«Έσκασε» η είδηση για τα H&M - Αν είστε πελάτης σας αφορά

Τι συμβαίνει με τα καταστήματα;

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
«Έσκασε» η είδηση για τα H&M - Αν είστε πελάτης σας αφορά

Μόλις πριν από μερικές μέρες «έσκασε» μία πολύ ιδιαίτερη είδηση για τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων H&M και τη δράση της στην Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν είστε κι εσείς πελάτης της, τότε σίγουρα σας αφορά.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει μπει για τα καλά στο δεύτερο κύμα της παγκοσμίως, η H&M είχε πάρει την απόφαση να κλείσει μερικά καταστήματά της. Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται πως άλλαξαν.

Αυτή είναι η είδηση που «έσκασε» για τα H&M

Αυξάνει την παρουσία της στην Ελλάδα, παρά την πτώση πωλήσεων η σουηδική Η&Μ λειτουργώντας ηλεκτρονικά καταστήματα κι άλλων σημάτων που διαχειρίζεται όπως τα Monki, Weekday, & Other Stories και Arket.

Στο φυσικό της δίκτυο ωστόσο –που εκπροσωπείται από το ομώνυμο σήμα και 35 καταστήματα στη χώρα- οι πωλήσεις για τους εννέα μήνες της χρήσης της υποχώρησαν κατά 21%, αν και το ποσοστό πτώσης περιορίστηκε στο 14% τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο- Αύγουστο, δηλαδή μετά την επανεκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων.

Παγκοσμίως στο συγκεκριμένο τρίμηνο η H&M παρουσίασε μειωμένες πωλήσεις κατά 16% αλλά και οριακή κερδοφορία, γεγονός που ωστόσο δεν αλλάζει θεαματικά την επίπτωση που δέχθηκε κατά το διεθνές lockdown.

H&M καταστήματα Ελλάδα

Η πανδημία προφανώς έχει επηρεάσει τη δραστηριότητα της πολυεθνικής αλυσίδας ένδυσης σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται. Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε η διοίκηση της σε ενοποιημένη βάση οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, γεγονός που χαρακτηρίστηκε θετικό για τη συνέχεια της χρονιάς.

Η εταιρεία παγκοσμίως επενδύει στο κανάλι των διαδικτυακών πωλήσεων, αναγνωρίζοντας την μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες ενώ σχεδιάζει την αναδιαμόρφωση της εφοδιαστικής της αλυσίδας, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών της αμεσότερα, προωθώντας παράλληλα την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας και κυκλικότητας του ρούχου.

Παράλληλα, σχεδιάζει το οριστικό κλείσιμο τουλάχιστον 180 καταστημάτων και το άνοιγμα 130 νέων σημείων για φέτος, ενώ για το 2021 προβλέπεται ο τερματισμός της λειτουργίας 350 σημείων και το άνοιγμα 100 νέων.

Καταγγελία για τα H&M - Αφορά όλους τους πελάτες

Μία σημαντική καταγγελία έγινε τις προηγούμενες μέρες για την γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης, H&M, η οποία αφορά τόσου τους εργαζόμενους της όσο και τους χιλιάδες πελάτες που επισκέπτονται καθημερινά τα καταστήματα.

Πρόστιμο 35,3 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία ένδυσης H&M, η οποία «καταδικάστηκε» για παράνομη παρακολούθηση εκατοντάδων εργαζόμενων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το επίσημο «κατηγορώ», ο σουηδικός κολοσσός τηρούσε «εκτεταμένα αρχεία» για την οικογένεια, τη θρησκεία και την υγεία του εργατικού δυναμικού που διατηρεί στο κέντρο εξυπηρέτησης στη Νυρεμβέργη.

H&M καταγγελία

Μάλιστα, η διοίκηση αποδέχθηκε πλήρως την ευθύνη και διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να αποζημιώσει τους θιγόμενους εργαζόμενους. «Όλοι οι εργαζόμενοι στο κέντρο εξυπηρέτησης, καθώς και όσοι εργάζονταν για τουλάχιστον έναν μήνα έως τον Μάιο του 2018, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός GDPR, θα λάβουν οικονομική αποζημίωση», ενώ καταγγελία δέχθηκαν και τα Lidl.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο στην Ευρώπη, με βάση τους αναθεωρημένους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι οποίοι είναι γνωστοί και ως GDPR. Πέρυσι, οι γαλλικές αρχές είχαν επιβάλλει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Google για αντίστοιχου περιεχομένου παραβάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

TAGS