Πώς θα φορέσεις τις ρετρό Mary Janes με μοντέρνα ρούχα

Τα πιο ρομαντικά και cool παπούτσια της άνοιξης

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
instagram
instagram

Τα παπούτσια Mary Jane είναι μια δήλωση στυλ. Αναδείχθηκαν ξεκάθαρα ανάμεσα στις τελευταίες τάσεις, γρήγορα έγιναν εμμονή για τις fashionistas (χάρη και σε ορισμένα εμβληματικά μοντέλα), που τις αποθεώνουν στο street style.

Η ιστορική προέλευση των Mary Janes

Το 1904, ένα εργοστάσιο υποδημάτων στο Μιζούρι, η Brown Shoe Company, απέκτησε τα δικαιώματα χρήσης των χαρακτήρων του Buster Brown, ενός κόμικ με πρωταγωνιστές ένα αγόρι και την αδερφή του, ονόματι Mary Jane, που φορούσε παπούτσια με λουράκια στο πέλμα, που η εταιρεία αναδημιουργούσε το μοντέλο.

Αρχικά ήταν ένα κλασικό παπούτσι για κορίτσια, ενώ με τα χρόνια έγινε και γυναικείο: μια σιλουέτα που συνδυάζει ρομαντική-παιδική διάθεση με την αναμφισβήτητη άνεση, εξασφαλίζοντας επιπλέον ιδιαίτερο στυλ. Τα "παιδικά παπούτσια" είναι οι πρωταγωνιστές των καθημερινών εμφανίσεων στις μοντέρνες εκδοχές τους, φλατ, από λουστρίνι ή βελούδο, με κρύσταλλα ή με πολλά λουράκια.

Οι ρετρό Mary Janes στις πασαρέλες Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024

Η πιο ελκυστική πτυχή αυτών των μοντέρνων παπουτσιών είναι η ευκολία με την οποία προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε γκαρνταρόμπα και οι πασαρέλες καταδεικνύουν την ευελιξία ενός παπουτσιού που περιλαμβάνει πολλούς κώδικες στυλ.

Η Loewe παρουσιάζει μια εκδοχή με κρύσταλλα και τη συνδυάζει με ξεβαμμένο φαρδύ τζιν, σε ένα casual και χαλαρό ντύσιμο, άνετο αλλά πολύ σοφιστικέ.

Η Tory Burch δείχνει τον πιο σαγηνευτικό τρόπο για να φορέσεις τις Mary Janes: Σε μπεζ λουστρίνι και με γραμμή που αναδημιουργεί το κομμένο εφέ, συνδυάζονται με μίνι.

Ο Zimmermann προτείνει να τις φορέσεις με μια ολόσωμη φόρμα για επίσημες εξόδους, επιλέγοντας ένα μοντέλο που διαθέτει μερικά εκατοστά τακούνι.

Πώς θα φορέσεις τις ρετρό Mary Janes με μοντέρνα ρούχα

Με τζιν παντελόνι

Είναι αγαπημένο παπούτσι στο casualwear επειδή κάνει εύκολα fashion statement και αναβαθμίζει μια minimal εμφάνιση, κάνοντάς την αυτόματα να δείξει μοδάτη και σούπερ μοντέρνα. Προτίμησε μπορντό ή κόκκινο χρώμα για να είσαι to-the-point.

Με μίνι φούστα

Φέτος οι κοντές φούστες σε Α γραμμή είναι μεγάλο trend ειδικά για να αναβιώσεις το ρετρό αλλά και το preppy style. θα φέρεις τις Mary Janes στο σήμερα, επιλέγοντας να τις συνδυάσεις με χοντρά καλτσάκια, που θα βάλουν τη μοδάτη πινελιά στο look.

Με blazer

Είναι από τα πιο στοχευμένα looks στο street style, που συνδυάζει μοντέρνα με ρετρό στοιχεία. Οι Mary Janes βάζουν μια girly πινελιά στο σύνολο, ενώ το jockey και το κολιέ-αλυσίδα στον λαιμό θα σε βοηθήσουν να "εκσυγχρονίσεις" το look.

Με bold top

Ιδανικές και για τις βραδινές εξόδους σου, οι Mary Janes με κρύσταλλα κάνουν τη διαφορά. Συνδύασέ τες με ένα μοδάτο crop top με στρας και λαμπερές πέτρες, ισορροπώντας το σύνολο με ένα casual παντελόνι. Ένα στοχευμένο mix'n'match του τώρα και του τότε!

Με φαρδύ παντελόνι

Θα γίνεις talk-of-the-town με αυτό το outfit, αφού πάνω σου αναδεικνύεις το ίδιο καλά τα μοντέρνα και τα vintage στοιχεία. Ένα trendy παντελόνι συνδυάζεται με ρετρό μπαλαρίνες, που ταιριάζουν τέλεια με την στοχευμένη old time καρφίτσα στο πέτο του σακακιού.

Shop the trend

κόκκινες γόβες

Κόκκινες, €84, Clarks

καφέ παπούτσια

Καφέ, €22,99, Issue

κίτρινα γοβάκια

Κίτρινες, €184,50, Fabio Rusconi

μαύρες γόβες

Μαύρες, €74, Classico

χρυσαφί γόβες

Metallic, €99,95, Tsakiris Mallas

μπεζ γόβες

Nude, €950, Dior

πετρόλ γοβάκια

Πετρόλ, €109,95, Tsakiris Mallas