Πόσο συχνά μπορώ να έχω επαφές για να αυξήσω τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης; Ο ειδικός απαντά

Ο γυναικολόγος του You Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Πολλά είναι εκείνα τα ζευγάρια που θεωρούν ότι η σύλληψη είναι μια εύκολη διαδικασία που μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκτήσουν το πολυπόθητο παιδάκι τους. Παρόλα αυτά συχνά το αποτέλεσμα αργεί να έρθει με αποτέλεσμα αρκετά ζευγάρια να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις. Μια από αυτές είναι και η αύξηση των ερωτικών τους επαφών, που σύμφωνα με πολλούς ειδικούς προκρίνεται για μια ενδεχόμενη σύλληψη.

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξήγησε περισσότερα σχετικά με το εάν και πόσο μπορούν οι αυξημένες ερωτικές επαφές να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης για ένα ζευγάρι. (δες και για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της κύηση, τι είναι καλό να τρώει & τι να αποφεύγει μια έγκυος)

Πόσο συχνά μπορώ να έχω επαφές για να αυξήσω τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης; Ο ειδικός απαντά

Οι πιθανότητες σύλληψης μεγιστοποιούνται κατά την διάρκεια της ωορρηξίας, δηλαδή την 14η μέρα σε έναν κύκλο 28 ημερών. Τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια μπορούν διατηρηθούν έως και 48 ώρες λογίζοντας έτσι τις γόνιμες μέρες από την 12η μέρα του κύκλου έως την 16η.

ζευγάρι αγκαλιάζεται πάνω στο κρεβάτι
Unsplash

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι γόνιμες μέρες ενός κύκλου μπορούν να προσδιοριστούν μέσω της ήπιας αύξησης της θερμοκρασίας τις ημέρες της ωορρηξίας καθώς και μέσω ειδικών αξιόπιστων τεστ ωορρηξίας, που μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο.

Τα συγκεκριμένα τεστ μετρούν μια ορμόνη (ωχρινοτρόπος ορμόνη) απαραίτητη για την ωορρηξία και είναι μια αρκετά εύκολη στη χρήση μέθοδος ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης. Στη συνέχεια και αφού προσδιοριστεί η ημέρα της ωορρηξίας προκρίνεται η συνουσία μέρα παρά μέρα ώστε να αυξήσεις σημαντικά τις πιθανότητες σύλληψης.

Στην περίπτωση που προσπαθείς για ένα εύλογο χρονικό αποτέλεσμα χωρίς όμως να επιτευχθεί ο στόχος σου τότε καλό είναι να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου για περαιτέρω εξετάσεις.