Knitting mania: Γιατί το πλέξιμο είναι η καλύτερη ενασχόληση του χειμώνα;

Έχει πλεονεκτήματα που δεν φαντάζεσαι

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
shutterstock
shutterstock

Το πλέξιμο έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα χόμπι, ικανό να ενώσει ακόμη και πολύ μακρινές γενιές. Εδώ και μερικά χρόνια οι πλεκτοβιομηχανίες έχουν αυξηθεί, ενώ σήμερα τα χειροποίητα πλεκτά ρούχα και αξεσουάρ είναι αναμφισβήτητα trendy, χάρη στην προσεκτική κατασκευή και στις μοντέρνες πινελιές των δημιουργών, απογειώνοντας την υψηλή αισθητική και την κομψότητα.

Μάλιστα αποτελεί την κατάλληλη ενασχόληση του χειμώνα, ενώ λειτουργεί και ψυχοθεραπευτικά, φέρνοντας γαλήνη και ηρεμία σε αυτόν που ασχολείται με τα κουβάρια και τις βελόνες, απολαμβάνοντας στο τέλος και τη μεγάλη χαρά της προσωπικής δημιουργίας.

Μια τάση που έρχεται από το παρελθόν

Η τρέλα με το πλέξιμο γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη και αυτό αποδεικνύεται από τις επώνυμες που ασχολούνται με αυτό, όπως η Cara Delevingne, που πριν από δέκα χρόνια μας εξέπληξε δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της στο Instagram, από τα παρασκήνια επίδειξης μόδας, που ενώ περιμένει να κάνει μακιγιάζ και μαλλιά, πλέκει με μαλλί και βελόνες.

«Το πλέξιμο είναι ΒΟΜΒΑ!» έγραψε στην ανάρτηση, με την προσθήκη μιας ετικέτας, αυτή του Wool and the Gang, της αμερικανικής μάρκας που θέλει να εμπνεύσει τις νέες γενιές, προωθώντας την τέχνη της χειροτεχνίας και της χειροποίητης δημιουργίας για αρχάριους, με όλα τα σύνεργα αλλά και μοτίβα για αναπαραγωγή.

Δεν πλέκουν μόνο οι... γιαγιάδες!

Ένα πάθος, δικό του, που γεννήθηκε, όπως για πολλούς, τους μήνες του lockdown και που με την πάροδο του χρόνου μεταμορφώθηκε σε brand και βιβλίο: "Made with love" by Tom Daley. O διάσημος Βρετανός δύτης σήμερα ακολουθείται με μανία από χιλιάδες followers στο Instagram για τις πλεκτές δημιουργίες του, που κάνουν θραύση.


Tο μοντέλο και καλλιτέχνης Ella Emhoff, νύφη της Kamala Harris, είναι γνωστή για το πάθος της με το βελονάκι, με πολλές από τις δημιουργίες της, μάλιστα, να εξαντλούνται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Μια τάση άκρως θεραπευτική

Η χαμηλή σεροτονίνη στον οργανισμό προκαλεί στενοχώρια, κόπωση και κατάθλιψη, οπότε δεν είναι καθόλου αβάσιμο να ισχυριστούμε ότι το πλέξιμο, με τις επαναλαμβανόμενες ρυθμικές κινήσεις του, γεμίζει τις αποθήκες σεροτονίνης στον οργανισμό, εξηγώντας έτσι και τις ομολογίες αυτών που ασχολούνται και λένε ότι νιώθουν "λιγότερη λύπη, περισσότερη ηρεμία και έχουν καλύτερη διάθεση".

Ένα ακόμη με τα καλά του πλεξίματος είναι ότι μπορείς να το εξασκήσεις παντού. Στο μετρό, περιμένοντας τον γιατρό, κάνοντας τα νύχια σου κ.ο.κ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρήκαν μέσα από τις βελόνες την τέλεια λύση για να κόψουν το τσιγάρο, να χάσουν βάρος κ.λπ.


Επιπλέον το πλέξιμο σού δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις μόνη σου το πουλόβερ ή το μπλουζάκι που δεν βρίσκεις στα μαγαζιά (ένα υπέροχο cardigan για παράδειγμα), ενώ παράλληλα η ενασχόληση με τα χρώματα των νημάτων βοηθά να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη και τις κακές σκέψεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το πλέξιμο καταφέρνει να "αδειάσει το κεφάλι" από κάθε δυσάρεστη σκέψη, ενώ ακόμα και ο πόνος που ταλαιπωρεί κάποιους εξαφανίζεται ως διά μαγείας με το πλέξιμο, αφού το μυαλό εστιάξει στην προσπάθεια και ξεχνά όλα τα άλλα που το απασχολούν. Θέλεις τίποτα καλύτερο για να ξεκινήσεις; Δες, λοιπόν, ένα βίντεο στο Tik Tok, για να φτιάξεις ένα απλό scrunchie για τα μαλλιά σου.