Πες "αντίο" στον πανικό των εορταστικών αγορών - 5 τρόποι για να ψωνίσεις εξυπνότερα στις γιορτές

Δημιούργησε "έξυπνα" party looks

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram
instagram

Πούλιες! Φτερά! Βελούδο! Αυτά είναι εδώ και χρόνια τα χαρακτηριστικά ενός (ή και περισσότερων) εορταστικού look, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι απαραίτητα πολύ βιώσιμα (ούτε ηθικά, στην περίπτωση των φτερών). Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των party outfits και των trends που θα χρειαστείς είναι φτιαγμένη από συνθετικά που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα, όπως ο πολυεστέρας, ο οποίος δεν βιοδιασπάται.

Δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα κομμάτια φοριούνται μόνο μία φορά, πριν (πιθανότατα) καταλήξουν στη χωματερή, σίγουρα αξίζει να το σκεφτείς δύο φορές πριν αγοράσεις κάτι καινούργιο την party season που πλησιάζει. Ευτυχώς, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός πιο βιώσιμων επιλογών, από μεταχειρισμένα μέχρι vintage, για να διαλέξεις ανάμεσα σε 5 τρόπους προκειμένου να ψωνίσεις εξυπνότερα αυτές τις γιορτές.


Δείτε επίσης: H Celia Kritharioti κάνει το αποκλειστικό ντεμπούτο της στο Harrods στο Λονδίνο

5 τρόποι για έξυπνες αγορές τις γιορτές

Πόνταρε στη δική σου γκαρνταρόμπα

Φυσικά, το πιο βιώσιμο πράγμα για να κάνεις αυτή (ή οποιαδήποτε) την εορταστική περίοδο είναι να φορέσεις κάτι που ήδη έχεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας στους πέντε ανθρώπους λέει ότι δεν θα ξαναφορέσει ένα party item που αγόρασε, ψάξε στις κρεμάστρες σου για κρυμμένους "θησαυρούς" που μπορεί να έχεις ξεχάσει ότι υπάρχουν πριν πας για ψώνια. Μάλιστα, πειραματίσουν να μεταμορφώσεις ένα casual look σε glam - είναι ένα από τα ωραιότερα fashion challenges!

λευκό πουκάμισο

Λευκό πουκάμισο, €32,99, Marks&Spencer

τζιν παντελόνι

Ψηλόμεσο τζιν, €59,99, Marks & Spencer

τσάντα ε αλυσίδα

Εμπριμέ τσάντα, €59, luxurybags.gr

ασημί γοβάκια

Γοβάκια, €87,50, Strantzali

Aξιοποίησε ένα second hand φόρεμα

Οι αγορές ρούχων από δεύτερο χέρι αποτελούν αντίδραση στην κουλτούρα του fast fashion. Τα περισσότερα καταστήματα ρούχων είναι μέρος αλυσίδων που δρουν χωρίς περιβαλλοντική πολιτική και με απάνθρωπες συνθήκες για τους εργαζομένους τους. Επιπλέον η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων δεν συμβάλλει μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων ή στη δημιουργία ενός μοναδικού στυλ, αλλά βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος. Μπορείς να βρεις "διαμαντάκια" που θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις στις xmas εξόδους σου.

boho φόρεμα

Φόρεμα, Topshop, remix.gr

δίχρωμο φόρεμα

Φόρεμα με διαφάνεια, Asos, €29,69, remix.gr

μίντι φόρεμα

Φόρεμα με παγέτες, €19,13, zygisetoforeseto.gr

Opt for vintage

Vintage είναι όλα αυτά τα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που έχουν κατασκευαστεί και κυκλοφορήσει τουλάχιστον 15 χρόνια πριν, τα οποία θα βρεις σε άριστη κατάσταση. Έτσι θα ενισχύσεις τη φιλοσοφία της οικολογικής προσέγγισης, όπου η μόδα ανακυκλώνεται περνώντας από γενιά σε γενιά, ενώ ένα τέτοιο ρούχο έχει τη γοητεία της μοναδικότητας, μεταμορφώνοντας άμεσα το look σου.

κόκκινο φόρεμα ρετρό

Κόκκινο φόρεμα, €46,90, elegrina.gr

βελούδινο φόρεμα

Mπλε metallic φόρεμα, €19,59, ebay.com

στενό φόρεμα

Φόρεμα με animal prints, Blumarine, €135, yoox.com

Δείτε επίσης: It's party time: 4 must-have looks για να λάμψεις τις γιορτές

Κάνε μια στάση στα outlets

Σίγουρα ξέρεις ότι μια βόλτα στα εκπτωτικά πολυκαταστήματα αλλά και στα outlets εταιρειών με χαμηλότερες τιμές θα σε φέρει πιο κοντά σε αγαπημένα κομμάτια, που θα αποκτήσεις σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Είτε πρόκειται για επώνυμους σχεδιαστές είτε για high street fashion, θα βρεις σίγουρα αυτό που θα σου ταιριάζει σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Έτσι θα αποκτήσεις κάτι καινούργιο που θα συνδυάσεις με ένα κομμάτι που ήδη έχεις, δημιουργώντας ένα νέο look.

μεταλλιζέ φόρεμα

Μίνι με παγέτες, Mango, €3,99, mangooutlet.com

φόρεμα δαντέλα

Φόρεμα με δαντέλα, Lynne, €4,99, outletmall.gr

πλισέ φόρεμα

Φόρεμα πλισέ, United Colors of Benetton, €46,87, benettongreece.com

Mην ξεχάσεις τα αξεσουάρ

Πριν σκεφτείς (κλασικά) ότι δεν έχεις τίποτα να φορέσεις την Παραμονή για να λάμψεις κάτω από το γκι, άνοιξε τα συρτάρια της μαμάς και της γιαγιάς για να ανακαλύψεις vintage κοσμήματα, που θα σου ταιριάξουν τέλεια. Κι αν δεν ικανοποιηθείς από αυτό, μπορείς να νοικιάσεις μια επώνυμη τσάντα, που θα απογειώσει το γιορτινό σου outfit, ή θα βρεις branded κομμάτια σε πολύ χαμηλή τιμή - θα κάνεις και απόσβεση αφού θα τα κρατάς για χρόνια.

κόκκινο τσαντάκι

Τσάντα, Love Moschino, €140, brandbags.gr

μποτάκια κάλτσα

Sock-boots, Kendall + Kylie, €122, brandbags.gr

puffer bag

Τσάντα metallic, Hunter, €31,50, hunteraccessories.gr

δερμάτινα γάντια

Δερμάτινα γάντια, Roncato, €27,50, brandbags.gr