινός τρόμος διαφέρει από τους εφιάλτες στο ότι κατά τον εφιάλτη το παιδί ξυπνά τελείως, επανακτά τις αισθήσεις του και θυμάται καλά τι έχει συμβεί. Οι γονείς μπροστά στην εικόνα του παιδιού με νυχτερινό τρόμο αντιδρούν με πανικό και φόβο. Όμως αυτή η αντίδραση δεν βοηθά, ενώ μπορεί να επιδεινώσει και την κατάσταση. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να παραμείνουν στο παιδικό δωμάτιο και να προσέξουν μόνο μην χτυπήσει ή τραυματιστεί μόνο του το παιδί όταν ξυπνήσει φωνάζοντας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο νυχτερινός τρόμος συμβαίνει σε φυσιολογικά παιδιά και δεν συνδέεται άμεσα με κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Πρόκειται για μια κατάσταση που θα υποχωρήσει και απαιτεί κυρίως την υπομονή των γονιών.