Χάσε 8 κιλά σε ένα μήνα με την ογκομετρική δίαιτα που κόβει την πείνα χωρίς στέρηση! Δες το πλάνο των 7 ημερών

Χάσε 8 κιλά σε ένα μήνα με την ογκομετρική δίαιτα που κόβει την πείνα χωρίς στέρηση! Δες το πλάνο των 7 ημερών

Το πρόβλημά μου κάθε φορά που έκανα δίαιτα ήταν ένα και μοναδικό: οι μερίδες ήταν τόσο μικρές, που σηκωνόμουν από το τραπέζι και το πρώτο πράγμα που σκεφτόμουν ήταν «ωραία, και τώρα τι θα φάμε;». Ως εκ τούτου, σπάνια οι δίαιτες αυτές είχαν αρχή, μέση και τέλος. Στις καλύτερες περιπτώσεις, έφταναν μέχρι τη μέση. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που έμαθα για την ογκομετρική δίαιτα. Tην ανακάλυψε η εγκεκριμένη διατροφολόγος Barbara Rolls PhD, η οποία έχει δαπανήσει 20 χρόνια ερευνών στο θέμα της πείνας, της παχυσαρκίας και των παραγόντων που καθορίζουν τον τρόπο που τρώμε.

Το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο είναι ισορροπημένο, έχει υψηλή διατροφική αξία και, κυρίως, είναι εύκολο να το ακολουθήσεις - και, μάλιστα, για αρκετό καιρό, καθώς δεν θα νιώσεις ποτέ το στομάχι σου να γουργουρίζει. διαβάστε παρακάτω...

Δείτε επίσης: Έχεις ακμή; Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να τρως! Κάνουν κακό στο δέρμα σου...

Μαγικές τροφές

Η Barbara Rolls, η οποία κυκλοφόρησε και το βιβλίο The Volumetric Eating Plan (www.amazon.co.uk , 10 λίρες), που περιλαμβάνει αναλυτικά τη μέθοδο αλλά και συνταγές, έλαβε υπόψη της το εξής απλό γεγονός: μας αρέσει να τρώμε. Και αν είχαμε την επιλογή ανάμεσα στο να φάμε περισσότερο ή λιγότερο, το 99% των περιπτώσεων θα επέλεγε το περισσότερο. Σύμφωνα άλλωστε με τηRolls, οι άνθρωποι νιώθουν γεμάτοι λόγω της ποσότητας που έχουν φάει και αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με θερμίδες, γραμμάρια, λιπαρά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες ή οτιδήποτε άλλο.
Το τρικ είναι να γεμίζεις το στομάχι σου με τροφές που πιάνουν πολύ χώρο και δεν σε επιβαρύνουν με έξτρα θερμίδες, τροφές με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Λέγοντας τροφές χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, εννοούμε τα μη αμυλώδη λαχανικά, το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τις ίνες, τα ψάρια και το άπαχο κρέας.Τρώγοντας λοιπόν μια σαλάτα πριν από το φαγητό, γεμίζεις το στομάχι σου, με αποτέλεσμα να τρως μικρότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα. Και επειδή τα μαρούλια έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες,χορταίνεις, χωρίς να στερείσαι το αγαπημένο σου κυρίως γεύμα και χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με έξτρα λιπαρά και θερμίδες.
Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Penn Stateστην Πενσιλβάνια, η ογκομετρική δίαιτα είναι μία από τις καλύτερες, καθώς καταφέρνει να σου δημιουργήσει αίσθημα κορεσμού. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο μειονέκτημα όλων των προγραμμάτων διατροφής: αδυνατούν να δημιουργήσουν την αίσθηση πληρότητας στο στομάχι, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μη λαμβάνει το μήνυμα ότι ο οργανισμός έχει χορτάσει, ώστε να τον «διατάξει» να σταματήσει να τρώει. Αυξάνοντας όμως τον όγκο με φαγητά που έχουν λιγότερες θερμίδες, μπορείς να γεμίσεις το στομάχι σου, χάνοντας παράλληλα σταδιακά κιλά.
Οι ερευνητές, μάλιστα, δίπλα στις μεγάλες σαλάτες ως πρώτο πιάτο προσθέτουν τις χαμηλές σε θερμίδες σούπες –όχι τις βελουτέ που περιέχουν κρέμα γάλακτος–, τις οποίες μπορείς να τρως σε όση ποσότητα θέλεις σε καθημερινή βάση, καθώς ο όγκος τους μας κάνει να σταματάμε πιο γρήγορα να τρώμε άλλα, πιο παχυντικά τρόφιμα. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουν και μερικά ποτήρια νερό πριν από το γεύμα, αλλά και μία χούφτα αμύγδαλα.
Στην ογκομετρική δίαιτα δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές. Εσύ απλώς καλείσαι να αξιολογήσεις τις τροφές με βάση την ενεργειακή τους κατάσταση. Τααμυλώδη φρούτα και λαχανικά και τα ζυμαρικά θα πρέπει να λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες καθημερινά, ενώ το κρέας, το τυρί, η πίτσα και τα παγωτά θα πρέπει να περιορίζονται σε εβδομαδιαία βάση. Ορισμένες τροφές, όμως, όπως τα κράκερ, τα τσιπς, τα cookies, η σοκολάτα, το λάδι και το βούτυρο, που έχουν πολλές θερμίδες «συμπιεσμένες» σε μικρή ποσότητα, θα πρέπει να τρώγονται περιστασιακά. Παράλληλα, δεν θα χρειαστεί να αποκλείσεις από τη διατροφή σου τα γλυκά, το αλκοόλ ή τα λιπαρά φαγητά, απλώς θα πρέπει να τα τρως με λίγο περισσότερη φειδώ απ' ό,τι έκανες παλιότερα.
Σε γενικές γραμμές, η ογκομετρική διατροφή είναι έξυπνη και αποτελεσματικήκαι σε βοηθάει να κάνεις υγιεινές επιλογές, να μειώσεις την πρόσληψη των θερμίδων και να χάσεις κιλά -και κυρίως λίπος- αργά και σταθερά. Και αυτό είναι σωστή δίαιτα.

ΔΕΙΓΜΑ ΜΕΝΟΥ

Πρωινό

Κουάκερ, το οποίο θα περιέχει:

*1-1/3 κούπας κουάκερ φτιαγμένο με νερό

*1/2 μεσαίο μήλο

*1 κ.γ. κανέλα

*2 κ.γ. καστανή ζάχαρη

1 κούπα άπαχο γάλα

1/2 γκρέιπφρουτ

Καφές

Μεσημεριανό

Ψητό κοτόπουλο με σαλάτα

*85 γρ. ψητό στήθος κοτόπουλου

*3 κούπες κομμένο μαρούλι

*4 φέτες κόκκινη πιπεριά

*2 κ.σ. καρύδια

*2 κ.σ. light dressing

1 πίτα ολικής αλέσεως

1 κούπα κομμένες φράουλες

Σνακ

Δείτε επίσης: To βούτυρο ghee είναι το νέο super food και κάνει πολύ καλό στην υγεία σου!

1 κούπα Cheerios

1/2 κούπα άπαχο γάλα

2/3 κούπας φρέσκα μούρα

Βραδινό

Steak Fajita

*85 γρ. άπαχο κόντρα ψητό φιλέτο

*1/2 κούπα ψητή πράσινη πιπεριά

*1/2 κούπα ψητό κρεμμύδι

*1 κ.σ. σόγια σος

*2 κ.σ. σάλτσα

*1/2 κούπα κομμένη ντομάτα

*2 κ.σ. άπαχο sour cream

*1 τορτίγια

*1/2 κούπα καλαμπόκι

1 κούπα κομμένο πεπόνι

Θρεπτική και θερμιδική αξία

Θερμίδες: 1.735

Πρωτεΐνες: 102 γρ. (το 23% των θερμίδων)

Συνολικά λιπαρά: 35% (το 18% των θερμίδων)

Υδατάνθρακες: 274 (το 61% των θερμίδων)

Κεκορεσμένα λιπαρά: 10 γρ.

Χοληστερίνη: 150 γρ.

Νάτριο: 3237 mg

Ίνες: 35,2 γρ.