Χάστε κιλά χωρίς δίαιτα! Οι συνδυασμοί τροφών που καίνε το λίπος!

Όλη η λίστα!

Χάστε κιλά χωρίς δίαιτα! Οι συνδυασμοί τροφών που καίνε το λίπος!

Κάνουμε ισορροπημένη διατροφή και γυμναζόμαστε. Είναι όμως αρκετό για να χάσουμε βάρος;

Φαίνεται πως, εκτός από ένα συνολικά υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο, μεγάλη σημασία έχει να τρώμε τις σωστές ποσότητες τροφής την κατάλληλη χρονική στιγμή συνδυάζοντας έξυπνα πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες. Διαβάστε παρακάτω...

Οι σωστοί συνδυασμοί
Παλιότερα υπήρχε ο μύθος ότι δεν είναι σωστό να συνδυάζουμε πρωτεΐνη (π.χ. κρέας) με υδατάνθρακες (π.χ. ρύζι ή πατάτα). Ωστόσο, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Δεδομένου ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν το κύριο ενεργειακό νόμισμα για τον οργανισμό μας, θα πρέπει να υπάρχουν ουσιαστικά σε ορισμένες ποσότητες (μικρές ή μεγαλύτερες, ανάλογα το γεύμα) σε κάθε γεύμα. Αυτό μας βοηθά να κρατάμε και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σταθερότερες τιμές. Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνουμε μαζί πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Οι τελευταίοι διασπώνται σε γλυκόζη, την οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να πάρει ενέργεια. Όταν, όμως, το γεύμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και υπολείπεται σε πρωτεΐνη, ο οργανισμός μας τονώνεται για λίγο από την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αλλά όταν στη συνέχεια τα επίπεδα του αρχίζουν να πέφτουν, νιώθουμε σταδιακά και πάλι πεινασμένοι και ίσως κουρασμένοι. Αν, όμως, προσθέσουμε στο γεύμα πρωτεΐνη, η γλυκόζη θα απορροφηθεί από το πεπτικό μας σύστημα με πιο αργό ρυθμό. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η πρωτεϊνη προσφέρει κορεσμό.

Δείτε ακόμη: Η δίαιτα γρήγορου μεταβολισμού: Χάσε 10 κιλά σε 1 μήνα!

Έτσι, αν το μεσημεριανό σας γεύμα απαρτίζεται από υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, αρακά, όσπρια) μπορείτε να προσθέσετε τόνο ή τυρί στη σαλάτα σας.

Επίσης, πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο σνακ. Δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπετε το πρωινό σας, καθώς έχετε μείνει αρκετές ώρες νηστικοί και το σώμα χρειάζεται άμεσα ενέργεια. Μάλιστα, το πρωινό είναι από τις ιδανικότερες περιστάσεις να καταναλώσετε υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, ψωμί, μέλι.
Στον αντίποδα, στο βραδινό καλό είναι να μην περιλαμβάνουμε πολλούς υδατάνθρακες, εκτός βέβαια των περιπτώσεων όπου έχει προηγηθεί σωματική δραστηριότητα. Όσον αφορά στο λίπος, το οποίο είναι μάλλον το πιο παρεξηγημένο μακροθρεπτικό συστατικό, θα πρέπει να υπάρχει στην διατροφή μας και να το προσλαμβάνουμε κυρίως μέσω πηγών μονο-και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαιόλαδο, ανάλατοι ξηροί καρποί, λιναρόσπορος, ψάρι κα). Συνδυάζετε πάντα στα γεύματά σας τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες και τρώτε ανά περίπου τρεις ώρες.

Προτιμήστε να προσλαμβάνετε υδατάνθρακες μέσω τροφίμων ολικής άλεσης (ψωμί, φρυγανιές, μακαρόνια κα) και μέσω των φρούτων και αποφύγετε τις ζαχαρούχες τροφές. Η ζάχαρη ανήκει στους απλούς υδατάνθρακες και ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, σας προσφέρει μεν ενέργεια, αλλά μετά από λίγο πεινάτε ξανά. Αν θέλετε οπωσδήποτε κάτι γλυκό, προτιμήστε 2-3 κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

Αν συνδυάζετε σωστά πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα, μπορείτε να συνδυάσετε την ποιοτική διατροφή με την σωστή και ισορροπημένη απώλεια βάρους.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία την κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο - ygeiamou.gr