Μέθοδοι αντισύλληψης: Ποιά είναι η ιδανική για εσένα προκειμένου να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;

Βρες ποια σου ταιριάζει σύμφωνα με τον ειδικό

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Είσαι στην αρχή της σεξουαλικής σου ζωής ή έχεις μια σταθερή ερωτική σχέση και αναρωτιέσαι ποιά είναι η πλέον κατάλληλη μέθοδος αντισύλληψης που θα σε προφυλάξει από μια ανεπιθύμητη κύηση; Μην ανησυχείς δεν είσαι η μόνη! Και αυτό γιατί οι περισσότερες έχουν ψάξει και μάλιστα αρκετά το συγκεκριμένο θέμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι μέθοδοι αλλά και οι τεχνικές (προφυλακτικό, σπιράλ και αντισυλληπτικά χάπια) που θα αποτρέψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι πολλές και διαφορετικές και εάν αυτό σε μπερδεύει ήρθε η ώρα να βάλεις μια τελεία σε αυτό. Εμείς ρωτήσαμε τον ειδικό που μας έδωσε την δική του προσέγγιση πάνω στο ζήτημα, που απασχολεί πολλές γυναίκες στις μέρες μας. (δες και για τον τοκετός στο σπίτι και πόσο ασφαλής είναι)

Βρες τη μέθοδο αντισύλληψη που σου ταιριάζει για να αποτρέψεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σύμφωνα με τον ειδικό

Ο Παντελής Μεσσαρόπουλος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, μας εξηγεί περισσότερα για τις πιο διαδεδομένες μεθόδους μέσα από τη δική του επιστημονική οπτική.

Το προφυλακτικό είναι η πιο εύκολη μέθοδος αντισύλληψης και η μόνη που προφυλάσσει εκτός από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δυστυχώς όμως το προφυλακτικό έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι έχει και αρκετά χαμηλά ποσοστά προφύλαξης από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε σχέση με τις άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους.

birthcontrolpills
Unsplash

Ο λόγος των χαμηλών αυτών ποσοστών είναι κυρίως η λάθος χρήση του προφυλακτικού, που εντοπίζεται στη μη σωστή τοποθέτησή του και στη μη χρησιμοποίηση του από την αρχή της επαφής.

Η χρήση ενδομήτριου σπειράματος, από την άλλη, το γνωστό σε όλες μας σπιράλ, είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, με άριστη συμμόρφωση και χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Τέλος τα αντισυλληπτικά δισκία παρέχουν άριστη κάλυψη με κακή όμως συμμόρφωση αφού συχνά οι γυναίκες ξεχνούν την καθημερινή λήψη τους.