Ερωτική ζωή στην εγκυμοσύνη Πότε είναι ασφαλής & πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη;

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Διανύεις το τρίτο τρίμηνο της κύησης και αισθάνεσαι έντονα την ανάγκη να κάνεις έρωτα με το σύντροφο ή το σύζυγό σου; Από τη μια το αποζητάς ολοένα και περισσότερο αλλά από την άλλη και οι δυο φοβάστε μήπως προκαλέσετε κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο;

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα σχετικά με τις ερωτικές επαφές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μαζί όσα πρέπει να προσέξεις προκειμένου να γίνουν με απόλυτη ασφάλεια. (δες και για την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ασφαλής; Τι συστήνουν οι ειδικοί;)

Πότε είναι ασφαλής & πότε απαγορευτική η ερωτική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όταν είσαι έγκυος, συνήθως η διάθεση για σεξ τείνει να είναι εντονότερη ή και σε αρκετές περιπτώσεις πιο μειωμένη από ό,τι πριν από την κύηση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στο σώμα, στις ορμόνες αλλά και στη διάθεση σου. Όλα αυτά στη συγκεκριμένη φάση είναι απολύτως φυσιολογικά γι' αυτό και το αποζητάς την ερωτική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αντιμετωπίζεται ακριβώς έτσι και από το σύντροφο ή το σύζυγό σου.

έγκυος στο κρεβάτι με το σύντροφό της
Unsplash

Τι λέει ο ειδικός;

Η σεξουαλική δραστηριότητα της εγκύου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εφόσον δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι όπως αιμορραγία, χαμηλή πρόσφυση πλακούντα ή ανεπάρκεια τραχήλου όχι απλά δεν απαγορεύεται αλλά επιβάλλεται καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Σε κάθε περίπτωση η ισορροπία ανάμεσα στο ζευγάρι για την νέα κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει -με τον ερχομό ενός παιδιού στη ζωή τους- καθώς και ενίσχυση της κολπικής χλωρίδας και του ανοσοποιητικού συστήματος της γυναίκας είναι μερικά μόνο από τα ευεργετήματα της σεξουαλικής επαφής κατά τη διάρκεια της κύησης.