Fast Fashion: Καμπανάκι για περιβαλλοντική καταστροφή - Τι συμβαίνει με τις επιχειρήσεις

Δώστε προσοχή

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Fast Fashion: Καμπανάκι για περιβαλλοντική καταστροφή - Τι συμβαίνει με τις επιχειρήσεις

Καμπανάκι χτύπησαν οι ειδικοί για περιβαλλοντική καταστροφή! Τι συμβαίνει ακριβώς με τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα Fast Fashion ρούχα και πως μπορούν να επηρεάσουν τον πλανήτη μας;

Η βιομηχανία της μόδας πρέπει να αλλάξει ριζικά προκειμένου να μετριάσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γρήγορης μόδας, ανέφεραν ειδικοί. Η ενοικίαση ρούχων, οι διαδικασίες ανακύκλωσης, και η τεχνολογία ελέγχου της ρύπανσης είναι μεταξύ των μέτρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ανέφεραν.

Οι ερευνητές συνέταξαν μια έκθεση - που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Reviews Earth & Environment - σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος της βιομηχανίας και πώς πρέπει να αλλάξει για να αντιμετωπίσει μερικά από τα πολλά σχετικά προβλήματα.

Ενώ συζητούνται τα στοιχεία, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) υπολόγισε ότι η βιομηχανία μόδας παράγει 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο λίτρα νερού ετησίως. Εν τω μεταξύ, αυξάνονται ανησυχίες σχετικά με τη ρύπανση, από χημικά απόβλητα έως μικροπλαστικά.

Γιατί τα Fast Fashion θεωρούνται περιβαλλοντική καταστροφή

Επισημαίνουν ότι ο παγκόσμιος χαρακτήρας της βιομηχανίας μόδας σημαίνει ότι τα ρούχα μπορεί να έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ εκτιμάται ότι αν το 3% της μεταφοράς ενδυμάτων μετατοπιστεί από πλοίο σε αεροπορικό φορτίο - τάση στον κλάδο - θα μπορούσε να οδηγήσει σε πάνω από 100% περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ό, τι εάν όλες οι μεταφορές ενδυμάτων γίνονταν με πλοίο. Και ενώ το μέλλον της μόδας δεν είναι ακόμα σαφές και έχουν δημιουργηθεί πολλές ανησυχίες, να αναφέρουμε πως οι φόρμες γυμναστικής κάνουν δυνατό comeback και προκαλούν! Δείτε όλα όσα ανέφεραν και τολμήστε τες.

Fast Fashion κίνδυνος περιβάλλον

Η ομάδα επισημαίνει επίσης την κατανάλωση νερού της βιομηχανίας, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα υφάσματα και τη χρήση χημικών ουσιών - ουσίες που λένε όχι μόνο ενέχουν περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και κινδύνους για την υγεία για όσους εμπλέκονται στη βιομηχανία. «Σε ένα παράδειγμα, μια ευρωπαϊκή εταιρεία φινιρίσματος υφασμάτων χρησιμοποιεί πάνω από 466 γραμμάρια χημικών ουσιών ανά χιλιόγραμμο κλωστοϋφαντουργίας», γράφουν.

Και ενώ πολλά ρούχα έχουν σχεδιαστεί στις ΗΠΑ ή στην ΕΕ, παράγονται συχνά σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η ομάδα λέει ότι όχι μόνο αυξάνει τα απορρίμματα υφασμάτων μέσω της κακής ενημέρωσης των απαιτήσεων, αλλά οι κανονισμοί σχετικά με τη ρύπανση είναι συχνά λιγότερο αυστηροί στις χώρες κατασκευής. «Τα λύματα βγαίνουν σε ρεύματα γλυκού νερού και μολύνουν τα ποτάμια από τα οποία αλιεύουν οι άνθρωποι [και] ζουν».

TAGS