Ανηδονία: Tι είναι & τι μπορείς να κάνεις για να αισθανθείς ξανά ευχαρίστηση με τη ζωή σου;

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Unsplash
Unsplash

Αισθάνεσαι ότι δεν έχεις όρεξη για τίποτα; Οι φίλες σου σε προτρέπουν πάτε για βόλτα ή για ψώνια και εσύ αρνείσαι; Όταν τελικά αποφασίζει να βγεις δεν περνάς καλά και δεν βρίσκεις τίποτα ευχάριστο; Εάν όλα αυτά σου είναι γνώριμα τότε θα μάλλον πάσχεις από ανηδονία, μια αδυναμία να αισθανθείς ευχαρίστηση από οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος αναλύει τη συγκεκριμένη αδυναμία μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση..(δες και για την αγχώδης διαταραχή, τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματά της & πώς αντιμετωπίζεται;)

Ανηδονία: Τι είναι & τι να κάνεις για να αισθανθείς ξανά ευχαρίστηση; Ο ειδικός μας εξηγεί

Είναι πράγματι άδικο για σένα να μην μπορείς να περάσεις καλά. Η δυσκολία αυτή που αναφέρεις να αισθανθείς όμορφα και να νιώσεις ευχαρίστηση ονομάζεται ανηδονία. Είναι σημαντικό να σε προβληματίσει αυτό που σου συμβαίνει καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης.

γυναίκα στεναχωρημένη
Unsplash

Εξίσου σοβαρά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι και η άσχημη διάθεση, η απώλεια της ενεργητικότητας, η διαταραχή του ύπνου, της όρεξης, της συγκέντρωσης, της μνήμης και ο αρνητικός τρόπος σκέψης. Παρατηρείς να έχεις επίσης και κάποιο από αυτά τα συμπτώματα; Ακόμη όσον αφορά τη δική σου περίπτωση, πρέπει να εντοπίσεις πόσο διάστημα υποφέρεις από αυτή την ανηδονία.

Είναι κάτι που συμβαίνει λίγες εβδομάδες ή σε «ακολουθεί» για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα; Η ανηδονία δείχνει ότι έχεις χάσει την ικανότητα να μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου κάτι καλό, κάτι ευχάριστο. Έστω και με πίεση πρέπει να βγαίνεις έξω, η ικανότητα να περάσεις καλά δεν έχει εξαφανιστεί, υπάρχει ακόμη μέσα σου και πρέπει σιγά σιγά να την ενεργοποιήσεις. Σε περίπτωση που μόνη σου δεν μπορείς να το αλλάξεις αυτό είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο.