Τα πεθερικά σου παρεμβαίνουν στη ζωή σας; Δες πώς να κρατήσεις τις λεπτές ισορροπίες στη σχέση σας!

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Θυμώνεις με τα πεθερικά σου που ανακατεύονται συχνά «στα πόδια σας» και επεμβαίνουν σχεδόν σε όλα στη ζωή σας κάνοντας σχόλια και υποδείξεις; Θέλεις να βάλεις φρένο σε αυτήν την παρεμβατική συμπεριφορά χωρίς ωστόσο να χαλάσεις τη σχέση σας;

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορείς να το σταματήσεις χωρίς να δημιουργήσεις πρόβλημα στη μεταξύ σας σχέση. (δες και για την αγχώδης διαταραχή, τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματά της & πώς αντιμετωπίζεται;)

Μάθε την «παρεμβατική» σχέση με τα πεθερικά & πώς να διατηρήσεις τις ισορροπίες

Είναι πράγματι δυσάρεστο για ένα ζευγάρι να επεμβαίνουν οι γονείς και να προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους. Είναι σαν να μη σας υπολογίζουν ή να πιστεύουν ότι μόνοι σας δεν μπορείτε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις και να είστε αποτελεσματικοί.

κόρη και πεθερά ετοιμάζουν φαγητό
Unsplash

Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις ελληνικές οικογένειες να επεμβαίνουν οι γονείς από «καλή πρόθεση». Αυτό πολλές φορές επιφέρει εντάσεις στο ίδιο το ζευγάρι και κατηγορεί ο ένας τον άλλον για τις συμπεριφορές των γονιών του. Πριν όμως θυμώσεις με τους γονείς της συζύγου ή του συζύγου σου αντίστοιχα πρέπει να καταλάβεις ότι εσύ πρώτα ενδεχομένως τους έχεις δώσει τον «χώρο» και τη δυνατότητα να ξεπερνούν τα όρια.

Εάν για παράδειγμα σας φροντίζουν το παιδί σας, σας μαγειρεύουν ή σας καθαρίζουν το σπίτι, τους δείχνετε έμμεσα ότι έχετε ανάγκη. Οπότε εκείνοι σχηματίζουν την άποψη ότι δεν είστε πλήρως αυτόνομοι και άρα χρειάζεστε τη γνώμη τους. Μήπως χρησιμοποιείτε τις φροντίδες τους πιο πολύ και πιο συχνά απ' όσο πρέπει; Όταν φτάσετε σε ένα σημείο που θα είστε ανεξάρτητοι τότε θα μπορείτε να τους βάλετε τα κατάλληλα όρια και έτσι δεν θα υπάρχει περιθώριο να παρεμβαίνουν στη ζωή και στη σχέση σας.