Δίαιτα Dukan: Τρως όσο θες κι όμως χάνεις έως και 5 κιλά μέσα σε δυο ημέρες

Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Δίαιτα Dukan: Τρως όσο θες κι όμως χάνεις έως και 5 κιλά μέσα σε δυο ημέρες

Καλές και οι χημικές δίαιτες (δείτε εδώ την πιο αποτελεσματική) αλλά σα την δίαιτα Dukan καμιά! Η δίαιτα Dukan επινοήθηκε από τον Dr Pierre Dukan. Αποτελεί μια μέθοδο απώλειας βάρους δομημένη σε 4 φάσεις: δύο που αφορούν την απώλεια βάρους και δύο για τη σταθεροποίησή του. Η δίαιτα αυτή χρησιμοποιεί μια λίστα από 100 επιτρεπόμενα τρόφιμα, από τα οποία μπορεί κανείς να φάει όσο επιθυμεί. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών, η μικρή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά και η ελάχιστη πρόσληψη υδατανθράκων.

Χαρακτηριστικό της δίαιτας είναι η γρήγορη απώλεια βάρους και η έλλειψη περιορισμών στις ποσότητες των τροφίμων που καταναλώνονται. Σύμφωνα με τον εμπνευστή της, η γρήγορη απώλεια βάρους οφείλεται στον περιορισμό των υδατανθράκων, ο οποίος βοηθάει στον να μην ενθαρρύνεται η αποθήκευση λίπους από την έκκριση ινσουλίνης.

Με λίγα λόγια, μπορείς να καταναλώσεις άπαχο κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μοσχαρίσια μπριζόλα, μπιφτέκι, γαλοπούλα, συκώτι, ζαμπόν με χαμηλά λιπαρά. Επίσης μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου και το ψάρι. Ιδανικές επιλογές είναι οι σαρδέλες, ο ξιφίας και η πέστροφα.

Αν δεν είσαι και τόσο λάτρης του κρέατος επέλεξε άπαχα γαλακτοκομικά και ασπράδια αυγών. Μπορείς να πίνεις καφέ και ροφήματα αρκεί μέσα να βάζεις στέβια. Και ας μην ξεχνάμε το τρόφιμο που είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της μεθόδου Dukan: το πίτουρο βρώμης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Δίαιτας Dukan

Δίαιτα Dukan

Ένα άτομο που είναι vegan, με την υιοθέτηση της δίαιτας Ντουκάν, μπορεί να αποφύγει το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, γαλακτοκομικά, τα οστρακοειδή και τα αβγά, και τα καταφύγει σε φυτικές πηγές πρωτεϊνών (Seitan, όσπρια tempeh, tofu, και ξηρούς καρπούς). Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της δίαιτας αυτής σε πρωτεΐνη αισθανόμαστε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άρα μειώνεται η πρόσληψη τροφής με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους

Στη πρώτης φάση της Δίαιτας Dukan είναι πιθανό να αισθανθούμε κούραση και εξάντληση, γι’ αυτό συνίσταται αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας. Πιθανή παρενέργεια της πρώτης φάσης είναι η δυσκοιλιότητα, εξαιτίας της μικρής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες των τροφών, γι αυτό εισάγεται το πίτουρο βρώμης, σιταριού και μεγάλες ποσότητες νερού. Η απώλεια των υδατανθράκων από τη διατροφή οδηγεί στην οξείδωση των λοιπών προς παραγωγή κετονών, διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, όπως περιορισμό της όρεξης, ναυτία, πονοκέφαλο, εμετό, μειωμένη σωματική απόδοση και δυσάρεστη αναπνοή. Οι προσλήψεις μετάλλων και βιταμινών συνήθως είναι ελλιπείς, με μακροπρόθεσμη απειλή για εμφάνιση νεφρικής και ηπατικής νόσου, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η δίαιτα Dukan, μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, με αυξημένη πιθανότητα επαναπρόσληψής του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ορισμένες έρευνες έδειξαν πως η μακροχρόνια υψηλή πρωτεϊνική πρόσληψη, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους νεφρούς, ακόμα και σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία καθώς και επίμονη δυσκοιλιότητα.