Ταξίδια & εγκυμοσύνη: Πόσο ασφαλή είναι & τι πρέπει να προσέξει η μέλλουσα μητέρα;

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Διανύεις το δεύτερο τρίμηνο της κύησης και πρέπει να ταξιδέψεις για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους στο εξωτερικό με αεροπλάνο; Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για εσένα, την πορεία της εγκυμοσύνη αλλά και για το ίδιο το έμβρυο; Οι ειδικοί θεωρούν ότι για τις περισσότερες γυναίκες, τα ταξίδια με αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλή μέχρι την 36η εβδομάδα της κύησης με την προϋπόθεση ότι τόσο οι ίδιες όσο και το μωρό τους είναι υγιείς.

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα σχετικά με το θέμα μαζί με όλα όσα πρέπει να προσέξει η γυναίκα που κυοφορεί. (δες και για την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλής; Τι συστήνουν οι ειδικοί;)

Ταξίδια & εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξει η μέλλουσα μητέρα; Δε τι συστήνει ο ειδικός...

Ένα ταξίδι με αεροπλάνο, ειδικά εάν πρόκειται για υπερατλαντικό, περιέχει αντίστοιχη ακτινοβολία όσο μία ακτινογραφία θώρακος. Έχοντας υπόψιν ότι μία γυναίκα στην εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει έως και 100 ακτινογραφίες θώρακος χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα για τον έμβρυο, λόγω της μικρής έντασης ακτινοβολίας, τότε αντιλαμβάνεστε ότι κίνδυνος από ένα τέτοιο ταξίδι σε αυτό το μήνα της κύησης δεν υπάρχει.

έγκυος γυναίκα
Unsplash

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μικρής ηλικίας κύησης ο κίνδυνος θρομβώσεων στα κάτω άκρα είναι μικρότερος. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι η εγκυμοσύνη είναι από μόνη της μία κατάσταση με αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων για τη γυναίκα, οπότε η σύσταση για ένα ένα ταξίδι με αεροπλάνο-υπερατλαντικό και όχι μόνο- είναι να σηκώνεσαι από τη θέση σου κάθε δύο ώρες. Με αυτόν τρόπο θα υπάρχει συνεχόμενη στάση αίματος στα κάτω άκρα και δεν έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.