Eίναι μύθος ότι γάμος «σκοτώνει τον έρωτα» ή όχι; Τι ισχύει τελικά; Δες τι λέει ο ειδικός!

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Είσαι πάνω από 15 χρόνια παντρεμένη και νιώθεις έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, ενώ φοβάσαι ότι στην περίπτωσή σου ισχύει ο μύθος ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Δεν είσαι η μόνη καθώς πολλά ζευγάρια ανησυχούν για την πορεία του έγγαμου βίου τους και αναρωτιόνται τι μπορεί να συμβεί εάν ο έρωτας περάσει αλλά και πώς μπορούν να τον κρατήσουν ζωντανό χωρίς να επηρεαστεί από την καθημερινότητά τους.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση. (δες και για την ανηδονία, τι είναι & τι μπορείς να κάνεις για να αισθανθείς ξανά ευχαρίστηση με τη ζωή σου)

Eίναι μύθος ότι γάμος «σκοτώνει τον έρωτα» ή όχι; Τι ισχύει τελικά; Δες τι λέει ο ειδικός!

Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αναφέρουν οι γυναίκες μέσα στο γάμο. Η γυναίκα βιώνει μια άρνηση για οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή, καθώς μειώνονται και οι σεξουαλικές της φαντασιώσεις.

ζευγάρι αγκαλιασμένο
Shutterstock

Αυτό έχει συνέπειες και για τον σύζυγό της, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να βιώσει απόρριψη και ματαίωση από τη στάση της γυναίκας του. Η έλλειψη της σεξουαλικής επιθυμίας από τη μεριά της γυναίκας οφείλεται σε βιολογικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Οι κυριότεροι βιολογικοί παράγοντες είναι η μείωση των οιστρογόνων, που όταν μειωθούν προκαλούν μειωμένη διάθεση για σεξ, οι ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα και οι παρενέργειες από φαρμακευτική αγωγή.

Οι κυριότεροι ψυχολογικοί παράγοντες είναι η αρνητική εικόνα που έχει σχηματίσει μια γυναίκα για το σώμα της, η κατάθλιψη, το άγχος, οι κακές σχέσεις με τον σύντροφο και η αυστηρή ανατροφή που έχει λάβει από την οικογένειά της.

Ωστόσο μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά στον σύζυγό σου για τη δυσκολία που νιώθεις χωρίς να τον «χρεώσεις» και να αναζητήσεις τη λύση, ξεκινώντας αρχικά με εξετάσεις που θα προτείνει ο γυναικολόγος σου.