Τοκετός στο σπίτι. Πόσο ασφαλής είναι; Τι λέει ο ειδικός...

Πότε πρέπει να γίνεται και πότε όχι;

Unsplash
Unsplash

Ο φυσιολογικός τοκετός στο σπίτι είναι μια μοναδική εμπειρία αρκετά διαφορετική σε σχέση με εκείνη στο μαιευτήριο. Πόσο εύκολο όμως είναι για ένα ζευγάρι να πάρει αυτήν την απόφαση και ποιές συνθήκες πρέπει να τηρούνται για να γίνει κάτι τέτοιο με απόλυτη ασφάλεια; (δες και για τα ινομυώματα της μήτρας και εάν μπορούν να μείνουν χωρίς θεραπεία)

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας έδωσε τη δική του επιστημονική απάντηση.

Πόσο ασφαλής είναι ο τοκετός στο σπίτι σύμφωνα με τον ειδικό;

Ο τοκετός στο σπίτι γίνεται σιγά σιγά μόδα και στη χώρα μας, δυστυχώς όμως όχι με την σοβαρότητα που ακολουθείται η συγκεκριμένη διαδικασία σε χώρες του εξωτερικού.

toketos_spiti
Unsplash

Όταν η γυναίκα θα πάρει μία τέτοια απόφαση σε συνεργασία με τον γιατρό της, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει και τις κατάλληλες συνθήκες. Θα πρέπει η μεταφορά σε κατάλληλο νοσοκομείο να γίνει μέσα 10 λεπτά σε περίπτωση επιπλοκών (αιμορραγία, αλλοίωση παλμών κλπ.),ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη μητέρα και το νεογνό.

Όπως αντιλαμβάνεσαι στην χώρα μας είναι λίγο δύσκολο αυτό οπότε καλό θα ήταν πριν μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι προβεί σε μια τέτοια απόφαση να συμβουλευτεί πολύ καλά το γιατρό που την παρακολουθεί και να πράξει αναλόγως.