Ζευγάρια με 15 χρόνια διαφορά ηλικίας: Μπορεί να κρατήσει μια τέτοια σχέση; Τι λένε οι ψυχολόγοι;

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η ηλικιακή διαφορά;

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Shutterstock
Shutterstock

Μια σχέση με διαφορά ηλικίας 15 ετών ή και παραπάνω ανάμεσα σε ένα ζευγάρι μπορεί να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και ερωτηματικά στο οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι γυναίκες ή και οι άνδρες που επιλέγουν μικρότερους ηλικιακά συντρόφους για σχέση τους.

Τι λένε όμως γι' αυτό οι ειδικοί; Μπορεί μια σχέση με μεγάλη διαφορά ηλικίας να έχει διάρκεια στο χρόνο; Οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί σε θέματα σχέσεων έχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις και παρατηρήσεις πάνω στο θέμα επισημαίνοντας τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας επιλογής. (δες και εάν ο γάμος «σκοτώνει τον έρωτα» ή όχι; Τι ισχύει τελικά; Δες τι λέει ο ειδικός)

Ζευγάρια με 15 χρόνια διαφορά ηλικίας: Μπορεί να κρατήσει μια τέτοια σχέση; Τι λένε οι ψυχολόγοι;

Πολλοί είναι εκείνοι οι ψυχολόγοι που τονίζουν ότι η διαφορά ηλικίας μέσα σε μια σχέση μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όσο η συμβατότητα και ο αμοιβαίος σεβασμός. Μάλιστα η αμοιβαία κατανόηση, ο σεβασμός και η συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι αποτελούν, σύμφωνα με τους ειδικούς τα πιο βασικά συστατικά για μια υγιή σχέση, ανεξάρτητα από τη διαφορά στην ηλικία.

ζευγάρι με διαφορά ηλικίας περπατά στο δρόμο
Shutterstock

Από την άλλη ορισμένοι ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η διαφορά ηλικίας μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική της σχέσης. Για παράδειγμα, οι εμπειρίες ζωής και οι φάσεις ανάπτυξης μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα σε ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μια τέτοια σχέση είναι αποτυχημένη ή δεν θα έχει διάρκεια.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας σε μια σχέση είναι η επίδραση του περιβάλλοντος και των κοινωνικών προσδοκιών. Οι άνθρωποι γύρω μας μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις ή να εκφράζουν κριτική σε σχέση με ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας, πράγμα που μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά.

Παρόλα αυτά, πολλοί ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η σημαντικότερη πτυχή μιας σχέσης είναι η ποιότητα της επικοινωνίας και η αμοιβαία αγάπη και υποστήριξη μεταξύ των ατόμων που την απαρτίζουν Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί θεωρούν ότι η επιτυχία μιας σχέσης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη διαφορά ηλικίας αλλά από τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των προκλήσεων και των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν..

Συμπερασματικά θα μπορούμε να πούμε ότι οι σχέσεις με διαφορά ηλικίας μπορούν να είναι επιτυχημένες και ικανοποιητικές αν υπάρχει αγάπη, σεβασμός και κατανόηση. Η διαφορά στην ηλικία είναι ένας μόνο παράγοντας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργία μιας υγιούς και ευτυχισμένης σχέσης.