Tοξικές σχέσεις: Πώς να τις εντοπίσεις

Μάθε για τα χαρακτηριστικά τους

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Η τοξικότητα, καλώς ή κακώς, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, ενώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τη βιώνουν με το δικό τους τρόπο αδυνατώντας να την διαχειριστούν ή να τη σταματήσουν με αποτέλεσμα να νιώθουν δυστυχισμένοι και απογοητευμένοι χωρίς τρόπο διαφυγής. (δες και εάν το να λες πάντα την αλήθεια στον σύντροφό σου, είναι πραγματικά ο σωστός τρόπος επικοινωνίας σε μια σχέση)

Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να είναι στο οικογενειακό, φιλικό και συναδελφικό περιβάλλον ή ακόμη και στην ίδια μας την σχέση μη μπορώντας αρκετές φορές να τις αναγνωρίσουμε. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων και των σχέσεων που βιώνουμε προκειμένου είτε να τις βελτιώσουμε είτε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτές. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη μας παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να προστατευτούμε απέναντι σε ένα τοξικό άτομο αλλά και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για θα διαχειριστούμε μια τέτοια σχέση είτε μένοντας σε αυτήν είτε εγκαταλείποντάς τη.

Τι είναι μία τοξική σχέση

Πρόκειται για μια σχέση που χαρακτηρίζεται από αρνητικές, καταπιεστικές και σε αρκετές περιπτώσεις επιβλαβείς συμπεριφορές, που αφορούν σε δυο ή περισσότερη μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, σε φίλους, συναδέλφους ή ακόμη και γείτονες. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω συμπεριφορά επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ατόμου που την εισπράττει διαταράσσοντας σε σημαντικό βαθμό τη ζωή και την καθημερινότητά του. Συγκεκριμένα, ένα τοξικό άτομο δεν υποστηρίζει κανέναν από το κοντινό του, και όχι μόνο περιβάλλον, ενώ ακόμη είναι μονίμως αρνητικογενείς και χειριστικοί με τους γύρω του βγάζοντας διαρκώς μια «κακή» ενέργεια.

toxic_relationships
Unsplash

7 Χαρακτηριστικά μίας τοξικής σχέσης

  1. Υπερβολική αρνητικότητα.
  2. Γκρίνια & απαισιοδοξία.
  3. Συνεχής & διαρκής κριτική με αρνητική χροιά.
  4. Ναρκισσιστική στάση απέναντι στους άλλους,
  5. Ευθυνοφοβία..
  6. Έντονος ανταγωνισμός & παθητική επιθετικότητα.
  7. Χειριστική συμπεριφορά.

Υπερβολική αρνητικότητα

To τοξικό άτομο αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις με αρνητικές σκέψεις. Με αυτόν το τρόπο δημιουργεί ένα «κακό» κλίμα με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται και εκείνοι με τη σειρά τους αισθάνονται έντονα αυτήν την αρνητική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να πέφτουν ψυχολογικά.

Γκρίνια & απαισιοδοξία

Η συνεχόμενη γκρίνια είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του τοξικού ατόμου. Έτσι, μπορείς εύκολα να αντιληφθείς ότι βρίσκεται στο περιβάλλον σου μια και η συνεχής του γκρίνιες κυριαρχούν σε όλες τις συζητήσεις του. Σε όλα αυτά πρόσθεσε ότι η γκρίνια μπορεί να προέρχεται και από πράγματα και καταστάσεις, που πραγματικά ενδέχεται να είναι ασήμαντα.

Συνεχής & διαρκής κριτική με αρνητική χροιά

Η αρνητική κριτική είναι Α και το Ω της συμπεριφοράς τους, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να σχολιάζουν -πάντα με αρνητικό πρόσημο-οτιδήποτε συμβαίνει, είτε τους αφορά είτε όχι. Δεν είναι τυχαίο που οι τοξικοί άνθρωποι έχουν να πουν πάντα έναν κακό λόγο για όλους χωρίς να εξετάζουν καθόλου το χαρακτήρα τους και τη συνεισφορά στους γύρω τους.

people_toxic
Unsplash

Ναρκισσιστική στάση απέναντι στους άλλους

Έχει αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους γύρω τoυ θεωρώντας ότι αυτός είναι ανώτερος όλων υπερτονίζοντας τα προτερήματά του χωρίς να κάνει ποτέ λόγο για μειονεκτήματα. Ακόμη, ζηλεύει τους γύρω του και πιστεύει ότι οι άλλοι τρέφουν τα ίδια συναισθήματα απέναντί του

Ευθυνοφοβία

Συνήθως αυτού του είδος τα άτομα επιρρίπτουν εύκολα τις ευθύνες σε τρίτους, ενώ αποποιούνται διαρκώς οτιδήποτε μπορεί να τους φέρει αντιμέτωπους με ένα αίσθημα ευθύνης. Οι πιο συχνές φράσεις που χρησιμοποιούν είναι "δεν είναι δική μου δουλειά", "δεν το έκανα εγώ" κ.λπ. και από εκεί κανείς μπορεί να καταλάβει ότι δεν παίρνουν την ευθύνη για τίποτα.

Έντονος ανταγωνισμός & παθητική επιθετικότητα

Συχνά ανταγωνίζεται τους γύρω τους, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να τους κατανοήσει ή να τους βοηθήσει στην περίπτωση που χρειάζονται βοήθεια. Επίσης, βγάζει μια επιθετικότητα που τον κάνει να γίνεται αμέσως αντιπαθής.

Χειριστική συμπεριφορά

Μέσω της κολακείας ή άλλων μεθόδων επιχειρεί να γίνει αρεστός στους γύρω του προκειμένου εκείνοι να εξυπηρετούν τα συμφέροντάς του όποτε και όταν εκείνος επιθυμεί.

Συμβουλές για την αυτοπροστασία σε τοξικές σχέσεις

Αναγνωρίζοντας ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω στοιχεία συμπεριφοράς που κατά βάση χαρακτηρίζουν ένα τοξικό άτομο ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείς για ποιο λόγο αφήνεις τον εαυτό σου να βιώνει μια τέτοια σχέση αλλά και τι λέει αυτό για εσένα. Μήπως τελικά αφήνεσαι σε αυτή τη σχέση από κάποιες φοβίες που έχεις δεν αντιμετώπισες ακόμη; Μόλις απαντήσεις σε αυτά τα βασικά ερωτήματα θα πρέπει να βρεις τρόπους για διαχειριστείς τη συγκεκριμένη τοξικότητα, είτε εντός είτε εκτός της σχέσης.

Τρόποι διαχείρισης

Αν επιλέξεις να μείνεις στη σχέση είναι σημαντικό να αλλάξεις κάποιες παραμέτρους προκειμένου να είναι υγιής χωρίς να δημιουργεί αρνητισμό στη ζωή σου. Γι' αυτό το λόγο και θα πρέπει να θέσεις κάποια όρια, τα οποία θα γίνουν σεβαστά και τα οποία θα σε βοηθήσουν να επανακτήσεις την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή σου. Πως θα το κάνεις αυτό; Ξεκίνησε φροντίζοντας να αγαπάς τον εαυτό σου, να χαμογελάς όσο περισσότερο γίνεται, να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όσα έχεις και να κάνεις πάντα θετικές σκέψεις. Παράλληλα, όταν κάποιες συμπεριφορές ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά όρια και γίνονται χειριστικές ή άλλου τύπου πρέπει να αντιδράς χωρίς να τις δέχεσαι παθητικά. Με μια ενεργητική και θετική στάση θα μπορέσεις να απαντήσεις με το δικό σου τρόπο απέναντι σε μια τοξική συμπεριφορά.

couple_toxic_relationship
Unsplash

Ανακάμπτοντας από τοξικές σχέσεις

Εάν έχεις ήδη βιώσει μια τοξική σχέση τότε πρέπει να θωρακίσεις τον εαυτό σου και να προστατευτείς προκειμένου να μην αντιμετωπίσεις ξανά στη ζωή σου την τοξικότητα! Συγκεκριμένα, προσπάθησε να επανακτήσεις την αυτοεκτίμησή σου και βάλε στην καθημερινότητά σου τη θετικότητα της σκέψης σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να διαχειριστεί όλη αυτήν την αρνητική κατάσταση, που βίωσες χωρίς να νιώθεις πίεση, Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να επανέλθεις σε μια κανονικότητα, αποβάλλοντας οτιδήποτε τοξικό. Στην περίπτωση που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τις ψυχολογικές επιπτώσεις που έχεις υποστεί από τη συγκεκριμένη σχέση καλό είναι να απευθυνθείς στον ειδικό, ο οποίος με την κατάλληλη καθοδήγηση θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην νέα τάξη πραγμάτων αφήνοντας την τοξικότητα πίσω σου.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι βγαίνοντας από μια τοξική σχέση μπορεί να είναι δύσκολο γιατί αισθάνεσαι ότι οδεύεις στο άγνωστο όμως σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο. Εάν λοιπόν μια σχέση σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και σε ρίχνει διαρκώς ρουφώντας την καλή σου ενέργεια τότε μάλλον θα πρέπει να το τολμήσεις να φύγεις από αυτήν για να βιώσεις μια αρμονία στη ζωή σου με την ελπίδα ότι το μέλλον σου επιφυλάσσει κάτι πολύ θετικό!