Ραγάδες στην εγκυμοσύνη: Πώς μπορείς να τις αποφύγεις με φυσικό τρόπο; Δες τι λέει ο ειδικός!

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο σημαντικές και ιδιαίτερες περιόδους στη ζωή κάθε γυναίκας. Κατά τη διάρκειά της συντελούνται σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές, που η έγκυος καλείται να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση. Μια από αυτές είναι και η εμφάνιση των ραγάδων, των μικρών ραβδώσεων στο δέρμα, σε ροζ ή μοβ χρώμα, που δημιουργούνται κυρίως στην κοιλιακή χώρα το τελευταίο τρίμηνο της κύησης.

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα σχετικά με το θέμα μαζί με όλα όσα πρέπει να κάνεις προληπτικά. (δες και για την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλής; Τι συστήνουν οι ειδικοί;)

Ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις την εμφάνισή τους; Τι συστήνει ο ειδικός;

Οι ραγάδες είναι ουλές που εμφανίζονται στο δέρμα μας και οφείλονται σε αιφνίδιες αλλαγές στο μέγεθος του σώματος. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και όταν υφίσταται ταχεία αύξηση ή απώλεια βάρους, στην εφηβεία. Ωστόσο, οι ραγάδες δεν προκαλούνται μόνο από υπερέκταση του δέρματος.

έγκυος γυναίκα ακουμπά την κοιλιά της
Unsplash

Τι άλλο συμβάλλει στην εμφάνιση των ραγάδων;

Ορισμένοι παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ραγάδων. Παρόλα αυτά, μπορείς να πάρετε κάποια προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα. Το καλύτερο που πρέπει να κάνεις είναι να κρατήσεις το δέρμα σου υγιές και ενυδατωμένο προκειμένου να βελτιωθεί η ελαστικότητα και η σφριγηλότητά του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συστηματική χρήση ενυδατικών λοσιόν σώματος που θα σου προτείνει ο γιατρός σου. Ακόμη, καλό είναι να ελέγχεις τακτικά το βάρος σου σε συνεννόηση πάντα με τον γυναικολόγο σου.