Εγκυμοσύνη & αλκοόλ: Είναι ασφαλής η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της κύησης; Τι συστήνουν οι ειδικοί;

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Αρκετές γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης αναρωτιούνται εάν και κατά πόσο μπορούν να καταναλώσουν αλκοόλ, χωρίς ωστόσο να βλάψουν το έμβρυο. Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους γυναικολόγους, οι οποίοι κατά βάση συμφωνούν ότι το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης γιατί προκαλεί αρκετές επιπλοκές.

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξήγησε περισσότερα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη μέσα από τη δική του επιστημονική οπτική. (δες και για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της κύηση, τι είναι καλό να τρώει & τι να αποφεύγει μια έγκυος)

Ο ειδικός συμβουλεύει για την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης

Όταν μια έγκυος καταναλώνει αλκοόλ, τότε αυτό μέσω του πλακούντα περνάει στο αίμα του εμβρύου. Αυτός εξάλλου είναι και λόγος για τον οποίο η τακτική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος επιπλοκών για το παιδί τόσο στη νεογνική όσο και στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ακόμα και η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τη σύλληψη μπορεί να επηρεάσει εξίσου το νεογνό.

pregnancy_alcohol
Unsplash

Τι λένε οι μελέτες;

Υπάρχουν λίγες μελέτες με αντικρουόμενα συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Γενικά όμως συστήνεται για την απόλυτη ασφάλεια του νεογνού η πλήρης αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στο διάστημα πριν τη σύλληψη. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα ασφαλή όρια που είναι έως 2 μονάδες (ένα ποτήρι κρασί) για όχι πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συνεχόμενα περισσότερες από 5 μονάδες (3 ποτήρια κρασί).