Δεν σου βγαίνει το budget για να πας διακοπές το Πάσχα & στεναχωριέσαι; Δες τι λέει ο ψυχολόγος

Ο ειδικός του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Editor
Shutterstock
Shutterstock

Οι οικονομικές δυσκολίες δεν σου επιτρέπουν να πας το πασχαλινό ταξίδι που τόσο ήθελες με την οικογένειά σου ή με τους φίλους και απογοητεύτηκες; Οι γκρίνιες είναι μια συνεχή κατάσταση και δεν ξέρεις τι να κάνεις και πώς να το διαχειριστείς;

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση. (δες και για την ανηδονία, τι είναι & τι μπορείς να κάνεις για να αισθανθείς ξανά ευχαρίστηση με τη ζωή σου)

Δεν σου βγαίνει το budget για να πας διακοπές το Πάσχα & στεναχωριέσαι; Δες τι λέει ο ψυχολόγος

Η ανατροπή των οικονομικών δεδομένων έχει επηρεάσει και περιορίσει αρκετά από τα έξοδά μας. Ένα από αυτά είναι και οι πασχαλινές διακοπές, που είναι μια ανάσα μακριά. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι μπορεί να νιώθουν στεναχώρια και θυμό καθώς προετοίμαζαν τα οικονομικά τους για τον αγαπημένο τους προορισμό και είχαν επενδύσει ψυχικά ότι θα ξεκουραστούν και θα «γεμίσουν τις μπαταρίες τους» αλλά τελικά αυτό δεν τους βγαίνει.

ζευγάρι σε καναπέ που έχει τσακωθεί
Shutterstock

Οπότε, από τη μία πλευρά είναι αναμενόμενο να βιώνεις αρνητικά συναισθήματα. Από την άλλη, δεν πρέπει να μένεις με την απογοήτευση της αναβολής ή της ματαίωσης των διακοπών. Ο καθένας από εμάς πρέπει να δει διαφορετικά την υπάρχουσα κατάσταση αλλιώς κινδυνεύεις από «συναισθηματικό βούλιαγμα». Εκείνος που νιώθει αδικημένος και διατηρεί αυτό το συναίσθημα κινδυνεύει περισσότερο.

Πώς μπορείς να το διαχειριστείς;

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο είναι απαραίτητο να στραφείς σε βασικές αξίες. Μπορείς δηλαδή να επισκεφτείς φίλους ή αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα που τόσα χρόνια σκεφτόσουν αλλά δεν το επέλεγες. Ακόμη και οι πιο κοντινοί προορισμοί σε εξοχικά ή σε παραλίες μπορούν να γίνουν όμορφες αποδράσεις αρκεί να είσαι με τα κατάλληλα πρόσωπα.

Επίσης, προσπάθησε να μην έχεις γκρίνια για αυτό το ζήτημα με το σύζυγό σου ή τους φίλους σου γιατί αυτό μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση σας. Γίνε πιο εφευρετική και αισιόδοξη και έκπληκτη θα δεις πόσο θα χαρείς και το φετινό Πάσχα.