Οι 9 +1 τροφές που "τρώνε" το λίπος είναι ΕΔΩ!

Για να ξέρεις τι τρως!

Οι 9 +1 τροφές που

Δε χρειάζεται να ακολουθήσετε αυστηρή δίαιτα για να φτάσετε στο επιθυμητό σας βάρος. Μάθετε ποιες τροφές σας βοηθούν να κάψετε λίπος χωρίς στερήσεις.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι βοηθά στην απώλεια βάρους χάρη στις πρωτεΐνες που περιέχει. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η πρωτεΐνη δεν αποβάλλεται αμέσως από τον οργανισμό και αυτό βοηθά να διατηρήσουμε την αίσθηση του κορεσμού. Παράλληλα, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες κατά το μεταβολισμό των πρωτεϊνών σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες.

Κανέλα

Σύμφωνα με μελέτες, η κανέλα βοηθά στη σταθεροποίηση του επιπέδου της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί να περιορίσει την όρεξη, ειδικότερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Μπορούμε να επωφεληθούμε από την κανέλα εάν την προσθέσουμε στον καφέ, στο τσάι ή το γιαούρτι, χωρίς να πάρουμε περιττές θερμίδες.

Καυτερή πιπεριά

Η καυτερή πιπεριά περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία περιορίζει την όρεξη και επιταχύνει το μεταβολισμό για σύντομο χρονικό διάστημα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς ενεργοποιεί την καύση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό. Μπορείτε να καταναλώνετε άφθονο πράσινο τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε κρύο είτε ζεστό.

Γκρέιπφρουτ

Το απολαυστικό αυτό φρούτο βοηθά στην αίσθηση κορεσμού χωρίς περιττές θερμίδες. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες διαλυτών ινών, οι οποίες αφομοιώνονται αργά από τον οργανισμό. Μισό γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι χυμός γκρέιπφρουτ πριν από ένα γεύμα βοηθά να περιορίσετε τις θερμίδες που θα καταναλώσετε στη συνέχεια.

Καρπούζι

Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι και επομένως δεν αισθάνεστε πείνα. Το καρπούζι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά με λίγες θερμίδες. Επίσης, είναι πηγή μιας αντιοξειδωτικής ουσίας που ονομάζεται λυκοπένιο, ενώ περιέχει επίσης ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης C.


Αχλάδι και μήλο

Τα φρούτα αυτά έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Προτιμήστε τα με τη φλούδα για επιπλέον ποσότητες θρεπτικών ινών, οι οποίες θα σας κρατήσουν μακριά από το ψυγείο για περισσότερη ώρα.

Μούρα

Όπως πολλά άλλα φρούτα, έτσι και τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και νερό και επομένως περιορίζουν την όρεξη. Έχουν όμως και ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς είναι πολύ γλυκά και μπορεί να σας αποτρέψουν να αναζητήσετε ένα μπισκότο ή ένα σοκολατάκι.

Γλυκοπατάτα

Σε σύγκριση με μια απλή ψητή πατάτα –στην οποία θα προσθέτατε βούτυρο, τυρί ή μπέικον– η γλυκοπατάτα έχει τόσο γεμάτη γεύση που δε χρειάζεται… ενίσχυση! Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε περιττές θερμίδες και λίπη. Επίσης, η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε κάλιο, βήτα καροτένιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Αυγό

Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση πρωτεΐνης το πρωί βοηθά να καταπολεμήσετε την πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα αυγό έχει μόλις 75 θερμίδες αλλά περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες κατά την πέψη του αυγού σε σύγκριση με την πέψη των υδατανθράκων.

5 τρόποι για να χάσεις γρήγορα λίπος από την κοιλιά!

Δείτε ποιες υγιεινές τροφές τρώτε με λάθος τρόπο και παχαίνετε!

Δείτε ποιες υγιεινές τροφές τρώτε με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να παχαίνετε!

Πολλές φορές επιλέγετε υγιεινές τροφές για να πάρετε όλα τα οφέλη για την υγεία σας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τις καταναλώνετε σαμποτάρει τη διατροφή σας, λέει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου.


Το λάθος: Ρίχνετε γάλα στο μαύρο τσάι

Αν σας αρέσει το τσάι, καλό είναι να το πίνετε σκέτο, χωρίς γάλα, για να αποκομίζετε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι, ενώ η προσθήκη του γάλακτος στο μαύρο τσάι δεν επηρεάζει τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, αυτό δεν ισχύει για τα καρδιαγγειακά οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε από μία κούπα τσαγιού. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος μπορεί να ενωθούν με τις κατεχίνες του τσαγιού, κάτι που κάνει τα ευεργετικά συστατικά πιο δύσκολο για το σώμα να τα απορροφήσει.

Το λάθος: Βράζετε ή τηγανίζετε το μπρόκολο

Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και να έχετε καλή υγεία, αντισταθείτε στον πειρασμό να βράσετε ή να τηγανίσετε το μπρόκολο. Το μπρόκολο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και κάποιων αντικαρκινικών ενώσεων και κινεζική μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι για να διατηρήσει αυτές τις ιδιότητες η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος είναι στον ατμό. Το βράσιμο και το τηγάνισμα προκαλούν τις μεγαλύτερες απώλειες σε θρεπτικά συστατικά.

Το λάθος: Ρίχνετε το σκόρδο άκοπο

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει συμπεριλάβει το σκόρδο στις τροφές με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η αλισίνη είναι μια θειούχα ένωση, η οποία έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και βρίσκεται στο σκόρδο, και ωφελείται από την επαφή της με το οξυγόνο του αέρα. Οι ειδικοί συνιστούν να ψιλοκόβετε ή να λιώνετε το σκόρδο και να το αφήνετε για 5-10 λεπτά πριν το ρίξετε στην κατσαρόλα ή σε κάποιο πιάτο. Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του σκόρδου.

Το λάθος: Τρώτε την κινόα χωρίς προετοιμασία

Τα ωμά και ακατέργαστα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η κινόα, είναι πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών και περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται φυτικά οξέα (phytates), τα οποία αποτρέπουν την απορρόφηση σιδήρου κυρίως αλλά και άλλων βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό. Αυτού του τύπου τα δημητριακά ολικής άλεσης πρέπει να βυθίζονται σε νερό όλη τη νύχτα για να απελευθερώσουν τα φυτικά οξέα. Αυτό όμως δεν ισχύει για ημιεξευγενισμένα ή αναποφλοίωτα είδη, όπως το κριθάρι ή η βρόμη. Εκτός από το ότι θα λάβετε τη μέγιστη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο, η διαδικασία εμποτισμού επίσης σημαίνει λιγότερη δουλειά για το πεπτικό σας σύστημα.

Το λάθος: Αφαιρείτε το νερό από το γιαούρτι

Πολλές φορές το νερό που έχει συσσωρευτεί στο κεσεδάκι του γιαουρτιού το ρίχνετε στον νεροχύτη, επειδή το θεωρείτε ακατάλληλο ή απλώς δεν σας αρέσει; Αυτό είναι ορός γάλακτος, δηλαδή το «νερό» του γάλακτος που διαρρέει στον κεσέ και περιέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12, μαζί με μέταλλα, όπως ασβέστιο και φώσφορο. Σπανιότερα θα το δείτε αυτό να συμβαίνει στα στραγγιστά γιαούρτια, από τα οποία έχει αφαιρεθεί η υγρασία και έχουν πολύ πυκνή δομή, ενώ είναι πολύ πιο έντονο στα «παραδοσιακά», που φτιάχνονται μόνο με νωπό γάλα και όχι με την προσθήκη άλλων υλικών (π.χ. πρωτεΐνες) που εξασφαλίζουν σφιχτή δομή.

Αντί, λοιπόν, να το πετάξετε, ανακατέψτε το γιαούρτι σας προτού το φάτε, ώστε να διατηρήσει όλα τα οφέλη για την υγεία σας. Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, αν μαγειρέψετε το γιαούρτι (π.χ. αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος με αυτό), δεν πρόκειται να πάρετε τα προβιοτικά οφέλη του γιαουρτιού, γιατί δεν αντέχουν στη θερμοκρασία και καταστρέφονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος. Ωστόσο, δεν καταστρέφονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του: θα εξακολουθήσετε να παίρνετε την πρωτεΐνη, το ασβέστιο και τη βιταμίνη D που σας παρέχει ένα κεσεδάκι.

Πηγή: TV24