Πλένεις τα ρούχα στο χέρι; Δες 4 λάθη που κάνεις και τα καταστρέφεις

Για τα κομμάτια που δεν μπαίνουν στο πλυντήριο

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Editor
Unsplash
Unsplash

Ξέρω ότι το πλύσιμο στο χέρι δεν είναι κάτι που κάνεις συχνά, αφού το πλυντήριο είναι το βασικό "εργαλείο" σου για να πλένεις. Ωστόσο, υπάρχουν ρούχα που δεν πλένονται στο πλυντήριο ή κομμάτια που έχουν διακοσμητικές λεπτομέρειες... απαγορευτικές για να μπουν σε κάδο.

Έτσι αναπόφευκτα κάποια από τα "καλά" σου ρούχα τα πλένεις στο χέρι -έστω όχι πολύ συχνά, αλλά το κάνεις- οπότε καλό είναι να ξέρεις πώς θα τα φροντίσεις, έτσι ώστε να μην τα δεις να καταστρέφονται αλλά και ούτε και να χάνουν τη φόρμα τους μετά το πλύσιμο.

Τι πρέπει να κάνεις; Υπάρχουν μερικά μυστικά για να πλύνεις σωστά τα ρούχα στη λεκάνη, χωρίς αυτά να πάθουν απολύτως τίποτα και να είναι πάλι σαν καινούργια - όχι μόνο στο κομμάτι της καθαριότητας αλλά και της εφαρμογής, αφού εκεί "κινδυνεύουν" περισσότερο! Αν, λοιπόν, κι εσύ κάνεις 4 λάθη, καλό είναι την επόμενη φορά που θα πλύνεις τα ρούχα σου στο χέρι να τα αποφύγεις, για να μην τα καταστρέψεις - και το στυλ σου μαζί!

4 λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα ρούχα στο χέρι

Τα τοποθετείς σε άδεια λεκάνη

Βασικό λάθος που κάνεις είναι να βάζεις τα ρούχα σε άδεια λεκάνη και στη συνέχεια να ρίχνεις νερό από πάνω τους και το απορρυπαντικό. Έτσι όμως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να ξεχειλώσουν και να τα τρίβεις περισσότερο για να διαλυθεί το απορρυπαντικό, που έχει εγκλωβιστεί στις ίνες. Το σωστό είναι να γεμίσεις με νερό τη λεκάνη σου, να ρίξεις το απορρυπαντικό και να ανακατέψεις να διαλυθεί - καλύτερα χρησιμοποίησε υγρό απορρυπαντικό.

Τα τρίβεις με μανία

Ποιος σου είπε πως με τόσο τρίψιμο που κάνεις καθαρίζουν καλύτερα; Εστίασε στους λεκέδες που υπάρχουν και μην τρίβεις όλο το ρούχο. Εάν επιμένουν, πρόσθεσε λίγο ισχυρό απορρυπαντικό κατά των λεκέδων και τρίψε τοπικά. Εάν συμπεριφέρεσαι στο ρούχα με μανία, θα ξεχειλώσει και το ύφασμα θα χαλάσει πολύ πιο γρήγορα.

Ρίχνεις νερό πάνω τους για να τα ξεπλύνεις

Για να ξεπλύνεις σωστά δεν χρειάζεται να τρέχει... ο Νιαγάρας πάνω στο ρούχο. Γέμισε τη λεκάνη σου με καθαρό νερό και ξέπλυνε όσες φορές χρειαστεί για να φύγουν οι σαπουνάνδες, αντί να προσπαθείς να τις διώξεις ανοίγοντας την βρύση πάνω στα ρούχα. Η πίεση το μόνο που θα κάνει είναι να τα ξεχειλώσει.

Τα απλώνεις λάθος

Εάν πλένεις στο χέρι κάποια ευαίσθητα κομμάτια, όπως πουλόβερ, cardigans ή μεταξωτά πουκάμισα και metallic κομμάτια, μην τα κρεμάς όπως να 'ναι στην απλώστρα. Καλύτερα μην το κάνεις καθόλου. Ο πιο σωστός τρόπος είναι να τα στεγνώσεις πάνω σε πετσέτα και να τα γυρνάς ανά διαστήματα, για να διασφαλίσεις όται δεν θα χάσουν τη φόρμα τους.