Εμμηνόπαυση: Τι αλλάζει & πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μιας γυναίκας;

Έτσι θα βιώσεις τη μεταβατική αυτή φάση ανώδυνα

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια φυσιολογική φάση στη ζωή μιας γυναίκας, η οποία συνήθως ξεκινά περίπου από την ηλικία των 45 ετών, αν και οι ακριβείς ηλικίες μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γυναίκες βιώνουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα συμπτώματα όπως εξάψεις, αλλαγές στον ύπνο, διαταραχές της διάθεσης και μεταβολές στην ψυχολογική τους κατάσταση. Παρότι όμως η εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει προκλήσεις στην καθημερινότητα μιας γυναίκας, υπάρχουν τρόποι για για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα υιοθετώντας μια θετική προσέγγιση που θα κάνουν τη μετάβαση σε αυτήν πιο αρμονική. (δες και γιατί η ερωτική ζωή δεν σταματά στην εμμηνόπαυση, τι λέει ο ειδικός, ποιές είναι οι λύσεις που προτείνει)

Εμμηνόπαυση: Πόσο μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μιας γυναίκας;

Η ψυχολογική επίδραση της εμμηνόπαυσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Έτσι, ορισμένες μπορεί να βιώνουν έντονες αλλαγές στη διάθεσή τους όπως: αυξημένη ευαισθησία, ενώ άλλες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου ή απώλειας ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες. Η αβεβαιότητα για τις σωματικές αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση μπορεί να επιδεινώσει την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση της θηλυκότητας.

γυναίκα ευτυχισμένη
Unsplash

Εκτός όμως από τις οργανικές επιπτώσεις, η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι και μια περίοδος συναισθηματικής αναταραχής. Οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις στην εργασία ή στις σχέσεις τους λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο όλες οι γυναίκες να αντιμετωπίσουν σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις κατά την εμμηνόπαυση. Και αυτό γιατί εάν έχουν τη στήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και ενδεχομένως τους κατάλληλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα αντιμετωπίσουν αυτή τη μεταβατική φάση ακόμη πιο ανώδυνα.

Έτσι, παρότι η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία μιας γυναίκας με τη σωστή υποστήριξη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, πολλές γυναίκες βρίσκουν τρόπους να προσαρμοστούν και να απολαύσουν μια υγιή και ισορροπημένη ζωή και κατά την εμμηνόπαυση.