Διατροφή & κύηση: Τι είναι καλό να τρώει & τι να αποφεύγει μια έγκυος;

Ο ειδικός συμβουλεύει για τις απαγορευμένες τροφές

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

H διάρκεια της κύησης είναι πολύ σημαντική για μια γυναίκα προκειμένου η εγκυμοσύνη να πάει καλά χωρίς απρόοπτα. Σε αυτό φυσικά συμβάλλει και η διατροφή της η οποία πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες, που θα τους θέσει ο γυναικολόγος της. (δες και για τις μεθόδους αντισύλληψης & ποιά είναι η ιδανική για εσένα προκειμένου να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη)

Ο Παντελής Μεσσαρόπουλος, μαιευτήρας-γυναικολόγος με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, μας εξηγεί περισσότερα αναλύοντας όλα όσα πρέπει να προτιμά ή και να αποφεύγει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσα από τη δική του επιστημονική οπτική.

Ποιά είναι η πιο ενδεδειγμένη διατροφή για την έγκυο σύμφωνα με τον ειδικό;

Η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι σε γενικές γραμμές ελεύθερη χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Παρόλα αυτά, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες με μικρά και συχνά γεύματα τουλάχιστον ανά 3 ώρες είναι ιδανική όχι μόνο για τις έγκυες αλλά για όλους. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό για την έγκυο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα οπωροκηπευτικά και στο σωστό πλύσιμο τους ούτως ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις λόγω λοιμώξεως από τοξόπλασμα.

pregnancy_diet
Unsplash

Το τοξόπλασμα μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο μέσω της ούρησης ή αφόδευσης γατών σε τρόφιμα. Οι γάτες αποβάλουν τις ωοκύστες με το τοξόπλασμα στα κόπρανά τους. Έτσι υπάρχει στο τρίχωμα και το στόμα της μολυσμένης γάτας και μολύνονται οι άνθρωποι.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο παράσιτο μεταδίδεται επίσης όταν καταναλωθεί ωμό ή μισοψημένο μολυσμένο κρέας. Μάλιστα στις διάφορες δημοσιευμένες μελέτες η πιθανότητα μόλυνσης της εγκύου διαφέρει και εξαρτάται από τις υγιεινές διαιτητικές συνήθειες, τον τρόπο ζωής, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση αλλά και την συγκατοίκηση με μολυσμένες γάτες.